Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Hepatit B ve karaciğer enzim yüksekliği (Sorularınızın yanıtları)

Hepatit B ve karaciğer enzim yüksekliği (Sorularınızın yanıtları)

Karaciğerde bulunan hemanjiyom yani damarların genişleyerek yumak haline gelmesi genellikle sorun yaratmaz...

Hocam iyi günler kronik hepatit B olduğumu öğreneli 2 yıl oldu. 4 aydır Hepsera kullanıyorum. Her ay düzenli testler yaptırıyorum AST 38 – 41, ALT ise 64 - 70 arası değişiyor.15 gün önceki HBV DNA sonucum 5 ay önce 470.000 kapya/ml iken şu anda <2000. Doktorlar ilacın çok iyi gittiğini söylüyor ama AST ve ALT neden düşmüyor öyleyse bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Kullandığınız ilaçla Hepatit B virüsü baskılanmış ve bu anlamda durum iyi; ancak HBV DNA sonucunuzun negatif olmasına karşın enzimlerinizin yüksek seyretmesi araştırılmayı gerektirir. Delta hepatiti, karaciğer yağlanması, otoimmün hepatitler, Wilson Hastalığı ve hemokromatoz gibi diğer nedenler gözden geçirilmelidir. Takip ve tedavinizin doğru ve eksiksiz olabilmesi için Gastroenteroloji Uzmanlarınca değerlendirilmeniz gerektiğini unutmayınız.

Memede batma hissi

24 yaşındayım. 2 gündür sol göğsümde uç kısmına yakın yerde aniden sancı giriyor ve batmalar oluyor. Günde 10'dan fazla tekrar ediyor ve çok acı veriyor. Her sancı bir öncekinden daha şiddetli oluyor. Süt bezleriyle ilgili bir sorun olabilir mi?

Anlattığınız yakınmalar birçok durumda meydana gelebilir. Süt bezleri ile ilgili enfeksiyonlarda bu durum görülebilir. Ayrıca adet dönemlerine yakın zamanlarda, kistlere bağlı gelişebilir. Bunun dışında ailede meme kanseri var ise bu durum göz ardı edilmemeli ve meme ültrasonu yapılmalıdır. Ayrıca mekanik travmalarda çarpma ve erkek arkadaşla ilişki sonrasında da bu durum görülebilir. Geçmiş olsun.

Mide düşüklüğü

Midemdeki bir şikayet nedeniyle film çekildi ve midemin olması gerekenden çok aşağıya düşmüş olduğu tespit edildi. Önemli bir şey olmadığı söylense de karnımda şişlik ve sancılanma oluyor. Bunun neden kaynaklandığını öğrenmek istiyorum. Düzelmesi mümkün müdür? Ayrıca hamile kalırsam bundan dolayı problem olur mu?

Midenin anatomik olarak biraz aşağıda olması önemli bir sorun değildir ve genellikle fazla bir yakınmaya neden olmayacağı gibi gebelikte de bir soruna neden olmaz. Yakınmalarınızın gerçekten mide ile ilgili olup olmadığı bir Gastroenteroloji Uzmanınca yapılacak muayene ve tetkikler sonucu ortaya çıkabilir.

Kolesterol

Karaciğerimde yağlanma var total kolesterolüm yüksek (249), LDL kolesterol 154. Doktorum ilaç vermedi ama diyet verdi ne yapmam lazım çok kafama takılıyor.

Total ve kötü huylu (LDL) kolesterolünüz yüksek; ancak uygun diyet ve kilolu iseniz normal kiloya inerek bu durum düzelebilir. Neyi sorun ettiğinizi anlayamadım. Düzenli olarak kontrol olduğunuz takdirde bir sorun olmayacaktır. Alınan önlemlere karşın yüksek kolesterol düzeyi sürecek olursa hekiminiz ilaç başlayıp başlamamayı değerlendirecektir. Geçmiş olsun.

