Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... AP dünyaya duyurdu: İsrail, Refah'ta askeri operasyona başladı! İsrail'den flaş ateşkes açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2024 08:14

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Hamas'ın ateşkes için adım atmasına rağmen İsrail bir kez daha çatışmayı tercih etti. AP, İsrail'in Hamas'ın ateşkesi kabul etmesinden saatler sonra Refah'ta askeri operasyona başladığını dünyaya duyurdu. IDF'den konu ile ilgili açıklama gelirken ülke basını bölgeden ilk kareleri yayınladı. İsrail'den ise flaş bir ateşkes açıklaması geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yapımı tamamlandı

ABD ordusu, Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye deniz yoluyla ulaştırılması için inşasına başladığı iskelenin yapımını tamamladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, yaptığı açıklamada Kıyı Ötesi Ortak Lojistik (JLOTS) adlı iskelenin iki bölümünün inşasının tamamlandığını aktararak, "Bugün itibarıyla JLOTS'un iki bölümünün, yüzen iskele ve Trident iskelesinin inşaatı tamamlandı ve açık denizde son hareketini bekliyor" dedi.

Hava koşulları nedeniyle ABD ordusunun iskeleyi Gazze'de karaya demir atacak konuma getiremediğini ifade eden Singh, "Bugün hala JLOTS bileşenlerinin taşınması için güvensiz koşullara neden olan şiddetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar bekleniyor. Dolayısıyla inşaatta yer alan iskele bölümleri ve askeri gemiler hala Aşdod Limanı'nda bekliyor" dedi.

Singh, ABD'nin şu anda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) bulunan MV Sagamore gemisine JLOTS üzerinden boşaltılması planlanan yardımları yüklediğini belirterek, "Sagamore, JLOTS’u kullanacak bir kargo gemisidir ve USAID ve diğer ortaklar dünyanın dört bir yanından yardım toplarken GKRY ile açık denizdeki yüzer iskele arasında seferler yapacak" dedi.

Singh, ayrıca iskelenin hareketinin hava ve güvenlik koşullarına bağlı olacağını ancak Savunma Bakanlığı'nın iskeleyi "bu haftanın sonlarında" yerine oturtmayı umduğunu söyledi.

Netanyahu’dan müzakere heyetine talimat

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik başlatılan saldırı ve Hamas ile devam eden ateşkes görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, "Dün gece Savaş Kabinesi'nin onayıyla IDF'nin Refah'ta harekete geçmesi talimatını verdim. Refah Sınır Kapısı’na İsrail bayrakları çekildi ve Hamas bayrakları indirildi. Refah'a giriş savaşın iki ana hedefine hizmet etmektedir: Rehinelerimizi geri almak ve Hamas'ı ortadan kaldırmak” dedi.

Rehineleri eve getirmek için Hamas’a askeri baskı yapılmasının şart olduğunu öne süren Netanyahu, Hamas’ın dün Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes teklifini kabul etmesinin İsrail ordusunun Refah’a girişini engellemek için olduğunu iddia etti. Savaş Kabinesi’nin Refah’a yönelik saldırıya oybirliğiyle karar verdiğini belirten Netanyahu, “Hamas'ın önerisi İsrail'in temel taleplerinden çok uzaktı” dedi.

 

“REHİNELERİMİZİN KONUSUNDA ISRARCI OLMAYA DEVAM EDİN”

İsrail’in güvenliğini ve geleceğini tehlikeye atan bir teklifi kabul etmeyeceğini aktaran Netanyahu, “Bu nedenle Kahire'ye giden üst düzey heyete şu talimatı verdim: Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda ısrarcı olmaya devam edin. İsrail'in güvenliğinin sağlanması için elzem olan talepler konusunda ısrarcı olmaya devam edin” dedi.

Hamas heyeti ateşkes müzakereleri için Kahire’de

Hamas tarafından yapılan açıklamada, Halil El Hayya başkanlığındaki müzakere heyetinin kısa bir süre önce Katar’ın başkenti Doha'dan Mısır’ın başkenti Kahire'ye geldiği belirtildi.

