Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu: Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı! Yunan savaş gemisi sabah 05:15'te ateş açtı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Üst düzey isim İstanbulda dünyaya duyurdu: Hamastan İsraile tarihi çağrı Yunan savaş gemisi sabah 05:15te ateş açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2024 09:36

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ederken, AP'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği mülakat dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. AP'ye konuşan üst düzey Hamas yetkilisi ateşkes ve silah bırakmak için grubun şartlarını açıkladı. Tarihi çağrı sonrası gözler İsrail'den gelecek yanıta çevrildi. Kızıldeniz'de sabah saatlerinde yaşanan çatışmanın detaylarını ise Yunan basını dünyaya duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Avrupa Parlamentosu'ndan 'İran’ kararı

İran’ın İsrail’e yönelik 13 Nisan’da düzenlediği füzeli ve insansız hava araçlı (İHA) saldırısı dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) bugün İran’ın gerçekleştirdiği saldırıyı kınayarak, daha faza yaptırım uygulanmasını içeren bir kararı oyladı.

Parlamentoda bugün yapılan oylamada, karar 20 üyeye karşı 357 üyenin lehte oyuyla kabul edilirken, 58 üye de çekimser kaldı. Oylamanın ardından AP tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, “İran’ın 13 ve 14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği saldırıları kınayan Parlamento, bölgesel güvenliği tehdit eden bu saldırılardan duyduğu ciddi endişeyi dile getirir.

İsrail ve vatandaşlarının güvenliğine tam desteklerini yineleyen üyeler, İran saldırısı öncesinde ve sırasında İran’ın Lübnan’daki vekillleri Hizbullah ve Yemen’deki Husi isyancılar tarafından Galon Tepeleri ve İsrail topraklarına eş zamanlı olarak gerçekleştirilen roket atışlarını kınadı” denildi.

Ayrıca 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail’e atfedilen saldırıdan dolayı üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, “Karar, uluslararası hukuk çerçevesinde her durumda saygı gösterilmesi gereken diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesinin önemini hatırlatır” ifadeleri kullanıldı.

Belçika, Gazze'de öldürülen yardım görevlisinin ardından İsrail elçisini çağırdı

Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Belçika kalkınma ajansı Enabel'den bir çalışan ve oğlunun İsrail'in güney Gazze'ye düzenlediği saldırıda öldürülmesinin ardından İsrail büyükelçisini çağırdı. Lahbib, X üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu kabul edilemez eylemi kınamak ve bir açıklama talep etmek için İsrail büyükelçisini çağıracağım" dedi.

IDF, hükümete Refah operasyonu onaylanır onaylanmaz hazır olduğunu bildirdi

İsrail ordusu, Refah'ta gerçekleştirilecek operasyon için hazırlıklarının tamamlandığını ve operasyonun tarihinin kabine tarafından belirleneceğini hükümete bildirdi.

Ordu, kara harekâtının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve merkezinde konumlanan 162. Tugay'ın hazırlıklar kapsamında güneydeki Refah kentine yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Teknoloji devi Meta’nın İsrail’e yardım ettiği iddiası

İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı sürerken, dünyaca ünlü Meta teknoloji şirketinin İsrail’in katliamlarında payı olduğu iddia edildi.

“Filistin İçin Teknoloji” adlı platformun kurucularından olan yazılım mühendisi Paul Biggar'ın yayınladığı raporlar, İsrail’in canlı hedeflerin yerini belirlemek üzere kullandığı Lavender adlı yapay zeka programının WhatsApp mesajlaşma platformundan yardım aldığını ortaya koydu.

Meta'nın İsrail ordusuna WhatsApp gruplarını belirli kişilerle paylaşan Filistinliler hakkında bilgi sağladığı iddia edilirken, İsrail'in ise Lavender programı üzerinden WhatsApp ile bağlantı kurarak potansiyel hedeflerin yerini belirlediği belirtildi.

Dev teknoloji şirketinin Filistin'deki katliama ortak olduğuna yönelik iddialar Meta'nın mahremiyet ilkesine yönelik şüphelere neden olurken, WhatsApp ise yaptığı açıklamada iddiaları reddetti.

Raporların doğruluğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyleyen firma sözcüsü, “Hiçbir hükümete toplu bilgi sağlamıyoruz. Meta on yılı aşkın bir süredir tutarlı şeffaflık raporları sunmaktadır ve bunlar WhatsApp bilgilerinin talep edildiği sınırlı durumları içermektedir” dedi.

Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada, son 24 saatte İsrail ordusunun sivillere yönelik düzenlediği 5 saldırıda 43 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 64 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.Saldırıların başladığı tarihten bu yana ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, 6 ayı aşkın süredir devam eden saldırılarda yaşamını yitiren sivillerin sayısının 34 bin 305’e, yaralıların sayısının ise 77 bin 293’e yükseldiği belirtildi.

Gazze sivil savunması: Toplu mezarlarda bulunan 392 cesedin yüzde 58'inin kimliği belirlenemedi

Han Yunus'un sivil savunma dairesi başkanı Yamen Ebu Süleyman, Gazze'deki toplu mezarlarda bulunan 392 cesetten yalnızca 65'inin kimliğinin belirlendiğini söyledi. Ebu Süleyman, bazı kurbanların işkence görmüş olabileceğine işaret ederek, ileri düzeyde çürüme veya parçalanma nedeniyle cesetlerin geri kalanının kimliğinin belirlenemediğini söyledi.

