Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Sağlam insana karaciğer nakli önerdiler (Sorularınızın yanıtları)

Sağlam insana karaciğer nakli önerdiler (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Merhaba Nevzat bey hayırlı günler benim babamın karaciğerinde yaglanma oldugunu söylediler 1948 dogumlu ve saglıgı çok iyi sigara alkol ve zararlı maddeler kullanmıyor. Tetkikler sonunda yağlanma ve 5 cm boyunda kist oldugu saptandı. İstanbul tıp fakültesi Çapa ya gönderildik. Orada cerrah ve dahiliye doktorları nakil ameliyatı olmasını önerdiler. Babamın saglıgı çok iyi ama bu verilen karardan sonra hepimizde bir moral bozukluğu oldu. Ameliyat riskli olabilir diye bir kaç kişiden duyduk Bu kişilerin yakın akrabaları da aynı ameliyatları olmuş ameliyat sonrası o kadavranın veya canlı vericiden alınmış ciğerin riskleri vücutta olabilirmiş. Bunun için sağlığı çok yerindeyken sağlam bir insanı ameliyatla çökertmek istemiyoruz. cvp bekleyeceğim teşekkür ederim.

Son cümlenizi anlamak mümkün değil. Babanızın sağlığı yerindeyken ameliyatla çökertmek istemediğinizi yazmışsınız. Yani babanıza tetkikler yapıldı. Bu tetkikleri gören hekimler ciddi bulgulara ulaştılar ve sizi Üniversite hastanesine gönderdiler. Oradaki hekimler de araştırma yaparak karaciğer nakli gibi son derece önemli bir ameliyat önerdiler. Ama siz "sağlam" bir insandan bahsediyorsunuz. Benim de çalıştığım Çapa tıp fakültesinde bir hastaya nakil önerilmişse hasta ve yakınlarıyla saatlerce konuşulmuş demektir. Bunca ilgiden sonra babanız için "sağlam, hiçbir şeyi yok" demeniz anlaşılır gibi değil. Karaciğerde yağlanma ya da kist nedeniyle nakil önerilmez. Babanızın gerçek hastalığı size mutlaka söylenmiştir. Size bunca emek harcayan hekimlerin söylediklerini anlamadınız mı yoksa (az bilgi vererek) bir başka hekim olarak benim görüşlerimi mi merak ediyorsunuz anlaşılmıyor. Babanızın şimdilik genel durumu (aldatıcı olarak) iyi olsa bile esasen çok çok ciddi bir hastalık nedeni ile nakil önerilen hastanızda ilerde ortaya çıkabilecek en küçük bir olumsuzluktan hem kendinizi hem hekimlerinizi sorumlu tutmanız beklenir. Bu durum "hasta hakları" açısından yapılan çalışmaların "hekim hakları" açısından da yapılması gerektiğini gösterir. İlgili üniteye, hekimlerin söylediklerini anlayacak ve yorumlayacak kişilerin soruları sorması yararlı olacaktır. Sanırım bu konuda çalışan hekimler "başka birinden alınan karaciğeri dokusunun hastaya vereceği riskleri" sağda solda sorduğunuz birkaç kişiden bir nebze olsun daha iyi biliyorlardır. Geçmiş olsun.

Safra kesesi polibi

Ultrason muayenemin sonucunda safra kesesinde 16/20mm büyüklüğünde polip gözlendi. 2 ay sonra tekrar gelmemi söyledi doktorum.safra kesemin alınabileceğini söyledi.siz ne önerirsiniz.yaşım 37 teşekkür ederim.

Safra kesesi polibi 10 mm'den büyük ise ameliyatla alınması gerekir. 2 ay beklemeniz anlamsızdır. Ameliyat olmalısınız. Geçmiş olsun.

Safra kesesinde polip

Sayın hocam eşimin safra kesesinde tesadüfen 2 adet (3,6 ve 2,2) pedinküllü polip tespit edildi yıllık takip denildi geçen yıl ve bu geçtiğimiz eylülde USG de poliplerin değişmediği görüldü sınırları düzgün polip yazıyor. hocam ameliyat olmalımı yoksa yıllık takibe devam mı etmeliyiz. durumu nedir cevaplarsanız sevinirim. Bu güzel hizmet içinde sizleri tebrik ediyorum.

Poliplerin boyutları milimetre mi santimetre mi belirtmemişsiniz; ancak yukarda verdiğim yanıt sizin için de geçerli. Eğer polipler 2 ve 3 mm çapında ise 6 ay ara ile takip önerilir. Geçmiş olsun.

Sigara içiyorum

21 yaşındayım 7 aylık bebeğim var ve emziriyorum. 6 yıldır da sigara kullanıyorum. 3 gündür sol göğüm çok ağrıyor. Kütle gibi bir şey yok .çok korkuyorum meme kanseri olabilir mi?

Sigara içip akciğer kanseri, kalp krizi ve felç olma gibi hastalıklardan korkmuyorsunuz da niçin meme kanserinden korkuyorsunuz anlaşılmıyor. Önce sağlığınızı düşünüp sigarayı bırakacaksınız sonra hekimlerinizden yardım isteyeceksiniz. İç Hastalıkları Uzmanına danışmalısınız.