ABD'den açıklama

ABD "Yeni ateşkes görüşmesi başlıyor. Hamas ve İsrail uzlaşabilir" açıklamasında bulundu

Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması

İsrail’in dün Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırı başlatmasının ardından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in ABD’ye Refah’a yönelik operasyonun kısıtlı olacağına dair söz verdiğini belirterek, İsrail’in operasyonun Gazze'ye yönelik silah kaçakçılığına ve mali destek girişini engellemeye odaklanacağı konusunda bilgi verdiğini aktardı. İsrail ve Hamas arasında devam eden ateşkes görüşmelerine de değinen Kirby, görüşmelerde Hamas ve İsrail’in "kalan boşlukları kapatabileceklerini" ve yakında bir anlaşmaya varılacağını umduğunu ifade etti. Kirby, "İki tarafın pozisyonlarının yakından değerlendirilmesi, kalan boşlukları kapatabileceklerini gösteriyor ve biz de bu süreci desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Hamas’ın dün İsrail'in sunduğu orijinal teklifinde değişiklikler önerdiğini belirten Kirby, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns’un de Kahire'de devam eden ateşkes görüşmelerine katılacağını aktararak, "Herkes masaya geliyor. Bu önemsiz bir şey değil” dedi.

Hamas: İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için ateşkes görüşmeleri son şans

İsrail’in dün Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırı başlatmasının ardından Hamas ve İsrail arasında ateşkes görüşmeleri devam ediyor. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ateşkes görüşmeleri için Mısır’ın başkenti Kahire'ye gidecek olan Hamas heyetinin İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için "son şans" olduğunu ifade etti. Daha önce Hamas heyetinin bugün erken saatlerde Katar'dan Mısır'a seyahat planlarını iptal ettiklerini ifade eden yetkili, şimdi ise heyetin "kısa süre içinde" Mısır’ın başkenti Kahire'ye yola çıkacaklarını belirtti. Yetkili, "Bu, Netanyahu ve İsrailli esirlerin aileleri için çocuklarını geri almalı konusunda son şans olacak" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Refah uyarısı

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, Gazze'deki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, "Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehine ile tutukluların karşılıklı serbest bırakılması konusunda yapılan son önerinin Filistin tarafınca kabul edilmesini memnuniyetle karşıladık." ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti;

"Gazze’deki yıkım ve katliamın sona erdirilmesi yönünde böylesine olumlu bir gelişme yaşanmışken, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını artırması, Netanyahu Hükümetinin iyi niyetle hareket etmediğini bir kez daha göstermiştir.

Refah’a yapılacak bir harekat sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyecektir. İsrail’in işgal ettiği Refah sınır kapısının Gazze kısmından derhal çekilmesi şarttır. Refah’ta ve sınır kapısında statükoya süratle geri dönülmelidir. "

Guterres'ten uyarı: İnsani durum kötüleşebilir
Guterresten uyarı: İnsani durum kötüleşebilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in askeri faaliyetleri nedeniyle Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarının kapanmasının insani durumu daha da kötüleştireceği konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Refah'a yapılacak bir saldırı stratejik bir hata, siyasi bir felaket ve insani bir kabus olacaktır” ifadelerini kullanarak, “İsrail üzerinde etkisi olan herkesi daha büyük bir trajediyi önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, açıklamalarda bulundu. Guterres, Filistin ve İsrail halkları ile tüm bölgenin geleceği için belirleyici bir anda olunduğunu belirterek, “İsrail hükümeti ile Hamas arasında varılacak bir anlaşma, Gazze'deki Filistinlilerin, rehinelerin ve ailelerinin dayanılmaz acılarına son vermek için elzemdir” dedi.

UNOCHA: “Gazze Şeridi’nde 1 günlük yakıt kaldı”

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bize şu an için personel ya da mal giriş çıkışı olmayacağı söylendi. Elimizde Gazze'deki tüm operasyon için geçerli 1 günlük yakıttan oluşan bir tampon kaldı” dedi.

Amsterdam Üniversitesi'ndeki Filistin gösterisine müdahale: 125 gözaltı

ABD’deki üniversitelerde başlayan Gazze’ye destek eylemleri dünya çapında yayılıyor. Hollanda’daki üniversitelere de sıçrayan protestolarda polis ve eylemciler arasında arbede yaşandı. Hollanda polisi dün gece saatlerinde Amsterdam Üniversitesi'nde kurulan Filistin’e destek kampına baskın düzenledi.

Polis tarafından yapılan açıklamada, şiddet olaylarının yaşanması nedeniyle "düzeni yeniden sağlamak için" üniversiteye baskın düzenlendiği ve 125 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Polis eşliğinde kampüse giren iş makinesi, öğrencilerin oluşturduğu barikatları yıktı. Polis ekipleri de göstericileri uzaklaştırmak için copla müdahale etti. Olayda yaralanan olmazken, polisin müdahalesi öğrenciler tarafından büyük tepki topladı.


