Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Korunmasız ilişki (Sorularınızın yanıtları)

Korunmasız ilişki (Sorularınızın yanıtları)

Uzm. Dr. Nevzat Aksoy iç hastalıkları ve Gastroenteroloji ile ilgili sorularınızı cevaplamaya devam ediyor.

Bundan 7 ay önce korunmasız bir şekilde yabancı uyruklu bir hayat kadınıyla cinsel ilişkide bulundum. HbsAg, AntiHCV, HIV ve VDRL testleri yaptırdım negatif çıktı ama AntiHBs testim pozitif bulundu. Bu ne anlama geliyor? Ayrıca bundan sonra tekrar test yaptırmama gerek var mı? İyi günler.

Yapılan tetkikleriniz (Hepatit B ve C, AIDS ve Sifiliz ile ilgili olarak) temiz çıkmış. AntiHBs pozitifliği sizde Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık geliştiğini düşündürüyor. Burada 2 olasılık var. Ya daha önce Hepatit B aşısı olmuşunuz ve bu test pozitif çıkıyor ya da aşılanmamışsanız daha önce Hepatit B virüsünü almışsınız ancak şans eseri bu virüse karşı sizde bağışıklık gelişmiş. Halen bir sorun yok ve geçmişteki bu ilişki açısından tekrar tetkike gerek yok. Tanımadığınız insanlarla ilişkiye girerken sonuçlarını düşünmemek ve sonrasında tüm testleri yaptırmak çok anlamlı değil. İlişki öncesinde daha dikkatli olmanız gerekmez mi? Sağlıklı günler diliyorum.

Korunmasız ilişki (2)

Sevgilimin hamile olabileceği şüphesi içindeyim. Beş ay önce onunla kısmi bir ilişkiye girdik. Ekim ayı ortasında tuvalette peçetede çok küçük nokta kadar açık kırmızı bir kan gördüğünü söylediğinde çok korktuk ve sanırım 1 Kasım'da idrarla gebelik testi uyguladık, sonuç beklediğimiz gibi negatif çıktı. Ancak 4 Kasım'da görmesi gereken adeti 8'inde gerçekleşti. Bugünlerde her türlü etten ve hatta mantardan tiksinmeye başladı. Size sorum bahsettiğim ilişkimizden 5 ay geçmesine rağmen her ay adet görse dahi bunlar "üstüne görme" olabilir mi?

İlişkiniz sonucu hamilelikten korkuyorsanız buna yönelik olarak (prezervatif veya doğum kontrol hapı gibi) önlem almanız gerekli değil mi? Sorunuza gelince aradan geçen zaman içinde arkadaşınızda hem fiziksel bir değişiklik olmamış, hem düzenli olarak adet görmüş ve hem de gebelik testi negatif olarak saptanmış. Bu nedenle gebelik olasılığı bulunmamaktadır. Mutlu günler diliyorum.

Hepatit C

Bir devlet hastanesinde rapor alma işlemlerim için yapılan testler sonucunda Anti-HCV testi 3 defa uyguladılar ve her defasında farklı değerler çıktı. Zayıf pozitif denildi. HCV virüsü taşıdığım fakat miktarının çok az olduğu söylendi. AST-ALT değerlerinin de normal olduğunu söylediler. Size gelen sorulardan ve diğer kaynaklardan edindiğim kadarıyla HCV RNA testinin de uygulamam gerekiyormuş. Peki RNA testi uygulanmadan neden Kronik Hepatit C tanısı konuldu? Teşekkürler.