Karaciğer yağlanması ve doğum

Hocam iyi günler beni acil olarak aydınlatırsanız çok memnun olurum Ramazan ayından sonra kendimi çok bitkin ve yorgun hissetmeye başladım. Özellikle kollarımda ve bacaklarımda kaşıntılar vardı. Karnımda bir şişlik var üzerine yatamıyorum. 2 hafta önce check-up yaptırdım. Sonuçlara göre, karaciğerim 158 mm, I - II derece yağlanma, ALT: 119, AST: 62 çıktı. 18 aylık bebeğim var. Bu yağlanmanın doğum yaptığım için normal olduğunu söylediler. Kolesterolüm düşükmüş doktor bey de hayret etti. Bir ay sonra tekrar gidip test yaptırmam gerekiyormuş. Boyum167 kilom73. Bu değerler riskli mi? Genetik olabilir mi? Çünkü yakın akrabalarımdan babaannem sirozdan, amcam kan. oğlu böbrek, küçük amcam akciğer kanserinden vefat ettiler. Boş vakitlerimde sporla da uğraşırım. Bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Teşekkür ederim.

Karaciğer enzimleriniz yüksek bu durum karaciğer yağlanmasından olabilir ancak bu değerleri yükselten diğer nedenlerin de mutlaka araştırılması gerekir. Diğer nedenler yönünden bir durum bulunmazsa karaciğer yağlanması için gerekenler yapılacaktır. Ayrıca doğum yaptığınız için karaciğerinizde yağlanmanın normal olması gibi bir durum söz konusu değildir. Yazdıklarınızda hayret edilecek bir durum da göremedim. Saydığınız kanser türlerinde genetik bir yatkınlık bulunmamaktadır. Siz iyisi mi bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurunuz. Geçmiş olsun.

Karında kütle

Sayın Doktor Merhaba. 34 yaşındayım, Yaklaşık 1.5 yıl önce bir seyahatim esnasında 10 gün bağırsaklarımın çalışmaması nedeniyle karnımda aşırı bir şişlik oluştu. Bitki çayları ile çalıştı, fakat hemen ardından karnımın sol tarafında bir sertlik hissettim. Daha sonra bağırsaklarım normal düzenine kavuştuğu halde midemin altında sert, hareketsiz, ağrısız 5 cm çapındaki kütle bir daha kaybolmadı. Biraz yemeği fazla kaçırsam çok fazla şişkinlik hissediyorum. Kötü bir hastalıktan korktuğum için doktora görünemiyorum. Sayın doktor bu kütle hangi hastalığın belirtisi olabilir?

Kötü bir hastalıktan korkarak hekime gitmemeyi anlamak mümkün değil. Hekime gitmeyince iyileşecek misiniz? Esasen kötü bir hastalık varsa ne yaparsanız yapın (hastalık ilerleyeceğinden) bir süre sonra mutlaka hastanelik olmayacak mısınız? İyisi mi bir an önce bir hekime başvurunuz. Yapılacak muayene ile size gereken açıklama yapılacaktır. Esasen uzun süreden beri bir kütle var ve aynı kalıyorsa bunun kötü olma olasılığı azdır. Geçmiş olsun.

Karaciğer hastalığı ve Hepatit B

Hepatit B hastasıyım. HBeAg pozitif, HBV DNA 10 üzeri 8 karaciğer ultrasonunda karaciğerde hafif granüler görünümde plt 87 ama ast ve alt normal.doktorum biyopsinin riskli olacağını söyledi.plt düşüktür diye kanama durmayabilir dedi. ama başka bir öneride bulunmadı. şuan ne yapmalıyım oturup beklesem hastalığım ilerlemez mi interferon tedavisinin hastalığı sıfırlama gibi bir etkisi var mı.ayrıca ultrasonda karaciğer dışında herşey normal.albumin normal.hatta hepatitli olduğumu söylemesem doktor karaciğerimin kabardığını bile farketmezdim dedi.ne yapmalıyım hocam teşekkürler.

Plt sayısının 87.000 olması biyopsiye engel teşkil etmez. Asıl saptanması gereken durum bu plt sayısının ilerlemiş bir karaciğer hastalığına bağlı (olarak dalak büyümesi sonucu) olup olmadığıdır. Öneride bulunmadı ise her hangi bir tedavi de planlanmadı demektir. Eğer öyle ise zaman geçirmenizin bir anlamı yoktur. Hepatit B için spesifik bir tedavi düşünülmesi ve buna yönelik tetkikler yapılması gerekir. Başka branşlarda vakit kaybetmeden mutlaka bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız.

