Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Endoskopi yaptırdım (Sorularınızın yanıtları

Endoskopi yaptırdım (Sorularınızın yanıtları

Uzm. Dr. Nevzat Aksoy iç hastalıkları ve Gastroenteroloji ile ilgili sorularınızı cevaplamaya devam ediyor.

İyi günler dün endoskopi yaptırdım özofagus normaldi. Fundus, korpus ve antrum mukozası hiperemik ve ödemliydi. Bulbus deforme, mukozası hiperemik ve ödemliydi Doktorum bana pulcet önerdi. 3 ay kullanacakmışım. Doktorumun söylediği yalnızca onikiparmakbağırsağında zorlanma olduğu ve başka açıklama yapmadı ilacı içmeye devam edeceksin dedi. Bu zorlanma neden kaynaklanır bilgi alabilirsem çok sevinirim. Ayrıca doktorum bana perhiz vermedi. 6 nisanda patoloji sonucumu alıcağım için şimdiden kendime dikkat etmek istiyorum. İlginize teşekkürler.

Yapılan endoskopinizde midede biraz rahatsızlık bulunmuş (gastrit); ancak daha önemlisi onikiparmakbağırsağınızda daha önceden (bir ya da çok kez) ülser geçirmişsiniz ki yapısı bozulmuş (deforme bulbus) ve halen buradaki rahatsızlık sürüyor (hiperemi ve ödem). Daha önce ülser geçirmiş olmanız ve halen yine aynı yerde hastalık olması nedeniyle (patoloji sonucuna göre) midenizde mikrop varsa (H. pylori) bunun tedavi ile yok edilmesi daha ilerde olabilecek nüksleri azaltmak açısından gereklidir. Rahatsızlıklarınız için sigara içmemek dışında önerilecek perhiz yoktur. Geçmiş olsun.

Karaciğer nakli

Merhaba 25 yasindayim karaciger biyopsisinde primer sklerozan kolanjit bulundu. Hastaligimin basindayim ama testlerim gittikce yukseliyor. AST 78, ALT 105, GGT 515, kasinti, halsizlik ve ishalim var. Siroza ya da tumore donusur diyorlar. Tedavi etme gücü olmayan bir ilaca başlayacaklar. Önümüzdeki 10 yıl içinde karaciğer nakli gerekebilirmiş. Halen 1 aylık hamileyim bu yüzden ilaca başlamak için hamileligimin 3. ayını bekliyorlar. Hamileligimi devam ettirmeli miyim?

Primer sklerozan kolanjit ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Hamilelik de bedene yük bindiren bir durumdur. Karaciğerinizin ve dolayısıyla sağlığınızın bu yükü nasıl kaldırabileceği enine boyuna düşünülmelidir. Hastalığınızın son durumunu en iyi sizi takip eden ünite bilmektedir. Nihai kararı da onlar vereceklerdir. Ancak gelecek zaman diliminde karaciğer nakli gereksinimi gibi çok ciddi beklentiler varken yalnızca kendi sağlığınızı değil doğacak çocuğun geleceğini de düşünerek karar vermelisiniz. Geçmiş olsun.

Kabızlık

Merhaba, benim bağırsak problemim var. 4 ya da 5 günü buluyor lavaboya çıkmam. Hapta kullandım ama fayda etmedi bir türlü düzene girmedi. Günde 2,5 lt su içiyorum.katı yemiyorum ama yine de çıkamıyorum. Bu ben de kilo yaparmı. Merak ediyorum.cevabınızı bekliyorum.

Haftada 3'ten az sayıda dışkılama kabızlık olarak kabul ediliyor. Sizde de oldukça seyrek dışkılama var. Bu nedenle öncelikle kabızlık yapan nedenler açısından Gastroenteroloji Uzmanlarınca muayene ve tetkik edilmelisiniz. Daha sonra çıkan sonuçlara göre gerekli tedavilere başlanacak ve sorunlarınız çözülecektir.

Mide ağrısı

Hocam öncelikle böyle bir site olduğu için ve sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederim. 27 yaşındayım benim midemde son 4 günden beri ağrı var ultrasonda bir şey çıkmadı. Önceden xxxxx kullanuyordum. Ayrıyı az da olsa kesiyordu. 4 seneden beridir aynı ağrıları çekiyorum rahatsızlığım nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

Tarif ettiğiniz yerdeki ağrıların başta gelen nedeni ülserlerdir. Daha önce kullandığınız ilacın size iyi gelmiş olması da bu düşüncemizi desteklemektedir. Uzun süreli yakınmalarınız olduğuna göre bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve endoskopi yaptırmalısınız. Geçmiş olsun.