Bir kişide Anti HCV testi (+) olarak saptanırsa 2 olasılık vardır. 1) Kişinin bedenine Hepatit C virüsü girmiştir 2) Kişi bu virüsle hiç karşılaşmamıştır ancak test yalancı olarak (+) çıkmıştır. Sizdeki durumun açığa çıkarılabilmesi için mutlaka HCV RNA testi yapılmalıdır. HCV RNA (-) çıkar ise burada da 2 olasılık vardır. Ya kişi bu virüsü almış ancak sonrasında bedende bağışıklık gelişmiş ve virüs kandan temizlenerek atılmıştır. Ya da kişiye bu virüs hiç bulaşmamıştır (yani Anti HCV testi yalancı olarak) pozitiftir. HCV RNA (+) çıkar ise, virüs bedeninizde çoğalıyor demektir ki o zaman karaciğer hastalığı (yani kronik C hepatiti) hastalığı açısından bir karaciğer uzmanı (yani bir Gastroenterolog) tarafından takip ve gerekirse tedavi edilmelisiniz. Özetle HCV RNA testi uygulanmadan Kronik Hepatit C tanısı konulamaz. Doğru hekime başvurunuz. Sağlıklı günler diliyorum.

Kansızlık

UIBC 428, demir 17, kansızlık sorunu yaşıyorum. Beni konuyla ilgili bilgilendirir misiniz?

Kansızlık hallerinde yapılan IUBC (Unsaturated Iron Binding Capacity) yani "demir bağlama kapasitesi testi" 350 mcg/dl'ye kadar normaldir. Bu değerin yüksek çıkması kansızlığınızın demir eksikliğine bağlı olduğunu gösterir.

Şeker ve alkol

Yapılan testlerde AST 42, ALT 25, GGT 11 U/L çıktı. Bilirubin direkt 0.2, AKŞ 123. Batın ultrasonum normal. Acaba ne ifade ediyor olabilir? Bu testleri doğum dr istemişti. Henüz sonuçları görmedi. Merak ediyorum. AST'nin hafif yüksekliği şekerle mi ilgili yoksa alkolle de ilgisi olabilir mi? Teşekkür ederim.

AST karaciğer, kalp, böbrek ve alyuvarlara ait patolojilerde yükselir. Yazdığınız AST değeri normal sınırlara çok yakın olsa da şekeriniz hafif yüksek, alkol de içiyorsunuz. Bu durumda başta karaciğer yağlanması olmak üzere tetkik edilmeniz gerekir.

Endoskopi mi ultrason mu?

Midemde yanma ve acıma var. Ağzıma özellikle yemekten sonra acı su geliyor. Mide ve borumun birleştiği kısmın yara gibi acıdığını hissediyorum. Birkaç kez doktora gittim ama iyi olamadım. Doktorun biri midemdeki mikroptan şüphelenmişti ve iki haftalık antibiyotikli ilaç tedavisi vermişti ama tedaviye başladığımdan itibaren ağzıma sürekli ilaçların zehir gibi tadı geliyordu ve tedaviyi bıraktım. Gittiğim doktor da endoskopi önerdi ama ben olmak istemiyorum. Olmam gerekiyor mu? Acaba midemdeki sorun ultrasonla ortaya çıkabilir mi?

Anlaşıldığı kadarıyla mide yakınmaları nedeni ile başvurduğunuz hekim tarafından midenizde mikrop (H. pylori) olduğu söylenerek tedavi verilmiş. Ancak bu tedavi şüphe üzerine verilecek bir tedavi değil. Bu mikrobun olup olmadığı bilinmeden tedavi verilmişse yanlış olmuş. Hangi koşullarda bu mikroorganizmanın yok edilmesi gerektiği belli kurallara bağlanmıştır. Mide yakınması olan birinde şüphelenerek H. pylori tedavisi vermek tüm dünyada önerilen ve uygulanan tedavi yaklaşımına uymuyor. Bu mikroorganizmayı yok etmenin kriterleri belli ve literatürlerde yazıyor. Hekimlerin buna göre davranması gerekir. Mide yakınmalarının çok olması gibi bir neden bu tedaviye doğrudan başlayabilmek için haklı gerekçe değil. Sağlık sayfamızda "İlgili başlıklar" bölümünde yazdığım "Helicobacter pylori" başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilir ve hangi durumlarda bu mikrobun yok edilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ultrasonografinin mide hastalıklarının tanısındaki yeri çok sınırlıdır. Bu tetkik ile içi boş organlar (mide ve bağırsak) tam anlamıyla incelenemez. Yakınmalarınızın çözümü ve gereksiz tedavilerden kaçınmak için mutlaka bir Gastroenterohepatoloji Uzmanına başvurunuz. Geçmiş olsun.