Bulantı ve kusma

Ben 16 yaşındayım. 3ay önce dizanteri oldum 3 gün hastanede yattıktan sonra geçti. 1 ay sonra tekrar mide bulantısı kusma olmaya başladı. Endoskopi yaptırdım antral gastirt dediler Verilen ilaçları kullanamadım çünkü onları da kusuyordum. 2 hafta önce araştırma hastanesine yattım 13 gün kaldım . Bulantı kusmam hiç geçmiyor bugün 40 gün hiç bir gelişme yok 2 gün önce hastaneden çıktım hala aynı şikayetlerim devam ediyor. sabahları sarı safra geliyor. Anoreksiya nevroza dediler ama benim kilo kaybım yoktu. ben hep zayıfım hiç kilo kaybım da olmadı hatta kilo almak istiyorum. Sonra anoreksiya olmadığı anlaşıldı. Bağırsağımda askaris olduğunu söylediler, ama verilen sitraksla düşmedi bugün ilacı alalı 5.gün ama gaitamda askaris yumurtası olmadığını söylediler. sizce ne olabilir bütün tetkitler temiz çıktı. Kusma ve bulantım devam ediyor cevaplarsanız çok sevinirim.

Bulantı ve kusma mide hastalıklarında sık görülen bir durumdur. Sizin midenize bakılmış ve gastrit bulunmuş ki bu durum yakınmalarınızı açıklamaz. Bu arada safralı kusmanız olduğuna göre midenizde olmaması gereken safraya bağlı (ki bulantı ve kusmaya neden olabilir) bir tedavi görüp görmediğinizi yazmamışsınız. Bunun dışında diğer organ ve sistemlere ait hastalıklarda da bulantı ve kusma olabilir ki bütün bunların ayrıntılı olarak araştırılması gerekir. Bu ayrıntılı araştırmalardan bir sonuç alınamazsa yakınmalarınızın sinirsel olduğu düşünülebilir ve psikiyatri desteği istenebilir. Araştırma hastanesinin Gastroenteroloji Ünitesine başvurmanız önerilir. Geçmiş olsun.

Kolit

Ben henüz 13 yasndaym. Bana 5 ay önce ulseratif kolit teshisi kondu. Şu an kortizon tedavisi goruyorum. Kortizonu 4 tane kullandigimda kanamam olmuyor fakat kortizonu 1 tane ictigimde kanamam başlıyor. Bunun nedeni nedir? Ayrica da kortizon kullanirken besin olarak nelerden uzak durmam gerekiyor?

Ülseratif kolitte kortizonlu ilaçlar hastalığı bastırmak için kullanılır ancak yan etkileri nedeniyle sürekli olarak kullanılması istenmez. İlacınızın dozunu, kullanım süresini ve olası yan etkilere karşı yapılabilecekleri Gastroenteroloji Uzmanınıza danışmalısınız. Bu ilacı kullanırken tuzu azaltmanız önerilir. Geçmiş olsun.

Ülseratif kolit

Hocam merhaba, ben 29 yaşındayım 5 ay önce makattan kan ve sümüksü sıvı gelmesinden dolayı kolonoskopi yapıldı. rektum mukozası ödemli ve hiperemik vaskülaritesi artmış yazıyordu ve biyopsi sonucu nonspesifik rektit yazıyor.kullandığım ilaçlardan solofalk iyi geliyor.solofalk kullanmadığım dönemlerde kanama ve sümüksü sıvı iyice artı özellikle çok kanama oluyor bundan 15 gün önce kusma meydana geldi. 2-3 gün yiyemedim.hastalığım ülseratif kolit olabilir mi ? büyük abdest incelemesinde histolitica ve bol lökosit ve eritrosit görüldü böyle bir hizmetten dolayı çok teşekkürler.

Sanırım kolonoskopinizi yapan da, tedaviyi veren de bir Gastroenteroloji Uzmanı değil. Hastalığınızın ülseratif kolit olup olmadığına ancak bir Gastroenteroloji Uzmanı karar verebilir. Muayene olmadan ve tetkiklerinizi görmeden ya da tetkikleri tekrarlamadan bir karar vermek mümkün değildir. Sağlıklı günler.
Hepatit B

Sayın doktorum ben yaklaşık 12 yıldır hepatit b taşıyıcısıydım. şu an 41 yaşındayım. bundan 5 ay önce tahlilimde karaciğer fonksiyonları bozuk cıktı. ast 73 alt 55 tedavi görmeye başladım. İnterferon 180 kullanıyorum. değerler 45 - 37 ye indi. Bu arada ağzımda acı tat var doktorum yemek ye kilo al diyor ama fazla yiyemiyorum midede de fıtık çıktı reflü zaten vardı acaba tavsiyeniz ne olabılır . Sevgi ve saygılarımla...

Kullandığınız ilaçların çok sayıda yan etkisi vardır. İştahsızlık ve kilo kaybı da bunlardan biri olup bu durumda yemek ye kilo al demek çok anlamlı olmayabilir. Sevdiğiniz yemekleri mümkün olduğunca yemelisiniz. Ama tedavi süresince bu yakınmalarınız süreceğinden kilo almak bir yana zayıflamanız sürebilir. İnterferon tedavisi bittikten sonra eski kilonuza kavuşabilirsiniz. Merak etmeyin. Takibinizin bir Gastroenteroloji Ünitesinde olması gerektiğini hatırlatırım. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
5751
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.