Biden, 95 milyar dolarlık tasarıyı imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nda yapılan oylamalarla kabul edilen, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a 95 milyar dolar desteği öngören güvenlik tasarısını imzaladı.



Yunan savaş gemisi sabah 05:15'te ateş açtı

 

Kızıldeniz'de görev yapan Yunan savaş gemisi Husi İHA'larına ateş açtı. Yunan basını olayın sabah 05:15'te gerçekleştiğini yazdı.


Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, bölgede bulunan Yunan firkateyninin hava radarı, sabah saat 5.15'te sekiz insansız hava aracı tespit etti.

Bunlardan ikisi, 'Hydra' isimli fırkateynin koruma sağladığı, bir gemiyen doğru ilerlemeye başladı. İki İHA 5 deniz mili yaklaştığında Hydra 127 mm'lik baş topuyla ateş açtı.


Haberde iki İHA'nın isabet aldığı ve Yunan geminin görevine 2 saat boyunca devam ettiği bilgilerine yer verildi.

Lübnan medyası İsrail'in Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Baalbek Bölgesi'ne hava saldırısı düzenlediğini bildirdi

Lübnan medyası, İsrail'in kuzeydoğu Lübnan'ın Baalbek Bölgesi'ne hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde hedeflenen bölgeden dumanların yükseldiği görülüyor. Geçmişte Hizbullah'ın kalesi olarak tanımlanan Baalbek, İsrail sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Hamas yetkilisi, iki devletli çözümün uygulanması halinde grubun silahlarını bırakacağını söyledi
Hamas yetkilisi, iki devletli çözümün uygulanması halinde grubun silahlarını bırakacağını söyledi

Hamas'ın üst düzey bir siyasi yetkilisi Associated Press'e, grubun İsrail'le beş yıl veya daha uzun süreli bir ateşkes yapmaya istekli olduğunu ve öncesinde bağımsız bir Filistin devleti kurulursa silahlarını bırakıp bir siyasi partiye dönüşeceğini söyledi.


Halil el-Hayya'nın verdiği bir röportajda yaptığı yorumlar, aylardır süren ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiği bir dönemde geldi.


İstanbul'da AP'ye konuşan Al-Hayya, Hamas'ın Gazze ve Batı Şeria için birleşik bir hükümet kurmak üzere rakip Fetih grubunun liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılmak istediğini söyledi.


Hamas'ın, İsrail'in 1967 öncesi sınırları boyunca "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlara uygun olarak Filistinli mültecilerin geri dönüşünü" kabul edeceğini söyledi.


El-Hayya'nın sözleri İsrail'e çağrı olarak yorumlandı. Hamas yetkilisi böyle bir durumda grubun askeri kanadının dağılacağını söyledi.

Savaş kabinesi toplanacak ve İsrail ile Hamas arasındaki rehine görüşmelerinin yenilenmesini görüşecek

İsrail savaş kabinesi, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacak müzakerelerin yenilenmesine yönelik çabaları görüşmek üzere Perşembe günü toplanacak.

IDF, savaş uçaklarının dün gece güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerini vurduğunu söyledi

Ordu, İsrail savaş uçaklarının dün gece güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu söyledi. IDF'den yapılan açıklamaya göre hedefler arasında "terör altyapısı", bir gözetleme noktası ve Hizbullah'a ait "askeri yapılar" yer alıyor.

Teksas Üniversitesi'nde tutuklananların sayısı 34'e çıktı

ABD eyaletinin Kamu Güvenliği Departmanına göre polis, Texas Üniversitesi'nde İsrail karşıtı bir protestoyu dağıtırken 34 kişiyi tutukladı. Teksas Valisi Greg Abbott ise protestocuların hapke girmesi gerektiğini savundu.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Johnson'dan öğrenci protestoculara karşı Ulusal Muhafızların kullanılması tehdidi
ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Johnsondan öğrenci protestoculara karşı Ulusal Muhafızların kullanılması tehdidi

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi sözcüsü Mike Johnson, Ulusal Muhafızların ABD üniversitelerindeki öğrenci protestolarını bastırmak için görevlendirilebileceği konusunda uyardı.


Yahudi öğrencilere destek vermek amacıyla New York'taki Columbia Üniversitesi'ni ziyaret eden Johnson, savaş karşıtı protestocuları kampüsü ele geçiren "kanunsuz radikaller ve ajitatörler" olarak tanımladı ve Columbia Başkanı Minouche Shafik'in istifası çağrısında bulundu.

Nasser Hastanesi'ndeki toplu mezardan çıkarılan ceset sayısı 324'e çıktı

BM insani yardım kuruluşu OCHA, son günlük güncellemesinde Filistin Sivil Savunma ekiplerinin Çarşamba günü itibarıyla Nasser Hastanesi'nde 324 ceset çıkardığını söyledi.

OCHA, Filistin Sivil Savunmasının, hastanede gömülü bulunan kişiler arasında kadınlar, yaşlılar ve hastalar olduğunu söylediğini ve "sadece birkaçının kimliğinin belirlendiğini" belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!