Ritim bozukluğu

Almanya'da oturuyorum. Bir sabah kalbim dakikada 180 attı ve acile kaldirdilar sonra kendiliginden normale dondu kalbimde ritim bozuklugu oldugunu soylediler ve taburcu ettiler. 3 ay sonra yine hastalandim bir Türk doktor bana depresyon gecirdigimi soyledi ve ilac yazdi 5 ay sonra gine hastalandim ve Alman kalp cerrahı benim bir şeyimin olmadigini soyledi. 3 ay sonra gine rahatsizlandim ev doktorum 2 yildir migde sikayetim olduğundan endoskopi yaptırdı midemin tamaminin mikrop oldugu (helicobacter pylori), migde kapagimin olmadigini soyledi. Çok kilo kaybetmistim tedaviden sonra geri aldim simdi ise sorum su gine eski rahatsizligim gelir gibi oluyor. Mikroptan kurtulamadim mi bana yardimci olursaniz çok sevinirim burdaki doktorlar bu mikroptan hic anlamiyorlar. Teşekkürler.

Kalpteki çarpıntılarınızın ritim bozukluğu olarak adlandırılır. Ancak bu ifade bir teşhis değil ortaya çıkan durumun anlatımıdır. Bu nedenle kalpteki ritim bozukluğunun nedeni araştırılmalıdır. Aksi halde bu çarpıntı ataklarının tekrar etmesi beklenir. Yakınmalarınızı depresyona bağlamak yerine öncelikle bir Kardiyoloji Uzmanınca değerlendirilmelisiniz. Ameliyatlık bir işiniz olmadığına göre kalp cerrahına niçin gittiğinizi de anlayamadım. Zaten onun branşı olmadığından bir şeyinizin olmadığı söylenmiş. Midenizdeki mikroba (H. pylori) gelince bu mikrobu yok etmek her zaman gerekli değildir yani bu mikroptan kurtulmak zorunda olmayabilirsiniz. Bu konu ile bağlantılı olarak yandaki "İlgili başlıklar" bölümünde bulunan "Helicobacter pylori" başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Reflü ve astım

Ben 47 yaşındayım. Mefruşat mağazasında çalışıyorum. Ben de nefes daralması oluyordu. Doktor tarafından astım bronşit teşhisi koyuldu. Ancak bazı astım belirtileri bende yok. Sabahları iyi olan sesim çalışırken akşama kadar kısılıyor. Doktor ses kısıklığımın mideden kaynaklanabilecegini söyledi. Zaten mide agrılarım oluyor,bağırsak tembelliğim ve kabızlığım da var. Gerçekten mide hapı kullandığımdan beri biraz sesimde düzelme oldu. internette reflünün ses kısıklığına yol açtıgını ve bunun astımla karıştırıldığını okudum. Ancak ağızıma acı su gelmesi filan olmuyor. Acaba astım bende yanlış teşhis olabilir mi? Ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler..

Yemek borusunun altındaki kapakçığın açık kalması sonunda mide içeriğinin borusuna kaçmasına reflü diyoruz. Her reflüsü olan kişide ağza acı su gelmesi veya göğüste yanma yakınması olmayabilir. Reflünün ilk belirtisi ses kısıklığı, nefes darlığı ve öksürük vs. olabilir. "Bazı astım belirtileri bende yok" derken neyi kastediyorsunuz anlaşılmıyor. Bu arada ses kısıklığı astımla karışmaz. Çalıştığınız iş yerindeki koşulların da astımı tetikleyebileceğini unutmayınız. Aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı da olan bir Gastroenterologa başvuracak olursanız hem reflü açısından hem de astım açısından değerlendirilir ve doğru sonuca ulaşırsınız. Sağlıklı olun, mutlu kalın.

Çölyak

Merhaba doktor bey. Ben 27 yaşındayım 1997 de hipogonadizm ve 2001 de osteoporoz teşhisim konuldu. 6 ay önce halsizlik ve kilo kaybı nedeniyle doktora gittim ve çölyak teşhisi konuldu. Diyetimi yapıyorum. kilo almaya başladım 1 ay önce kan tahlilimde demir ve folik asit eksik çıktı. 1 hafta önce karın bölgemde bir gerilme sanki bir balon şişiriyor gibi bir his var. Eğik oturunca karnım sıkışıyor. Dik durunca problem fazla yok. Sizce ne olabilir? Kullandığım ilaçlarla yada çölyakla ilintili midir?

Hipogonadizm ve osteoporoz altta yatan çölyak hastalığına bağlı olarak gelişmiş durumlar. Diyetinizi düzenli yapacak olursanız kısa sürede eski sağlığınıza kavuşmanız beklenir. Çölyak hastalığında perhize uyuluyorsa karında fazla bir yakınma beklenmez. Oluyor ise bu durum çoğunlukla eski deyimle spastik kolona bağlıdır. Daha az olasılıkla tedaviye dirençli çölyak ve diğer patolojiler düşünülür. Yine de emin olabilmek için sizi takip eden hekiminize başvurmalısınız.

Karaciğerde yağlanma

Karaciğer enzimlerinden AST: 76, ALT: 36 çıktı ve çekilen tomografide karaciğerimde ve diffüz yağlanma olduğu çıktı doktorum böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi ve bir açıklamada bulunmadı bana yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim.

