Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Karaciğerim için yapılan tedavi doğru mu? (Sorularınızın yanıtları)

Karaciğerim için yapılan tedavi doğru mu? (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Merhaba hocam 8 yıldır hepatit B hastasıyım o yıllarda yaptırdığım tahliller ve karaciğer biyopsi raporunda minimal derecede yağlanma tespit edildi. Doktorum bir Gastroenterolog ve kendi dalında iyi bir hoca olduğunu biliyoruz, fakat bu tetik ve tahlil sonuçlarına dayanarak bana alkol haricinde hiçbir diyetin yok, herhangi bir tedavi gerekmez dedi yalnız yılda bir defa tahlil yaptırmamı istedi. Ben de buna dayanarak yılda bir defa tahlil yaptırıyordum. Doktorun bir tanesi yapılmayan HBV DNA testi yaptır dedi, bu test de negatif çıktı. Son 2 yıldır tahlil yaptırmıyordum bundan bir ay önce soğuktan dolayı rahatsızlanıp gastroentroloji uzmanına gittim. Kolonoskopi ve endoskopi yaptırmamı önerdi. Kolonoskopide rektal varis, sigmoid kolonda polipler izlendi ve buradan parça alarak patolojiye gönderdi. Çıkan raporda adenomatöz değişikleri içeren kolon endoskopik biopsiler. Sonuç duodenal ülser, eroziv gastrit, grade B özofajit, özofagus varisleri çıktı. 2 haftalık helipak tedavisi verdi. Biyokimya: (1 ay önce) AST:103 ALT:74 GGT:171 LDH:458, son yapılanlar; ALT:47 AST:65 GGT:67 ALP:137 AFP:14.9. 1 ay sonra aşağı yukarı %50-60 arası düşüş oldu. bunun yanında dalak büyümesi var dendi. Karaciğer biyopsisi gerekmez, hemen tedaviye geçmemiz gerek dedi. ve zeffix, ursofalk tablet, supradyn ve dideral tb.verdi. 2 gündür kullanıyorum sizce tedavi doğru mudur başka bir doktora gitmemi gerektirir mi? yoksa ilaçlara devam etmeli miyim? Tedavi için daha iyi bir yer var mı? Saygılarımla...

Anlattıklarınızı başından itibaren yorumlayacak olursak; 8 yıl kadar önce bedeninizde hepatit B virüsü olduğu anlaşılmış ve o dönemlerde (ki zamanını bilemiyoruz) biyopsi yapılmış. Biyopside karaciğerinizde önemli bir bozukluk bulunmamış ve hepatit B taşıyıcısı olduğunuza hükmedilerek yıllık olarak takibe alınmışsınız. Hepatit B taşıyıcısı olduğunuz (yine tarihi belirsiz olan) HBV DNA'nızın negatif olması ile teyit edilmiş. Ancak son zamanlarda yapılan tetkiklerinizde karaciğer enzimlerinizde yükselme ile birlikte dalak büyüklüğü ve borusunda varislerin olduğu saptanmış. Bu bize karaciğerinizin bozulmuş (veya damarlarda bir problem) olduğunu düşündürüyor; ancak karaciğerinizin nasıl olup da bu kısa süre içinde bu derece bozulduğunu açıklayabilmek mümkün değil. Eskiden yapılan karaciğer biyopsiniz normal ve HBV DNA'nız negatif ise bu durumu hepatit B virüsüne bağlamak mümkün olmayabilir. Son HBV DNA'nızı da bilmiyoruz. Eğer o hala negatif ise karaciğerinizdeki bozulmayı hepatit B dışı durumlarda aramak düşünülebilir. Esasen bugüne kadar (en sık nedeni hepatit B'ye bağlı siroz olan) portal hipertansiyon denilen ve sonuç olarak dalak büyüklüğü ve varis oluşumuna neden olan diğer durumların araştırılmış olması gerekir. Siroza veya portal hipertansiyona yol açabilen hepatit B dışı nedenlerin araştırılıp araştırılmadığını bilemiyoruz. Bu bağlamda verilen tedavilerle ilgili yorum yapmam mümkün değil. Hangi tetkikin yapılıp yapılmayacağına Gastroenteroloji Uzmanınız karar verecektir. Konu ile ilgisi olduğu için alttaki soru ve yanıtı da okuyabilirsiniz. Bunun dışında mide ve bağırsaklarınızla ilgili takibiniz de sürdürülmelidir. Geçmiş olsun.

