Son dakika haberleri: İsrail'de 'yaptırım' paniği... İsrail-Amerikan özel ilişkisi için yolun sonu mu? İsrail'in geri adımını New York Times dünyaya duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrailde yaptırım paniği... İsrail-Amerikan özel ilişkisi için yolun sonu mu İsrailin geri adımını New York Times dünyaya duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2024 08:34

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor...  İsrail'de ise 'yaptırım' paniği yaşanıyor. ABD’nin insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail ordusundaki bazı birimlere yaptırım uygulamayı değerlendirdiği öne sürüldü. Bu yaptırımı mercek altına alan ülke basını 'Biden yönetiminin IDF'nin Netzah Yehuda Taburu'na yaptırım uygulama niyeti, İsrail'i uluslararası soruşturmaya maruz bırakabilecek geniş kapsamlı sonuçlara yol açabilir' diyerek İsrail'i bekleyen tehlikeye dikkat çekti. İsrail'in geri adımını ise New York Times dünyaya duyurdu

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

AB dışişleri bakanları İran’a yaptırımları genişletme konusunda anlaştı

AB dışişleri ve savunma bakanları, Ukrayna ve Orta Doğu gündemiyle Lüksemburg’da bir araya geldi. Toplantı sonrasında basın mensuplarına konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının İran’a yönelik mevcut yaptırımları füze üretimini ve bunların Rusya’ya transferini de kapsayacak şekilde genişletme konusunda anlaşma sağladıklarını açıkladı.

Borrell, “İran’a yönelik mevcut insansız hava aracı yaptırım rejiminin çerçevesini genişletmek üzere siyasi anlaşma sağladık. Bu, Rusya’ya füze transferini de içeriyor. Böyle bir şey henüz gerçekleşmedi ama bu potansiyeli de kapsıyor. Bu, Rusya için kullandığımız sistemin aynısı. İkincisi, bu yaptırımların çerçevesinin coğrafi alanını genişleterek, yalnız Rusya değil tüm Orta Doğu ve Kızıldeniz bölgesinde insansız hava aracı ve füze teslimatını kapsayacak şekilde genişletilmesi konusu. Üçüncü olarak yasaklanmış insansız hava aracı bileşenlerinin listesinin genişletilmesi konusunda anlaşma sağlandı” dedi.

“GAZZE’DE HİÇBİR İLERLEME YOK”

Gazze’de hiçbir konuda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını ifade eden Borrell, “Rehinelerin serbest bırakılması konusunda ilerleme yok. Bir ateşkes umudu yok. İnsani felaket konusunda da bir ilerleme yok. Yani ihtiyacımız olan üç konuda, rehinelerin serbest bırakılması, ateşkes sağlanması ve insani felaketin önlenmesi konularında üzülerek söylüyorum ki hiçbir kayda değer ilerleme yok” dedi.

 

"İNSANİ YARDIMLAR ENGELLENMEYE DEVAM EDİYOR"

Gazze’ye insani yardımların engellenmeye devam edildiğine dikkat çeken Borrell, “İnsani yardım ulaştırılmasında kolaylaşma söz konusu değil ve bu nedenle de Filistin halkının karşı karşıya olduğu insani felaket devam ediyor. Burada, Gazze’de savaş devam ettiği sürece bölgede sürdürülebilir bir istikrar olmayacağını ısrarla vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana tutuklananların sayısı 8.400'ü aştı

Tutuklular ve Eski Tutuklular İşleri Komisyonu, Filistinli Mahkumlar Derneği ve Addameer Mahkumları Destekleme ve İnsan Hakları Derneği'ne göre, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 8.425'ten fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından tutuklandı.

 

Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 199 gündür sürdürdüğü bombardımanda hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 151’e, yalananların sayısı ise 77 bin 84’e yükseldi.

NYT: İsrail'in orijinal planı, Tahran yakınları da dahil olmak üzere askeri hedeflere büyük bir saldırı öngörüyordu
NYT: İsrailin orijinal planı, Tahran yakınları da dahil olmak üzere askeri hedeflere büyük bir saldırı öngörüyordu

New York Times, adı açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye atıfta bulunarak, orijinal misilleme planının Tahran yakınları da dahil olmak üzere askeri hedeflere çok daha geniş bir karşı saldırıyı içerdiğini söyledi.