Balgamda kan

1-2 hafta önce yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle doktora gittim. O günden beri öksürüğüm devam ediyordu, bugün balgamla birlikte kan geldi. Ne tavsiye edersiniz?

Fazla öksürmeye bağlı olan tahrişe bağlı az miktarda ve geçici kanama önemli olmayabilir. Diğer yakınmalarınızla birlikte balgamda kan yakınmanız da tümüyle geçti ise ciddi bir patolojinin bulunma olasılığı azdır ancak yine de balgamda kan önemli bir belirti olabilir. Bu nedenle bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır.

Mide kanaması

Bende Helicobakter pylori cıktı. 2 haftalık ilacımı kullandım. Kullandıktan 1 ay sonra gaitamda kan göründü. Şu anda hala bir mide ilacı kullanıyorum. İlaç kullanırken bile mide kanaması görülebilir mi?

Mide kanamasında safra ile karışan kan dışkının zift gibi siyah olmasına neden olur. Tarif ettiğiniz durum mide kanaması değildir. Büyük aptes yaparken kan gelmesi sıklıkla hemoroitlere (damar çatlamasına) bağlıdır. Ancak bazı ciddi hastalıklarda da makattan kanama olacağı unutulmamalı ve bu nedenle mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalı ve bağırsağınızın son kısmına baktırmalı yani rektoskopi yaptırmalısınız. Çıkan sonuca göre tedaviniz düzenlenecektir. Geçmiş olsun.

Sol ayağımda hissizlik var ve uyuşma oluyor. Daha önce mide kanaması geçirdim. 6 ünite kan aldım ama kan oranım düşük olabilir. Şu an duyduğum rahatsızlık kansızlıkla ilgili olabilir mi yoksa başka bir şeyden mi kaynaklanıyor olabilir?

Sol ayakta olan uyuşma hissi kansızlıkla ilgili değildir. Yakınmanız o bölgenin sinirlerine ait hastalıkları düşündürüyor. Bu nedenle bir nöroloji ve Fizik Tedavi uzmanına başvurmalısınız.

Reflü

Yaklaşık iki senedir midemde yanma, ekşime gibi şikayetlerim vardı. Endoskopiden çok korktuğum için yaptırmadım ve hiç uzmanlara gitmedim. Sürekli sağlık ocaklarındaki hekimlere gözükerek talcid-lansoprol türü ilaçlar kullandım. 1 ay öncesine kadar midemde aşırı şişkinlik, gaz ve büyük aptes yapamama gibi şikayetlerim nedeniyle bir uzman hekime başvurdum, gaz olduğu söylendi. Spastik kolon diyeti verildi. Endoskopide aşırı reflü bulundu ve helicol ve kreon verildi ve kilo vermem söylendi. Reflü olduğumu duyunca internetten araştırmaya başladım ve reflünün kanser yapabileceğini öğrendim. Konuyla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.