Portal hipertansiyon ve siroz

Hocam 28 yaşında 78 kg. 1.82 boyundayım. Bir yıldır karnımda şişlik vardı. Rahatsızlığım artınca doktora gittim, dalağımın 20 cm olduğunu söylediler. Tıp fak. hastanesine gastroenteroloji bölümünde yatırıldım. Şu an elimde MR sonucu var ve biyopsi raporunu bekliyorum, doktorum siroz olduğumu fakat biyopsi sonucu görmek istediğini söyledi. MR sonucum: karaciğer parankimi heterojen görünümdedir. Karaciğer normal büyüklükte, konturları düzgündür. Portal ven çapı 16mm dir. Karaciğerde portal hılus düzeyinden başlayıp sağ portal veni cevreleyen, kontrast madde tutulumu gösteren alan izlenmektedir. Yapılan us incelemede bu lokalizasyonda tortıoze yumak tarzında venöz akımı olan alan demonstre edilmiştir. Görünümlerin portal hıpertansiyona sekonder vasküler olduğu düşünülmüştür. Dalak boyutu belirgin artmıştır. Sayın hocam bu bilgiler dahilinde bana ne önereceksiniz? Sirozun tedavisi mümkün müdür? Teşekkür ederim

Karaciğerin kendisinde bir hastalık olduğunda yani siroz geliştiğinde portal hipertansiyon denilen durum ortaya çıkar. Bu durumda karaciğere gelen damar sisteminde basınç artar ve çeşitli yerlerde varisler ve dalakta büyüme ortaya çıkar. Siroz dışı nedenlere bağlı olarak da portal hipertansiyon gelişebileceğinden gerekli araştırmalar her iki yönden de yapılmalıdır. Verdiğiniz bilgilere göre portal sistemde basıncın arttığı görülüyor, ama yazdıklarınızdan bunun siroza bağlı olup olmadığı anlaşılmıyor. Yalnızca hekiminizin siroz olduğunuza dair bir ifadesi var ancak MR'da buna ait bir veri yok. Bu nedenle karaciğerle ilgili diğer tetkik ve biyopsi sonucunuz olmadan bir yorum yapmak mümkün değil. Sirozun tedavisi mümkün mü sorusuna gelince karaciğerin yapısının bozulması ve hücrelerin azalması diye tarif edebileceğimiz bu durumda mevcut karaciğer dokusunun korunması ile ilgili tedavi yaklaşımları vardır ki bu durum kesin tanınız konulduktan sonra düşünülmesi gereken bir konudur.

Kanımdaki hepatit B mikrobu karaciğerime geçmiş olabilir mi?

Merhaba doktorum öncelikle böyle bir olanak için teşekkür ederim. Ben hepatit B taşıyıcısıyım ama ilk tahlillerde karaciğerimde bir şey çıkmadı temiz çıktı yani. Yeniden bir tahlil yaptırdım sonuçları: AST 23, ALT 35, Gamma Glutamil Transferaz 33.. Ne yapmalı, ne yapmamalıyım? Kanımda hepatit mikrobu var karaciğerime de geçmiş olabilir mi? Bu hastalığın cinsel yolla bulaşma yolu daha yüksek olduğu için pekiyi bir gözle bakmıyorlar insanlar bu da yeterince rahatsızlık veriyor. Tekrar teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Hepatit B taşıyıcısı olup olmadığınızı yazdığınız tetkiklerle söylemek mümkün değil. Karaciğer enzimleri ile birlikte başka tetkiklere de bakılarak taşıyıcı olup olmadığınız söylenebilir ki sanırım o tetkikler size yaptırılmış ve taşıyıcı olduğunuz söylenmiş. Taşıyıcı iseniz halen bir sorun yok demektir ancak 6 ayda bir kontrol olmanız gereklidir. Bu virüsün başlıca bulaşma yolu cinsel ilişki değildir bu nedenle niçin tedirgin olduğunuz anlaşılmıyor. "Hepatit B virüsü kanımda var, karaciğerime geçmiş olabilir mi" sorusu bu konuda size bilgi verilmediğini gösteriyor. Bu virüsün zaten doğrudan karaciğere yerleştiğini biliniz. Sorularınızı bu konunun uzmanı olan ve sizi takip etmesi gereken Gastroenteroloji Uzmanlarına sormalısınız.

