Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

İnternetten kendime teşhis koyuyordum (Sorularınızın yanıtları)

İnternetten kendime teşhis koyuyordum (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Yaklaşık iki ay önce bir baş dönmesi oldu bende, daha sonra göğsümün üst kısmında iman kemiği altında bir ağrı başladı. En yakın sağlık ocağına gittim kan tahlil yaptırdım normal değerlerdeydi. Doktor kalple ilgili olabilir dedi. Bunun üzerine Kardiyologa gittim ekg, eko ve efor testlerine tabi tutuldum. Sonuçlar normal dendi. Ağrılar azalmayınca acile gittim bir aksilik yok dendi. Bu arada internette araştırmalarda bulunup kendime teşhis koyuyordum, aklıma her türlü rahatsızlık geldi ve psikolojim bozuldu, yiyemedim, kendimi işe veremedim. Sonra dahiliye uzmanına gittim, akciğer grafisi, özofogografi ve çift kontrast mide tetkiki yaptırdım. Reflü olabileceğini belirtip birkaç ilaç verip bitince tekrar kontrole gel dedi. Gastritim mevcüttu önceden. Kontrol amaçlı gittiğimde yeniden ekg çektik yine normal değerler. Muscoflex, alfoxil, zeloxim ve profenid (iğne verdi). bazen ağrı olan yerde yanma ve en sık belirtilerden biri de geğirme. Ağrıyan yer ki hep aynı noktalar fazla bastırınca ağrıyor sanki derinden geliyor. Hazımsızlık da hissediyorum. Acaba rahatsızlığım ne, nereye gitmem gerek? Psikolojim alt üst oldu. Tavsiyeleriniz nelerdir? Yaş 30, erkek, sigarayı 4 ay önce bıraktım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Yakınmalarınızı ayrıntılı olarak yazmamışsınız. Tetkiklerinizden göğsünüze ek olarak midenizde, belki de karnınızda da bir sorun olduğu ortaya çıkıyor. Kas gevşetici verildiğine göre bedeninizin başka bölgelerinde de ağrılar oluyor sanırım. Doğru tanı için hasta ile yüz yüze görüşme ve muayene çok önemlidir. Daha sonra yapılacak tetkikler yön verici olabilir. Bir kısım yakınma ile birçok kez hekime başvurduğunuz ve bir sonuç alamadığınız anlaşılıyor. Bu durumda yapacak iş güvendiğiniz bir hekimin kontrolünde kalmaktır. Çünkü her gittiğiniz hekim sizi yeni baştan değerlendirecek ve yeniden tetkik etmeyi isteyecektir. Ayrıca internetten arayarak ne bulacağınızı sanıyorsunuz. Bu iş öyle basit olsaydı yakınmaları alt alta yazar, arama motoruna verir ve teşhisi koyardık. Gereksiz ve eksik bilgi ile ancak moraliniz bozulur ki sizde de böyle olmuş. Güvendiğiniz bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Mide ülseri

Annemi geçen gün midesinden endoskopi oldu aynı zamanda midesinde ülserde var ve bugün dr. sonuçları açıklarken alının parçanın temiz çıkmadığını ve midesindeki yara kapanmazsa kansere dönüşebileceğini söylemiş sizden isteğim bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim...

Mide ülseri saptandığında tedavi sonrasında iyileşip iyileşmediği kontrol edilmelidir. Çünkü midenin kötü huylu hastalıkları ülser görünümünde olabilir. Mide ülseri görüldüğünde patolojik araştırma için parça alınır ve ayrıca tedaviye başlanır. Parça sonucu temiz bile gelse ülserin iyileşip iyileşmediği takip edilir. Parça sonucu temiz ve ülser de iyileşiyorsa sorun yoktur. Annenizde alınan parça temiz çıkmamışsa bunun açılımı kötü demektir. Yani parça temiz çıkmaz ama ülser kapanırsa sorun olmaz diye bir durum söz konusu değildir. Sanırım burada bir bilgi eksikliği var. Bu nedenle sorularınızı hekiminize sormalısınız. Geçmiş olsun.