Karaciğerde hemanjiyom

Saygıdeğer hocam: bir yıl önce karaciğerimde sol lobda 10 ve 16 mm, sağ lobda ise 5.5 cm çapında 3 adet HEMANJİOM bulundu. 6 ay aralıklarla ültrason ile takip ettiriyorum. çok şükür büyüme yok. Bunun sonu ne olur ameliyatı var mı? ayrıca 8 x 10 mm ebadında PLEVRAL Kisti var. Göğüs cerrahları takip diyor. değerli hocam yardımcı olunuz. saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Karaciğerde bulunan hemanjiyom yani damarların genişleyerek yumak haline gelmesi genellikle sorun yaratmaz. Belirli aralıklarla takip edilen bu oluşumlar ileri derecede büyüyecek olursa ameliyatı düşünülür. Halen bir büyüme söz konusu olmadığına göre ameliyatını (bugünden) düşünmek gereksiz. Plevradaki kist için de aynı biçimde takip edilmelisiniz. Geçmiş olsun.

Kanama

Çalışmalarınızda başarılar doktor bey bir süre önce kabızlık sorunum vardı, tuvalet ihtiyacımı giderdiğimde dışkıyla birlikte oldukça fazla bir kan aktı bir yıl geçmesine rağmen beli aralıklarda çok olmasa da dışkıyla beraber görülüyor. Doktora gidemedim bana bir öneride bulunursanız minnettar olurum.

Kabızlık nedeni ile fazla ıkınmada damarların çatlamasına bağlı hemoroit gelişebilir ve kanama görülebilir. Hemoroit kanaması sonuçları itibariyle önemli değilse de kanamaya neden olan başka hastalıklarla karışabilir. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Ünitesinde endoskopik olarak kalınbağırsağın son kısmına bakılmalıdır.

Gaz yakınması

Genellikle yemekten 3 saat sonra midemde gaz oturur ve ayaklarımı uzatır ılık su içersem bagırsaklarımda gazın dolaştığını sesinden hissediyorum ve rahatlıyorum. Gaz varken devamlı ayakta olursam bazen sancı da oluyor ama o gazı çıkardıktan sonra midem rahatlıyor, karnım yumuşuyor. Bypass ameliyatı geçirdim 2 yıl önce onla bir ilgisi olur mu gaz çıkaramadığım zaman çok rahatsız ediyor.

Anlattığınız gaz (ve şişkinlik) yakınmasının kalınbağırsaklarınızla ilgili olduğu düşünülür. Midede ve kalınbağırsakta bulunan gazlar zaman zaman rahatsız edici olabilir. Bu nedenle mide ve bağırsak sisteminizle ilgili olarak araştırılmalısınız. Yakınmalarınızın geçirilmiş bypass ameliyatı ile ilgisi düşünülmezse de yine de bu açıdan takip altında olmalısınız. Geçmiş olsun.

Midede iltihap

Mide ağrısı ve şişlik için iki ay önce endoskopi yaptırdım. Gastrit, hafif iltihap var denildi. ayrıca fıtık varmış. lansor ilacı verildi kullandım ama geçmedi midemde çok fazla şişlik var on sene önce aynı şikayetlerim olmuştu. endoskopi sonucu da aynıydı antibiyotik kullandım şuan tekrar başladı. Yine antibiyotik kullanmalı mıyım. teşekkürler...

Midenizde bulunan 'hafif iltihap' diye yazdığınız durum sizin bildiğiniz anlamda iltihap olmayıp çoğu kişide bulunabilen ve yine çoğu insanda tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Bu, H. pylori isimli bir mikroorganizmanın midede bulunduğunun bir ifadesidir ki yurdumuzda 50 – 60 milyon insanda bu mikroorganizma bulunmaktadır. Gastriti olan ve antibiyotik kullanan kişilerin yalnızca %15'inin yakınmalarında düzelme beklenir ki bu oran sizin antibiyotik kullanmanızı gerektirecek yükseklikte değildir. Bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalı ve gereksiz ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız.