Reflü (mide içeriğinin ağza gelmesi) tüm insanlarda görülen fizyolojik bir durum. Bunun süresinin ve sıklığının artması ile yakınmalar ortaya çıkıyor. Reflü bir başına kansere yol açmaz. Reflü sonunda eğer yemek borusunun altındaki dokuda değişiklik meydana gelirse (Barrett özofagusu) veya çok sık yaralar açılır (özofajit) ve ilaç tedavisine direnirse o zaman yemek borusunun alt kısmında kanser (gelişmez ancak) gelişme riski artar. Bu nedenle reflü hastaları takip edilir. Bu takibin sıklığını ise hastanın yakınmaları ile birlikte endoskopinin sonucu belirler. Endoskopinizin sonucuna baktığımızda sizde yalnızca reflü olduğu ancak yemek borusunun alt kısmında bir sorun olmadığı anlaşılıyor. Bu nedenle rahat olun ancak takip ve tedaviniz için mutlaka bir Gastroenteroloji uzmanının gözetimi altında bulunun. Endoskopiden çok korkmanıza karşın bu işlemi bu alandaki bir uzmana (gastroenterologa) yaptırmamanızın nedenini anlayamadım. Size söyleyeceğim kilo verin, sigarayı bırakın ve internetten yaptığınız araştırmalara bir son verin ve sorularınızı sizi takip edecek olan Gastroenteroloji Uzmanına sorun. Ayrıca sağlık sayfamızda "İlgili başlıklar" bölümünde "İnternetten hastalıkları öğrenelim mi?" ve "Reflü ve kanser" başlıklı yazımı okuyunuz lütfen.

Göğüs ağrısı

Akşamları ya da yatağa yatınca sol göğsümün altında kesici bir şeyler varmış gibi acım oluyor. Sırt üstü yatıp kıpırdamadan sakinleşince geçiyor. Kalp doktoruna gittim eforlu ekg ve ultrason kontrollerinde kalpte bir sorun olmadığı söylendi. Sizce bu sancıların sebebi ne olabilir?

Göğüs sol yanda olan ağrılarda kalp, akciğer, akciğerin dış zarı, kaslar ve kemiklere ait patolojiler düşünülür. Anlattığınız durum için bir İç Hastalıkları Uzmanına başvuracak olursanız sorununuz çözülecektir.

Lansor iştah açar mı? Teşekkürler.

Mide hastalıklarında kullanılan Lansor iştah açmaz. Ancak bu ilaca bağlı olarak mide yakınmalarının geçmesi ile yani midenin koşullarının düzelmesi ile iştah açılır.

Sivilcelerim her türlü ilaç tedavisi gördüğüm takdirde geçmedi. Kafama takılan soru işareti sivilcelerim tıraştan mı kaynaklanıyor yoksa yağlı yiyeceklerden ve stresten mi?

Her üç durum da sivilcelerin oluşmasına yardımcı olabilir. Özellikle jiletle tıraş oluyorsanız çok bastırmamalısınız. Yine de bir Deri Hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

Şişkinlik ve gaz

Karnımda sürekli şişkinlik ve gaz var. Apandis bölgesinde sürekli bir acı duyuyorum. Bazen bu bölgede şişlik ve sertlik oluyor. Bu yüzden uyku problemi çekiyorum çünkü yattığımda çok rahatsız ediyor, sağa ya da sola dönemiyorum. Uzun süre oturduğumda ya da ayakta kaldığımda içime fenalık geliyor. Ultrason ve BT yapıldı, bir yılı geçti sonuç yok. Hangi tetkikler yapılmalı, İBS olabilir mi? Uyandığımda bacaklarımın uyuşmasına sebep olan şey bu mudur sizce?

Karın sağ alt kadranda ağrı halinde (Crohn hastalığı, spastik kolon yani İBS başta olmak üzere) ince ve kalınbağırsaklarla ve kadın organları ile ilgili hastalıkların araştırılması gerekir. Yapılacak fizik muayene sonrasında rutin hemogram ve biyokimyasal tetkiklerle birlikte görüntüleme yöntemleri (kolonoskopi ya da kolon grafisi) gerekli olabilir. Teşhis ve sonrasında yapılacak olan tedavi açısından nasıl bir yol izleneceği başvuracağınız bir Gastroenteroloji Uzmanınca belirlenecektir. Bacaklarınızın uyuşmasını da hekiminize bildirecek olursanız yakınmalarınız doğrultusunda bir yönlendirme yapılacaktır.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
5242
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.