Gastrit

Merhaba hocam ben 21 yaşında üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim. Yaklaşık beş aydır sabahları mide bulantısı baş dönmesi ile uyanıyorum ayrıca midemim sabit bir noktasında inanılmaz ağrılarım oluyor. Bundan üç ay önce endoskopi yaptırdım gastrit tanısı konuldu ve sürekli doktorlara gittiğim ilaç kullandığım halde şikayetlerim geçmedi. Baş vurduğum hekimler psikolojik olduğunu söylediler. Prozac adlı bir ilaca başladım iki aydır kullanıyorum ama hala şikayetlerim devam ediyor. Zaman zaman bağırsak seslerim de rahatsız edici derecede artıyor. sizce ne yapmalıyım? teşekkürler.

Gastrit şiddetli ağrıya neden olmaz. Ağrılarınızın nedeni mide değil bağırsak kaynaklı olabilir. Yakınmanızın psikolojik olup olmadığına ise yapılacak tüm tetkiklerin normal çıkması halinde karar verilebilir. Bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji ünitesine başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Lösemi

Merhaba Nevzat hocam. Ben akut myloeid lösemi hastasıyım.çok başarılı bir tedavi süreci geçirdim ve yaklaşık 5 ay önce yine çok başarılı bir şekilde çok şükür nakil oldum.şuana kadar kontrollerimde herhangi bir tekrarlama söz konusu olmadı.kan değerlerim yükselmeye başladı.benim size olan sorum bu hastalıktan tamamen kurtulma şansımız nedir? Var mıdır? Bundan sonrası için ne gibi tavsiyeleriniz olabilir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

AML nedeni ile uzun süre takip edildiğinizi ve sonrasında başarılı biçimde ilik nakli olduğunuzu anlatıyorsunuz. Sorularınızı da sizi aylardır takip eden ve hastalığınızın seyrini bilen hekimlerinize sormalısınız. Geçmiş olsun.

Midemde yok yok

Hocam size soru sordum ama cevabımı alamadım ben yaklaşık iki ay önce endoskopi oldum sevinmemem mi lazım bilmiyorum. Midemden aldıkları parçada mikrop yokmuş ama midemde de yok yok. Gastrit, reflü, ülser, mantar ve yemek borumda yara var. Bundan mı bilmem ağzımda koku var ve kullandığım ilaçlar bir işe yaramıyor ne yapabilirim 17 yaşındayım.

Midedeki yakınmalarınız için bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve muayene olmalısınız. Tetkikleriniz gözden geçirilecek eksik olanlar varsa tamamlanacak ve gerekli tedaviler başlanacaktır. Geçmiş olsun.

İdrar yolu enfeksiyonu

Sayın hocam; yaklaşık bir aydır böbreklerimde hafif ağrı vardı. Son bir haftadır ağrıya ateş ve titreme eşlik ediyor. Bu arada gaitamın rengi siyah oldu ve karnımda (her tarafını saran bir ağrı) yara varmış gibi ağrı ve şişkinlik oluştu. Bu durumda ne yapmalıyım? Sağlık ocağına gittim. İYE tanısı koydu dr. muayene etmedi bile. Çok sıkıntılıyım, durumla ilgili bilginizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum. Saygılar.

Yakınmalarınız açısından muayene olmalı ve tetkik edilmelisiniz. İdrar yolu enfeksiyonu varsa da nedenleri araştırılmalıdır. Bunun dışında gaitanın renginin siyah olması mide kanamasının bir belirtisidir. Eğer gaitanız koyu kahve veya başka renk değil de siyah ise bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Nişanlım hepatit B taşıyıcısı

Merhabalar benim yaşım 23 nişanlım hepatiti B taşıyıcısı bana da bulaşmış olma ihtimali olabilir mi? İlk kez başıma böyle bir şey geldi bana bulaşıp bulaşmadığını nasıl öğrenebilirim şimdiden çok teşekkürler.