Karaciğerde yaygın (diffüz) yağlanma oldukça sık görülen bir durum. Hekiminiz bu durumla karşılaşmadığını söylemişse ya siz yanlış anlamışsınızdır ya da uygun branştan bir hekime başvurmamışsınız demektir. Karaciğer enzimlerini (AST ve ALT) yükselten tüm nedenlerin araştırılması gerekir. Bir patoloji bulunmayacak olursa bu durumun karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olduğu düşünülerek ona göre gerekenler yapılacaktır. Karaciğer üzerine uzmanlaşmış olan gastroenterologlara başvurmalısınız. Sağlıklı olun, mutlu kalın.

Şişkinlik

Midemde yemek yesem de yemesem de hep şişkinlik oluyor. Son günlerde her gün midem bulanıyor. Midemde ekşime ve sürekli açlık hisside oluyor. Karnımda hep gaz oluyor. Bu şikayetler doğrultusunda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Ekşime, yanma ve bulantı midenizin rahatsız olduğunu ve altta yatan gastrit veya ülser gibi bir hastalık olduğunu düşündürüyor. Karında şişkinlik ise en sık kalınbağırsak hastalıklarında görülür. Her iki organ açısından bir Gastroenteroloji Ünitesince incelenmelisiniz. Geçmiş olsun.

İdrarda koyuluk

Merhaba, ben soğuk havada grip oldum griple beraber karnımın sol alt tarafında şiddetli ağrılar hissettim ayrıca idrar renginde koyuluk oldu. Özellikle üşüttüğüm zamanlar karın ağrım artıyor. İdrarda koyuluk arasıra oluyor kan rengi ama 20 gündür hiç görülmedi. Hepatit B testi yaptırdım ama negatif çıktı bu gün havanın soğumasıyla beraber tekrar aynı yerden karın ağrısı başladı ve iki saati geçti henüz tam dinmedi ağrı bu ağrının sebebi ne olabilir ne yapmamı önerirsiniz? Saygılarımla.

İdrar renginde koyulaşma sarılıkla birlikte giden durumlarda görülürse de tek neden bu değildir. Karın sol alt kadranda ağrı olduğunda idrar yolları ve kalınbağırsak hastalıkları en başta düşünülür. İdrarın kan rengi olması da idrar yolları ile ilgili patolojileri ilk sıraya çıkartır. Bu nedenle bir iç hastalıkları uzmanına başvurmalı ve gerekli tetkiklerinizi yaptırmalısınız.

Merhaba, yakın bir zamanda kan tahlili yaptırdım alt ve ast normal kolestrol ve diğerleri de istenilen değerde fakat sadece t.bil 1.20 biraz yüksek çıktı bu neye bağlı olabilir t.bil vücutda neyi gösteririr cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Total bilirubin kandaki sarılık düzeyini gösterir. Yakınmalarınızı ve hekiminizin ne söylediğini de belirtirseniz daha sağlıklı bilgi verebilirim. Geçmiş olsun.

İyi çalışmalar, anneme kısa süre önce primer bilier sirozdan şüphelenildiği için biopsi yapıldı. Sonuçları; portal alanlarda lenfoplazmositer hücre infiltrasyonu, periportal interface hepatit, bazı portal alanlarda safra duktusu kaybı (duktopeni), yer yer duktuler reaksiyon ve duktuler metaplazi izlenmektedir. bulgular primer bilier sirozla uyumludur. interface hepatitin varlığı nedeniyle otoimmun hepatit komponentinin de bulunabileceği düşünülmüştür. şeklindedir. En kısa zamanda cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Annenizde primer biliyer siroz tanısı konmuş. Ayrıca bununla birlikte otoimmün denilen bağışıklıkla ilgili bir sorunun da eşlik etme olasılığından söz edilmiş. Bu nedenle gerekli kan tetkikleri yapılacaktır. Sanırım takip edildiğiniz yer bir Gastroenteroloji Ünitesidir. O bölümde sizi takip eden hekimlerinize danışacak olursanız ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Midemin üst tarafında ağrı var. 5 sene evvel başlamıştı fakat yurtdışındayken doktorumun verdiği ilaçlar iyiş gelmişti. 1 hafta evveline kadar ağrı yoktu. Tekrar hafif ağrılar hissediyorum. Yemekten sonra da devam ediyor, tam olarak midemin üst tarafında ortada kaburgaların birleşme noktasında. Kusma bulantı ya da kanama, gece ağrı uyanma gibi belirtiler yok. Ne yapmalıyım?

Mideden kaynaklanan ve kısa süre içinde geçmeyen rahatsızlıkların araştırılması gerekir. Anlaşıldığı kadarıyla mideniz seyrek de olsa uyarı sinyalleri gönderiyor. Bu açıdan bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
47321
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.