ANA pozitif

Hocam 2 ayrı üniversite hastanesinde yaptırdığım ANA testi pozitif çıktı. 7- 8 yıldır hiç geçmeyen baş ağrılarım var. Ayrıca 3 aydır vücudumun çeşitli yerlerinde yanma oluyor. Bir de endoskopide bulbit, pangastrit biyopside H. pylori çıktı 14 gün Helipak kullandım ama midem geçmedi bu baş ağrılarından ve yanmalardan nasıl kurtulabilirim. Çapa ramatoloji beni nörolojiye sevk etti araştırdığıma göre bulbit sistematik hastalıklarda meydana geliyor. Bu baş ağrısından kol ve ayaklarımdaki yanmadan nasıl kurtulacağım. Yaşım 36 selam ve sevgilerle.

Yaptığınız araştırmalara göre bulbit sistemik hastalıklarda bulunuyor da ne oluyor? Bir tetkikin içindeki bir sonucu arama motoruna yazarak bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Üniversitelerin bu konularla ilgili birimleri aylardır sizi araştırıyor ve takip ediyor değil mi? Yakınmalarınız nedeniyle sizi araştıran yer İstanbul'un en iyi hastanelerinden birisi. Size önerim ilgili birimlerin takibinde kalmanız. Geçmiş olsun.

Lenf nodu

4 ay önce kasıklarım da ağrı vardı. Doktora gittim ültrason çektirdim 11mm çapında lenf nodu vardı. Antibiyotik kullandım geçti.20 gün sonra yine ağrı başladı yine ültrasonda lenf nodu gözüktü. Yine antibiyotik kullandım tekrar geçti böylece 4 aydır ilaç kullanıyorum geçiyor bir müddet sonra yine çıkıyor. bt çektirdiğimde birkaç tane olduğunu gördüm. Biyopsi yaptırdım sonuç:reaktif lenfoid hiperplazı şeklinde cıktı. Şuan yine hala var neden iyileşmiyor?

Hangi hastanede ve hangi ünitede takip ediliyorsunuz? Lenf bezi bulunduğunda ne düşünüldü ve size neler söylendi? Tekrar tekrar aynı ilaçları kullanma nedenini hekiminize sordunuz mu? Lenf bezleri belli sayı ve boyutta her zaman bulunur. Bu bağlamda 'lenf bezlerim neden iyileşmiyor' sorusu çok anlamlı olmayabilir. Lenf bezlerinin varlığı değil bunların patolojik olup olmaması önemlidir. Verdiğiniz yetersiz bilgi ile fazla yorum yapmak mümkün değil. Geçmiş olsun.

Babam yaklaşık 1 ay önce kısmi felç geçirdi. Sağ tarafı tutmuyor. Şimdi kolunu biraz oynatabiliyor. Fakat ayağında his var yani duyuyor ama doktorlar yürüyemez demiş ayağında his olduğu halde yürüyemez diyorlar bunun hakkında bilgi almak istiyor mu. Yaşı 76 şimdiden teşekkür ederim.

Sorunuz Nörolojinin uzmanlık alanına giriyor. Sorularınızı babanızı takip eden hekimlere sormalısınız. Geçmiş olsun.

Merhaba.Benim sorum mide ile ilgili. annemde yapılan endoskopik incelemede ALKALEN REFLÜ GASTRİT VE GRADE I BULBİT TEŞHİSİ KONDU. ÖZOFAGO GRAFİ önerildi. Annem 1954 doğumlu. Cevabınız için teşekkürler.İyi çalışmalar.

Annenizin yakınmalarını belirtmemişsiniz. Yalnızca endoskopinin sonucunu ve istenilen tetkiki yazmışsınız. Endoskopi sonucu ile istenilen tetkik arasında bir ilişki yok. Soru da sormamış ancak cevap istemişsiniz. Sorularınızı ayrıntılı olarak sormalısınız. Geçmiş olsun.

Merhabalar karaciğerimde yağlanma var şişlik yağlanmadan mı ileri geliyor acaba?

Şişlikten kastınız nedir anlaşılmıyor. Karın, yüz, ayaklar, eklemler, göz altları, ve karaciğer gibi birçok organ ve dokuda şişlikten söz edilebilir. Sorunuzu ayrıntılı olarak sormalısınız.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
9301
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.