Haberde tek bir füzenin orta İran'ın stratejik açıdan önemli bir bölümündeki uçaksavar bataryasını vurduğu, önceki hesapların bunun Natanz nükleer tesisi için S-300 hava savunmasının bir parçası olduğunu belirttiği, bir başka füzenin ise havada patladığı belirtiliyor.


NYT ayrıca İsrail'in başlangıçta saldırıyı 15 Nisan Pazartesi gecesi için planladığını, ancak Hizbullah'ın "İsrail'in kuzeyine yönelik saldırılarının yoğunluğunu önemli ölçüde artırabileceği" korkusuyla son dakikada geri çekildiğini iddia ediyor.

IDF, Fısıh Bayramı tatili sırasında tüm cephelerde yüksek alarm durumunda kalmayı sürdürdüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Fısıh Bayramı boyunca tüm cephelerde yüksek alarm durumunda kaldığını açıkladı. Açıklamada, "Fısıh Bayramı sırasında bile İsrail Silahlı Kuvvetleri tüm alanlarda operasyonel faaliyetlerine ve tam hazırlığına devam ediyor" denildi.

CENTCOM: Gazze’ye 50 bin gıda paketi ulaştırıldı

CENTCOM dün yaptığı hava operasyonuyla Gazze’ye 50 bin 688 öğün eşdeğerinde gıda paketini ulaştırdığını ifade etti. Yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı, Gazze'de devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 21 Nisan 2024 tarihinde saat 11:56'da (Gazze saatiyle) Kuzey Gazze'ye insani gıda yardımı hava operasyonu gerçekleştirdi. Ortak operasyonda ABD Hava Kuvvetlerine ait dört C-130 uçağı yer almıştır. ABD C-130'ları Gazze'nin kuzeyine 50 bin 688 öğün eşdeğerinde gıda paketini bırakarak hayat kurtarıcı insani yardım sağlamıştır. ABD bugüne kadar yaklaşık 1001 ton insani yardım malzemesi bırakmıştır.

 

7 Ekim'deki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenen IDF istihbarat şefi Haliva, istifasını açıklayacak
7 Ekimdeki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenen IDF istihbarat şefi Haliva, istifasını açıklayacak

 

Ynet haber sitesinin haberine göre, IDF'nin Askeri İstihbarat Müdürlüğü başkanı Tümgeneral Aharon Haliva, görevinden ayrılacağını duyurmaya hazırlanıyor.


7 Ekim saldırısının ardından Haliva, Hamas saldırısına yol açan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.


IDF'nin yerine birini bulması gerekeceğinden Haliva'nın ne zaman istifa edeceği henüz belli değil.

ABD: Irak’tan Suriye’deki koalisyon üssüne 5 roket fırlatıldı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretten günler sonra Irak topraklarından ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine saldırı gerçekleştirildi. Suriye’nin Haseke bölgesindeki Harap el-Cir Üssü’ne dün yerel saatle 21.50 sıralarında gerçekleştirilen saldırının ardından ismi açıklanmayan ABD’li bir yetkili, üsse Irak topraklarından 5 roket fırlatıldığını belirtti. Yetkili saldırıyı başarısız olarak nitelendirdi.

Netanyahu, İsrail Ordusuna yönelik herhangi bir ABD ambargosuyla savaşacağını söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin İsrail Ordusu’ndaki bir birliğe yönelik askeri yardımı keseceği haberlerinin ardından, ülkesine yönelik tüm ambargoları reddedeceğini söyledi ve “Tüm gücümle savaşacağım” dedi.


Daha önce Axios haber sitesi, ABD’nin, işgal altındaki Batı Şeria’da insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail’in Netzah Yehuda tugayını hedef alacağını yazmıştı.


BBC, kararın ihlallerde yer aldığı iddia edilen yabancı askeri birliklere yönelik Amerikan yasağı uyarınca alınmış olabileceğini tespit etti.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin İsrail Ordusu’ndaki bazı birliklere insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle yardımcın kesileceği haberleri sorulunca “Bazı kararlar verdim, önümüzdeki günlerde görmeyi bekleyebilirsiniz” demişti.