Pangastrit

Merhaba. Ben 24 yaşında 1.75 boyunda 85 kilo erkeğim. Daha önce midemle ilgili şikayetlerim olmuştu ancak 3 aydır çok rahatsız ettiği için doktora gittim. Midemde kramp şeklinde ağrılar, aşırı gaz ve şişkinlik oluyor. Doktor önce ilaç vereceğini geçmezse endoskopi yapılacağını söyledi. 1 hafta pulcet, 1 ay lansaprozol kullandım ancak etki etmedi. Endoskopide pangastrit çıktı. Ayrıca midemde alkol aldıktan sonraki gün akşama kadar bulanma, baş dönmesi oluyor, bütün yediklerim midemde duruyormuş gibime geliyor, tuvalete çıktıktan sonra azalarak geçiyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Mideniz ile ilgili sonuca baktığımızda ağrılarınızı açıklayacak bir hastalık görülmüyor. Kramp tarzındaki ağrılarınızı mide dışı bir nedeni olmalı ve araştırılmalıdır. Bundan başka aşırı gaz ve şişkinlik yakınması da kalınbağırsaklarınızla ilgili olabilir. Bu nedenle başvuracağınız ünite Gastroenteroloji olmalı ve muayene ile tetkik edilmelisiniz. Alkol alınca yakınmalarınız oluyorsa bunun tek çözümü var alkol almamak. Sağlıklı olun, mutlu kalın.

Helikobakter pilori

Merhaba Doktor Bey ben 1yıl önce midemde batma yanma ağrı rahatsızlığı ile doktora gittim muayene etti sonra nefes testimde helikobakteri oranım çok yüksek çıktı hemen endoskopi yaptı sonra pangastrit tanısı koyuldu. Tekrar kontrole gittim helikobaktere rastlanmadı 1yıldır da lansor kullanıyorum . Ama midemin ağrısı geçmiyor.Özellikle sol göğsümün altı çok ıstırap veriyor ben çok endişeleniyorum. Ne olur bana bir cevap yazın.

Mide yakınmalarında önce mikroba bakılmaz. Yapılacaksa önce endoskopi yapılır ve sonuca göre gerekirse midede mikrobun olup olmadığı araştırılır. Kullandığınız ilaçlara rağmen ağrılarınız geçmiyorsa yeniden tetkik edilmeniz gereklidir. Umarım bu kez bir Gastroenteroloji Uzmanına gidersiniz. Geçmiş olsun.

Büyük abdestte kan

Sizden soruma cevap bekliyorum ben Fransa'da yaşıyorum 25 yaşındayım. ben bundan 6 sene önce büyük abdestimde kanama gördüm ve doktora falan görünmedim utanıyordum ve bu yıl yine ayni kanama görüldü ve çok korkmaya başladım ama utangaç biri olduğum için kimseye söylemedim ve doktora da görünmedim acaba bu ciddi bir hastalık olabilir mi çok korkmaya başladım çünkü günümüzde bağırsak kanseri gibi bir çok hastalık var ve beni çok korkutuyor teşekkürler.

Büyük abdestte kanama genellikle hemoroitlere bağlı olur. Ama bunun dışında bağırsağın diğer önemli hastalıklarında da bu yakınma görülebileceğinden bağırsağın son kısmına endoskopla bakılmalıdır. Geçmiş olsun.

Midede yara

Doktor bey benim midemde yara var ve mikrop var dedi doktorum. Antibiyotik tedavisiyle birlikte xxxxx adlı ilacı verdi. İlaçlar bitti ve bir hafta sonra aynı ağrılarım başladı. Gaz şişkinlik yanma yok sadece eğilmeme bile izin vermeyen bir ağrı var. xxxxx çok iyi geliyor, ancak onu içmediğim gün ağrım dayanılmaz oluyor. 2 yıldır sürekli içiyorum. Bu ilacı sürekli içmemin zararı var mıdır?

Mide asidini azaltan ilaçları içtiğinizde yakınmalarınız geçtiğine göre belirttiğiniz ilacı sürekli kullanmalısınız. Bu grup ilaçların uzun süre kullanılması durumunda hayatı tehdit edici bir yan etki gözlenmemiştir. Geçmiş olsun.