Filistin Yönetimi ABD'ye Refah işgalini durdurma çağrısında bulundu
Filistin Yönetimi ABDye Refah işgalini durdurma çağrısında bulundu

Filistin Yönetimi (PA) sözcüsü Nabil Ebu Rudeineh, ABD'yi müttefiki İsrail'e Refah işgalinden vazgeçmesi için baskı yapmaya çağırdı ve bu hamlenin Gazze'nin yerinden edilmiş nüfusunun acılarını iki katına çıkarmakla tehdit ettiğini söyledi.

Üst düzey İsrailli yetkili, Hamas'ın ateşkes ve rehine anlaşması önerisinin 'kabul edilemez' olduğunu söyledi

Üst düzey bir İsrailli yetkili Hamas'ın ateşkes/rehine anlaşması teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi. ülke basını Tel Aviv'in mevcut anlaşmaya sıcak bakmadığının altını çizdi. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'te yer alan habere göre, aynı yetkili, orta düzey bir İsrail heyetinin, Hamas'ın son ateşkes koşullarına göre hareket edip edemeyeceğini değerlendirmek üzere kısa süre içinde Kahire'ye gideceğini de sözlerine ekledi. 


Haaretz gazetesi, Türkiye'nin geçen hafta ilan ettiği ticaret yasağının etkilerini inceleyen bir haber de yayınladı. 'Türkiye'nin Ticaret Boykotu: İsrail Ekonomisine Ne Kadar Büyük Bir Darbe?' başlıklı haberde Türkiye'nin hamlesinin diğer ülkelere sıçrama tehlikesi bulunduğu belirtildi.

Mısır, İsrail'in Refah operasyonunun ateşkes çabalarını tehdit ettiği konusunda uyardı

Dışişleri bakanlığına göre Mısır, İsrail ordusunun Filistin bölgesi ile Mısır arasındaki hayati önem taşıyan Refah sınır kapısının Gazze tarafının kontrolünü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra, İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki operasyonunun ateşkes çabalarını tehdit ettiği konusunda uyardı.

Çin'den İsrail'e "Refah'a saldırmaktan vazgeçin" çağrısı

İsrail, aylardır planladığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine saldırılarını başlattı. Yerinden edilmiş 1 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı kente dün gece yoğun hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, bugün de tanklı birliklerle Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirdi. ABD ve Avrupa ülkelerinin üç maymunu oynadığı İsrail’in bu işgaline Çin’den tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian yaptığı açıklamada, “Çin, İsrail’i uluslararası toplumun taleplerine kulak vermeye, Refah’a saldırmaktan vazgeçmeye ve Gazze Şeridi’nde daha ciddi bir insani felaketi önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyor” dedi.

Refah baskını 'sınırlı', Netanyahu'nun vaat ettiği büyük saldırı değil

İsrailli bir yetkili The Times of Israel'e, İsrail ordusunun Refah'a yönelik devam eden operasyonunun "sınırlı bir operasyon" olduğunu söyledi. Söz konusu yetkili “Hamas'a anlaşmayı kabul etmesi için baskı yapmak amacıyla uygulanıyor” dedi.


CNN'in İsrail'in planına aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, bu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in defalarca gerçekleştireceğine söz verdiği geniş çaplı Refah operasyonu değil.

IDF araçları Gazze-Mısır sınırının doğu kısmı boyunca ilerlerken görüldü

İsrail askeri araçlarının bu sabah Refah'ın doğu kesimindeki Mısır-Gazze sınırı boyunca ilerlediği görülüyor.
Ülke basınında yer alan görüntülerde, biri İsrailli, diğeri ise bu sabah Mısır'a giden Refah Geçişi'nin Gazze tarafını ele geçiren 401'inci Zırhlı Tugay'a ait iki devasa bayrak taşıyan bir APC görülüyor.


Aynı haberlere göre, Refah Kapısı'nın ele geçirilmesinin ardından İsrail bayrakları da göndere çekildi.

IDF Refah Kapısı'ndan ilk görüntüleri paylaştı

İsrail ordusu, tanklarının bu sabah Mısır sınırındaki Refah Kapısı'nın Gazze tarafını kontrol altına almasına ilişkin görüntüleri yayınladı.
IDF, geçiş noktasının "Doğu Refah'ın sınırlı bölgelerinde Hamas'a karşı düzenlenen" nokta atışı operasyonu sırasında ele geçirildiğini" söylüyor.