İsrail başlıca müttefiki Washington daha önce hiç İsrail Ordusu’ndaki bir birliğe yönelik yardımı kesmemişti.


İsrail Ordusu ise Netzah Yehuda’nın uluslararası hukuk çerçevesinde faaliyet gösterdiğini savunuyor.

İsrail'de 'yaptırım' paniği: Uluslararası soruşturmaya maruz bırakabilir
İsrailde yaptırım paniği: Uluslararası soruşturmaya maruz bırakabilir

Washington - Tel Aviv hattı 'yaptırım krizi' ile tarihinin en gergin dönemini yaşıyor. Bu krizi manşetine taşıyan Ynet 'Biden yönetiminin IDF'nin Netzah Yehuda Taburu'na yaptırım uygulama niyeti, İsrail'i uluslararası soruşturmaya maruz bırakabilecek geniş kapsamlı sonuçlara yol açabilir' yorumunda bulundu.


'Tehlikeli yaptırımlar: İsrail-Amerikan özel ilişkisi sona erdi mi?' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan İsrailli gazete 'Bu, İsrail ile ABD arasındaki özel ilişkinin potansiyel olarak sona ermesi ve Batı'da İsrail faaliyetlerine dahil olan herhangi bir kuruluşa devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından uluslararası, siyasi ve kişisel yaptırımlar uygulanmasına yol açabilecek bir boşluk anlamına gelecekti' dedi.


Ynet 'Bunlar, bir bütün olarak İsrail Savunma Kuvvetleri'ni, İsrail ekonomisini, İsrail'in Batı Şeria'daki kanun uygulama politikasını ve İsrail'in uluslararası konumunu etkileyebilecek potansiyel olarak tehlikeli yaptırımlardır' değerlendirmesinde bulundu.


Netzah Yehuda Taburu'na yaptırımlar, 1997'de yürürlüğe giren Leahy Yasası kapsamında yapılacak. Leahy Yasası, ABD'nin ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanan bir askeri güce, aksi kanıtlanmadığı sürece herhangi bir yardım yapmayacağını veya onlarla herhangi bir ilişki kurmayacağını öngörüyor.


İlgili ülke, insan hakları ihlalleriyle suçlanan askeri birlikteki sorumluların yargılanması için etkili adımlar atıyor.

Kataib Hizbullah, Suriye'deki roket saldırılarının ABD kuvvetlerine yönelik saldırıların yeniden başladığını gösterdiğini söyledi

Irak'taki Kataib Hizbullah, Irak başbakanının Washington ziyareti sırasında Amerikan askerlerinin çekilmesine yönelik görüşmelerde çok az ilerleme gördükten sonra Irak silahlı gruplarının ülkedeki ABD güçlerine saldırılarını yeniden başlatmaya karar verdiklerini söyledi.


Grup, dün gece geç saatlerde Suriye'deki ABD güçlerinin bulunduğu bir üsse Kuzey Irak'tan çok sayıda roketle düzenlenen saldırıya atıfta bulunarak, "Kısa süre önce yaşananlar başlangıçtır" diyor.

İsrail insansız hava aracı Lübnan'da füzeyle düşürüldü; olay araştırılıyor

Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan semalarında görev yapan İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait bir insansız hava aracının kısa bir süre önce karadan havaya füzeyle vurulduğu belirtildi.

Biden Fısıh mesajında ​​rehineleri ve Orta Doğu gerilimlerini merkeze alıyor
Biden Fısıh mesajında ​​rehineleri ve Orta Doğu gerilimlerini merkeze alıyor

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi gecesi başlayan Yahudi bayramı Fısıh Bayramı öncesinde Pazar günü bir açıklama yaptı.


Açıklamada, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın yanı sıra, Hamas'ın 7 Ekim saldırısıyla ortaya çıkan küresel antisemitizmdeki artış ve Gazze'de rehin tutulan İsraillilerin devam eden kötü durumu ele alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!