Boğazda yanma

5 -6 senedir midemde, boğazımda yanma, yutkunmada güçlük çekiyordum. Ayda 3- 4 sefer istifra oluyor, bu istifralarda midemden beyaz şeffaf yapışkan maddeler geliyor. gıcık şeklinde öksürüyorum ve beyaz bir balgam çıkartıyorum.en az 10 dr. gittim. hep reflü türü ilaçlar verdiler. ilaçları kullandığımda 2 ay sorun olmuyor sonra gene başlıyor. en son geçen ay göğüs ve mide röntgenimi çektiler. Kanımda da H. pylori bakterisi bulundu. üçlü tedaviye başlandı. Axid, pulcet, motillium ve antibiyotik verildi. 1 aydır kullanıyorum sadece mide bulantılarım geçti, diğerleri devam ediyor. Ne yapmalıyım? Saygılarımla.

İlaçları kullanırken sorununuz olmuyor ve bıraktıktan bir süre sonra yakınmalarınız başlıyorsa iyi gelen ilaçlarınızı düzenli ve sürekli olarak kullanmalısınız. Hangi ilaçların ne sürede ve ne dozda verileceğine hekiminiz karar verecektir. Bu yakınmalar için çok sayıda hekim değiştirmek yerine güvendiğiniz ve konun uzmanı bir hekime görünmeniz daha anlamlı olacaktır. Geçmiş olsun.

Reflu

Merhabalar. Benim şikayetim midede yanma ve gaz. ağzıma arada bir acı su geliyor. karnımda şişkinlik oluştu. Her zaman olmuyordu ama bu aralar sıklaştı. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Acaba reflü olabilir mi hangi bölüme gitmem gerekiyor ne yapmalıyım. Bir de ben becunis kullanıyordum bir kaç yıldır bazen iki tane birden aldığım da oluyordu. bundan dolayı da olmuş olabilir mi. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Midede yanma, karında gaz ve kabızlık yakınması nedeniyle başvuracağınız bölüm Gastroenterolojidir. Yakınmalarınızın neye bağlı olduğunun anlaşılabilmesi için bunların ayrıntılı olarak bilinmesi, muayene yapılması ve gerekli tetkiklerin istenmesi gereklidir. Geçmiş olsun.

Karaciğerde yağ

Hocam benim annem hasta annemin karaciğeri yağlama yapmış sonradan büyümeye çevirmiş. Hiç ilaç vermiyorlar ve 2 senedir diyet yapıyor kolesterolü de yüksek kilolu kilo veremiyor ama çok sancılanıyor karaciğeri 200'e büyümüş ne yapması gerek? yardımcı olursanız sevinirim hem de çok.

Karaciğer yağlanmasının başlıca tedavisi ideal kiloya inmek ve egzersizdir. Anneniz bu yönde çaba gösterecek olursa yağlanmanın azalması beklenir. Bunun dışında annenizin neresi sancılanıyor belli değil. Sorularınız anlaşılır olmalı ki geçerli yanıt alabilesiniz.
Yıllardır ishalim var.

15 senedir genelde sadece sabahları olmak üzere bazen de her hangi bir yaglı veya acılı bir şeyler yediğim zaman ishal oluyorum. Özellikle sabahları yumuşak bazen sulu bir şekilde tamamen boşalıyor. Yapılan kolonoskopide parça alındı; kolon mokozasında nonspesifik kolitis dendi. Bu durumda doktorum bana tranko buskas diye bir hap verdi bunun dışında yapılacak bir şey yok dedi ancak yıllardır ne yesem örnegin en basit bir yoğurt, süt, veya mayalı bir çörek veya yaglı bir yiyecekle ishalden bitkin duruma düşüyorum. En az 6 -7 senedir lopermid diye bir ishal hapı var bunu kullanıyorum. ancak o zaman ishalim biraz azalıyor. Bunun başka bir tedavisi yok mu? Yardımcı olursanız minnettar kalacağım. Saygılarımla.

Anlattığınız yakınmalar spastik kolona benziyor; ancak yapılan tetkikler ve size söylenenler sizi tatmin etmemiş olacak ki arayış içindesiniz. O zaman yapılması gereken sizin bu konuda yeterince bilgilendirilmeniz ve ikna edilmenizdir. Bunun da yolu güveneceğiniz bir Gastroenteroloji Ünitesinde takip olmanızdan geçer. İshal için kolonoskopi yapılmış ancak anlaşıldığı kadarıyla ince bağırsağınıza girilmemiş. Kolonoskopinizin tekrar edilmesi, ince bağırsağınıza da bakılması, eksik olan başka tetkikler varsa yapılması ve sonra gerekli tedavilere başlanması düşünülebilir. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanız gereklidir. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
20114
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.