İsrail tanklarının Refah sınır kapısını kontrol altına almasıyla Gazze'ye yardım durduruldu

İsrail güçlerinin sınırın Filistin tarafını kontrol altına almasının ardından Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze'ye yardım akışının durduğu bildirildi.

İsrail ordusu Refah'ın batısındaki bir evi bombaladı, üç kişi öldü

Al Jazeera'nın bildirdiğine göre, İsrail'in Refah şehrinin batısında El Derbi ailesine ait bir eve düzenlediği hava saldırısında üç kişi hayatını kaybetti.

IDF: Tanklarımız Refah geçiş noktasının Gazze tarafını kontrol ediyor, kilit yol da tutuldu

İsrail ordusu, 401'inci Zırhlı Tugayı'nın bu sabah Refah Geçişi'nin Gazze tarafını ele geçirdiğini doğruladı.


Mısır ile olan geçişin, Givati ​​Tugayı tarafından bir gecede düzenlenen saldırıda ayrı olarak ele geçirilen Doğu Refah'taki Salah ad-Din yolu ile bağlantısı artık kesilmiş durumda.

IDF'ye göre gece operasyonunda yaklaşık 20 silahlı adam öldürüldü ve askerler üç "önemli" tünel şaftının yerini tespit etti.


Ordu, saldırı sırasında ayrıca bir IDF tankına doğru giden patlayıcı yüklü bir araca da çarpıldığını ve imha edildiğini söyledi.

AP: İsrail tankları Refah'a girdi, Mısır sınır kapısına yaklaştı

Filistinli bir güvenlik yetkilisi ve Mısırlı bir yetkili, Associated Press (AP) haber ajansına, İsrail tanklarının Refah'a girdiğini ve Refah'ın komşu Mısır ile olan sınır kapısının 200 metre yakınına ulaştığını söyledi.


AP bu gelişmeyi 'İsrail, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesinden saatler sonra Refah'ta askeri operasyona başladı' başlığı ile dünyaya duyurdu.

Mısırlı yetkili AP'ye operasyonun kapsamının sınırlı göründüğünü söyledi. Yetkili ve El Aksa TV, İsrailli yetkililerin Mısırlılara, operasyon tamamlandıktan sonra güçlerinin geri çekileceğini bildirdiğini söyledi.


AP, Refah'ın Mısır tarafında bulunan Mısırlı yetkili ile Filistinli güvenlik yetkilisinin, basınla konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştuklarını söyledi.

IDF: Hizbullah'ın Metula'ya düzenlediği drone saldırısında iki asker öldü

IDF, dün öğleden sonra İsrail'in kuzeyindeki Metula yakınlarındaki bir ordu mevzisine Hizbullah'ın patlayıcı yüklü insansız hava aracı ile düzenlediği saldırısında iki yedek İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Katar, İsrail Hamas anlaşmasına ilişkin müzakereler için müzakerecilerini Kahire'ye gönderiyor

Katar Dışişleri Bakanlığı, Doha'nın İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakereleri sürdürmek üzere Salı günü Kahire'ye bir heyet göndereceğini söyledi. Sözcü Majed Al-Ansari, Hamas'ın arabuluculara ateşkes teklifine olumlu olarak nitelendirilebilecek bir yanıt gönderdiğini söyledi.


Ürdün kralı Biden'dan Refah 'katliamını' önlemesini istedi

Ürdün, Kral II. Abdullah'ın Pazartesi günü yaptığı görüşmelerde Başkan Joe Biden'dan, İsrail'in saldırı tehdidinde bulunduğu güney Gazze kenti Refah'ta "yeni bir katliamı" durdurmak için müdahale etmesini istediğini söyledi.

İsrail elçisi, Filistin devletinin onaylanması halinde ABD'nin BM'ye sağladığı fonu 'tamamen durdurması' gerektiğini söyledi

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Filistin'in BM'ye tam üye olmaya hak kazandığını kabul eden BM Genel Kurulu karar taslağını, örgütün kuruluş tüzüğüne aykırı olduğunu söyleyerek kınadı. Erdan, "Onaylanması halinde ABD'nin, Amerikan yasalarına uygun olarak BM'ye ve kurumlarına fon sağlamayı tamamen durdurmasını bekliyorum" dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!