Kan yolu ile bulaşan bu virüsün cinsel yolla da geçebileceği bilinmektedir. Günlük ilişkilerde bu virüsün bulaşma olasılığı hemen hemen yok denilebilir. Cinsel ilişki ile de virüsün mutlaka bulaşması söz konusu değildir. Hepatit B virüsünün size geçip geçmediği ancak kan tahlili ile anlaşılabilir. Ancak bu virüs sizde de bulunursa bunun nişanlınızdan alıp almadığınızı bilmek de pek mümkün değildir.

Gereksiz üçlü tedavi

Merhabalar. Teyzem 63 yaşında geçenlerde yapılan endoskopi sonucunda yemek borusunda iltihaplanma, reflü, mide fıtığı hastalıkları ortaya çıktı. Üçlü tedavi ile gaviscon verildi. endoskopi sonrasında nefes almakta zorluk nefes alamama gibi şikayetler ortaya çıktı.benim size sorum üçlü tedavi ilaçları bu gibi sıkıntılara yol açar mı. ne gibi bir yol izlemeliyiz.ilginiz için şimdiden teşekkürler.iyi çalışmalar.

Yazdıklarınız doğruysa size bildirilen tanılar için üçlü tedavi gerekmez. Gereksiz yere kullanılan ilaçlara bağlı yan etkiler de olmuş olabilir. İzleyeceğiniz yol doğru hekiminizi bulmakla başlayacaktır. Bu da Gastroenteroloji Uzmanlarıdır. Geçmiş olsun.

Kolonoskopi

Çok aşırı derecede karın şişkinliğim oluyor.son üç aydır midemde ağırlık ve taş gibi bir his var. endospoki yaptırdım oniki parmak bağırsağında ülser çıktı. bir haftadır doktorumun verdiği üçlü paket kullandım ne yazık ki bir fayda bulamadım. kolonoskopi yaptırmam gerekli mi?

Karındaki şişkinliğin nedeni mideniz değildir. Bu nedenle verilen tedavi ile yakınmalarınızın geçmesi beklenmez. Karın şişkinliği için yapılacak kolonoskopiden de fazla sonuç alınmayabilir. Yine de bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve tetkiklerinizi ona göre yaptırmalısınız.

Gereksiz üçlü tedavi

Midemde, midemle boğazım arasında yanma var endoskopi yaptırdım H. pylori mikrobu, mide fıtığı ve kronik gastrit çıktı. Bir defa ilaç kullandım 2 ay sonra tekrar endoskopi oldum bu sefer yalnızca kronik gastrit yazıyor sonuçta bu kadar kısa sürede diğerleri iyileşmiş olabilir mi? Ayrıca çok uzun senelerdir bende sürekli kabızlık var. 4-5 günde dışarı çıkıyorum o da çok az şu anda Helipak 14 günlük tedaviye başladım kabızlıktan dolayı bağırsaklarla ilgili sorun oluşmuş mudur bu yönde de araştırma yapılmalı mıdır?

Gastritte üçlü tedavi gerekli değildir. Bazı özel durumlarda bu mikrobun yok edilmesi gerekir. Bu konu ile bağlantılı olarak diğer sayfalar bölümünde bulunan "Helicobacter pylori" başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Boşu boşuna ilaç kullanmamanız için elinizdeki tetkikleri bir Gastroenteroloji Uzmanına göstermeli ve görüşünü almalısınız. Kabızlıkla ilgili sorularınızı da ilgili hekime sorabilirsiniz. Mutlu günler.

Mide kanseri

Merhaba hocam ben 8 aydır çok sıkıntı yaşadım can ciğerimiz abim mide kanserinden vefat etti anlayacağın 8-9 aydır dardaydık 2 ay önce abim vefat etti.bendede 20 gündür gaz sıkışması var tuvalete gidiyorum yinede gaz bitmiyor.rahmetli ağabeyimde de vardı. 6 ay önce endoskopi yaptırdım midede bir şey yoktu. Bilgi verirseniz çok sevinirim kolay gelsin iyi çalışmalar

Mide kanseri olanların birinci dereceden yakınlarında mide kanseri riski artar. Bu nedenle kardeşlerinizin ve ağabeyinizin çocuklarının (yakınma olsun olmasın) midelerine bakılmalı ve midede mikrop varsa yok edilmelidir. Böylece kanser riski normale düşecektir. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
4061
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.