Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Hayat çekilmez oluyor (Sorularınızın yanıtları)

Hayat çekilmez oluyor (Sorularınızın yanıtları)

İç hastalıkları ve Gastroenterohepatoloji ile ilgili olarak merak edip öğrenmek istediklerinizi Uzm. Dr. Nevzat Aksoy ekolay.net/Saglik sayfasında cevaplıyor.

Soru: saygılar hocam benim iki santim mide fıtığım ve reflüm var. Yemekten sonra vucüdumun her yerinde gaz oluyor. yerken yutkunma güçlüğü, bir zaman sonra balgam, göz kenarlarında beyaz ışıklanma. Bu gazı çıkardıkça azalıyor, öksürük, vucüdda yanmalar hafif, idrarımı yaptıktan sonra mide ve vücuttaki gazda bir hareketlenme ardından biraz rahatlama. Suyu bile içemiyorum. Sizce reflü ve mide fıtığı bunları yapabilir mi? iki senedir ilaç kullanıyorum ama artık hayat çekilmez oluyor sizce ne yapmalıyım? Teşekkürler.

İki santimlik fıtık belirttiğiniz yakınmalara neden olmaz. Hayatı çekilmez kılan reflünüz değil doğru dürüst tanının konmaması ve tedavinizin yapılmamasıdır. Bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

------------------

Soru: Merhabalar Nevzat bey. Kısaca sıkayetım hazımsızlık, agrı ve sancı. Gaz cıkarttıgımda rahatlıyorum, masaj yaparak bir rahatlama yolu buldum kendımce. 3 ayrı doktora gittim hala çözum bulamadım. Bir doktor kolonoskopi yaptı sorun yok dedı. Dıgeri mıkrop kapmıssınız dedı helıpak verdi, 2 paket bıtırdım duzelme olmadı. Bir baska doktor da teshısın strese dayalı kasılmalar oldugunu söyledı. Sıkıntı sıtres ile kendımı kastıgından bagırsaklarda bulunan diyaframlı mekanızma var her kastıgımda bagırsagı daralması sonucu gaz sıkısması meydana gelıyor dıyerek spazmomen kullanmamı ıstedı ama 4 ay oldu tamemen rahatlamadım. Yanlış tedavı ya da yanlış bılgılendırmeden öturu sızın fıkrınızı ögrenmek ıstıyorum. Tesekkur ederım.

Karında sancı ve hazımsızlık yakınmanız var. Hekimler sırasıyla sorun yok, midede mikrop ve strese bağlı kasılma demişler. Bir hastaya sorun yok dendiğinde yakınmalar geçiyor ise böyle bir yaklaşımı doğru kabul edebilirdik. Ama değil. Midedeki mikrop bu gibi yakınmalara neden olmaz. Bu nedenle verilen tedavi uygun olmamış ki zaten bir yarar görmemişsiniz. Akla en yakın olarak strese bağlı bağırsak spazmı geliyor ki ona yönelik bir açıklama yapılmış ve ilaç verilmiş. Ancak akla yatkın bir açıklama ve ilaç tedavisinin devamında hastanın bilgilendirilmesi gerekir. Aksi halde açıklama ve tedavi doğru bile olsa bunlar geçerliliğini yitirir. Sizde de böyle olmuş ki bu köşede soru soruyorsunuz. Yapılacak iş bulunduğunuz yerde güvenilir bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmak ve tüm sorularınızı sorarak yeterince aydınlatılmanız olmalıdır. Geçmiş olsun.

--------------------------------

Soru: merhaba hocam. babam 3 gün önce midesinden aşırı sancı nedeniyle hastaneye götürüldü şu an serumla yatarak tedavi görmekte. bugün endoskopi yapılmış ve erozif bulbit tanısı konmuş iki tahlili daha var bu tanıya göre hastalığın nedenini ve neler yapılması gerektiğini belirtebilir misiniz?

Erozif bulbit,i onikiparmakbağırsağında asit fazlalığına bağlı tahrişi işaret eder ki verilen ilaçlarla kısa sürede geçer. Ancak hastaneye yatacak derecede ağrı yapması pek beklenmez. Bu nedenle karında sancı yapan diğer nedenlerin araştırılması gerekir. Geçmiş olsun.

-------------------------

Soru: midemde corpus majör curvaturda 1,5 cm fibrinli, kenarları kabarık krater şeklinde ülser cıktı, ayrıca yemek borusunda da yara varmış. Mideden alınan parcayı patolojiye verdim şonuç daha gelmedi bu yaralar tehlikeli mi ilaçla geçer mi? yemek borusuna sonra bakarız dedi önce mide dedi. Gittigim doktor genel cerrah bana f.din 20mg ve p.pas 40mg verdi bu ilaçlar yeterli mi?

Mide ülseri takip gerektirir. Alınan parçanın sonucunda bir patoloji var ise o yönde tedavi edilir. Temiz gelir ise bu kez tedavi sonrasında iyileşip iyileşmediğinin araştırılması için yeniden endoskopi yapılmalıdır. Anlaşılmayan bir nokta var niçin taksit taksit organlarınıza bakılıyor. Mide ile özofagus birlikte değerlendirilmelidir. Ayrıca cerrahide ne işiniz var? Halen ameliyat ile ilgili bir durum olmadığına göre doğru branşta değilsiniz demektir. Bir Gastroenteroloji (yoksa İç Hastalıkları) Uzmanına başvurmalısınız. Tedavinizi gideceğiniz hekim değerlendirecektir. Geçmiş olsun.

------------------------

Soru: Merhaba hocam. bu yaz bana Gilbert tanısı konuldu. bilirubin miktarını azaltıcı herhangi bir tedavi var mı? dokorum bazı besinler ve ilaçların bilirubin miktarını artırdığını söyledi ama bunların neler olduğu konusunda bilgi veremedi. Diyetimde hangi besinleri kısıtlamalıyım ve hangi etken maddeli ilaçları kullanmamalıyım? Bir de gebelikte bilirubin miktarım hangi değerde olmalı ki fetusun beyin gelişimi bu durumdan etkilenmesin? Şimdiden tşekkür ederim

Gilbert'in besinlerle bir ilgisi yoktur. Ayrıca tüm ilaçları kullanabilirsiniz. İlaçların karaciğere yapacağı yan etki riski Gilbert olmayanlardan farklı değildir. Dolayısıyla ilaç kullandığınız durumda ek bir önlem gerekmez. Gilbert'lilerdeki bilirubin düzeyleri bebeğe zarar verecek derecede olmaz. Kolay gelsin.

----------------------

Soru: öncelikle merhaba benim sorunum yiyorum yiyorum doymuyorum ve çok zayıfım. Yemek yedikten hemen sonra karnım gurul gurul ses çıkarıyor ve 15 dakika sonra karnım bomboş oluyor. 24 saat karnım gurulduyor yatarken yastığa ağzımın suyu akıyor kafama çok takıyorum. Karnımda kurt mu var diye aydınlatıcı bir cevap yazarsanız sevinirim teşekkürler.

Bağırsaklarda bulunan parazitler bu gibi yakınmalara neden olabilir; ancak başka durumlarda da bu şikayetler görülebilir. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

« tüm yazıları
Soru Sor
8374
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.