Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Doktorum beni korkuttu (Sorularınızın yanıtları)

Doktorum beni korkuttu (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor.

Nevzat bey, ben sizin hastanızım. HBsAg taşıyıcısıyım. Bana çok sayıda test ile birlikte HBV DNA'ya baktırdınız ve her şey normal dediniz 6 ay sonra kontrole çağırdınız. Şu an 3 aylık hamileyim. Kontrole geleceğim ama bir doğum doktoru beni çok korkuttu. Karında aşırı gaz ve kaşıntı varsa ve hepatit taşıyıcısı isen çok yakında en ağır siroz belirtileri çıkabilir dedi ve benden yine tahlil istedi yaptırdım hepsi normal çıktı. Ama hala korkuyorum, karaciğerimin olduğu yerde de hafif de olsa sürekli bir ağrı var. Nevzat Bey ne yapayım değiniz vakitten önce size gelmeli miyim ne dersiniz? Siz hamileliğimin sorun olmayacağını sezaryen için narkoz almamın riskli olmadığını söylediniz çok rahattım ama o doktor beni korkuttu ne yapayım? Saygılarımla.

Hepatit B virüsünü taşıdığınıza göre halen karaciğerinizde bir sorun yok demektir. Taşıyıcı olarak 6 ayda bir kontrole gelmeniz de yeterlidir. Size daha önce anlatıldığı gibi hamileliğinizin de ek bir sorun açması beklenmez. Doğacak çocuk için yapılacaklar standart olup zamanı gelince zaten uygulanacaktır. Başvurduğunuz (başka branştan bir) hekim tetkiklerinizi istemiş ve onlar da normal çıkmış. Hepatit taşıyıcısının ilerde siroz olacağını söylemek pek doğru bir yaklaşım değil çünkü taşıyıcı olarak sizin karaciğeriniz %90 olasılıkla hayat boyu normal kalacak. %5 olasılıkla bu virüsü bedeninizden atacaksınız. %5 olasılıkla da karaciğeriniz bozulmaya başlayacak (kronik hepatit) ki o zaman da gerekli tedaviler başlanacak ve yine siroza ilerleme büyük oranda durdurulacak. Son derece küçük bir olasılığı (ortada bir belirti de yokken) gündeme getirmek doğru değil. Tüm hekimlerin uzmanı oldukları alanda görüş bildirmeleri uygun bir yaklaşım olur. Ayrıca size durumunuzla ilgili olarak ayrıntılı olarak bilgi verilmesine karşın başka branştan bir hekimin sözlerine itibar etmeniz de fazla anlamlı olmamış. Size daha önce karaciğerinizle ilgili olarak ayrıntısı ile anlatılanlar bugün de geçerlidir. Yeni bir yakınmanız yoksa normal takip zamanınızda gelmeniz önerilir. Geçmiş olsun.

Helicobacter tedavisi

Merhaba doktor bey 4 sene önce böbreklerimde taş vardı. Taşı kırdırırken dikloron iğnesi vurdular ve doktorum bana bu ilaç ilerde midene zarar verir diye söylemişti. Bir sene sonra sorunlarım başladı. Karnım ve midem şişiyor ve taş gibi oluyor. Endoskopi yapıldı ve gastrit bulundu. 5-6 ay kadar ilaç tedavisi gördüm. Düzelince doktor ara ver ilaç kullanma dedi. Bir süre sonra yine ağrılar başladı Pantpas ve gavıscon şurubu 2 senedir kullanıyorum. 2 ay önce tekrar gittim tahlil sonucunda midemde mikrop var dedi. helipak verdi kullandım . Daha sonra pantpas kullandım 2 aydır rahatım. Şu an yine sorunum devam ediyor Tahlilimde yine mikrop çıktı. Ne yapmam gerekiyor çok rahatsız oluyorum. Sürekli sancı şişme mide bulantısı kusma ve mideme kramplar giriyor. Bu konuda ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

Kullandığınız bir ilacın bir yıl sonra her hangi bir yakınmaya neden olması mümkün değil. İlaçlara bağlı sorunlar kullanılan süre içinde ortaya çıkar. Midenizde bulunan mikrobun yok edilmesi gerekmeyebilirdi. Bu mikrobun varlığında, yok edip etmemenin koşulları bellidir. Bu konu ile bağlantılı olarak diğer sayfalarda bulunan "Helicobacter pylori" başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilir ve kimlerde bu mikrobun yok edilmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Anlaşıldığı kadarıyla midenizde asit fazlalığı var ve bu durum dönem dönem sizi rahatsız ediyor. Mide ilaçlarını hekiminizin belirleyeceği bir süre düzenli olarak kullanmalısınız. Daha sonra hangi sıklıkta ve dozda bu ilaçları kullanacağınıza da hekiminiz karar vermelidir. Karında gaz ve şişkinlik, bağırsaklarınızla ilgili bir durum. Gereksiz tedavilerden kaçınmak için mutlakla bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Rektum kanseri

Rektum kanserinden ameliyat geçirdim, bağırsağım dışarıya verildi, sonra tekrar içeri alındı; ancak ben tuvalete çıkarken makat bölgesinde yanma kaşıntı ve batma hissediyorum acaba bu rahatsızlıkları 2 aydan beri sürmesi normal mi? Teşekkür ederim hocam.

Makat bölgesinde olan bu tip yakınmalar hemoroit, parazit, mantar ve bazen spastik kolona ait olabilir. Bunun için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Ülseratif kolit

7 yıldır ülseraif kolit hastasıyım 2 aylık bebeğim var ilaçlarımı (tablet ve lavman) nasıl kullanabilirim?

Kullandığınız ilaçların isimlerini yazmamışsınız. Eğer içinde mesalazine bulunan ilaçları kastediyorsanız. Ülseratif kolitte, gebeliğin ilk 3 ayında bu ilacın kullanılması önerilmez. Emzirme döneminde kullanılmasına ise hekiminiz, hastalığınızın seyrini de değerlendirerek ilacın yararlarını ve risklerini göz önüne alarak kullanıp kullanmamanıza karar verecektir.

Midede ülser

1 ay boyunca bulantı ve kusmam vardı. doktor.midemde hafif ülser ve de mide sarkması var dedi.acaba öyle midir? Teşekkürler.

Sanırım size endoskopi yapılmış ve midenizde ülser olduğu söylenmiş. Midenize bakılarak bunlar söylenmişse gözle görülmüş ki söylenmiştir; ancak midenize endoskopik olarak bakılmadan söylenmişse böyle bir durum doğru bir yaklaşım değildir. Geçmiş olsun.

Kusuyorum

Benim midemde sürekli ağrı oluyor ve sürekli kusuyorum. İlaçlı film çekildi, fakat bir şey çıkmadı. Stresten kaynaklandığı söylendi. Spasmomen isimli bir hap verildi. Ama şikayetlerim devam ediyor. Ne yapmam gerekir?

Kusma ve ağrı için gerekli rutin tetkikler yanında ilaçlı film değil endoskopi yaptırmalı ve sonucuna göre tedavi olmalısınız. Size verilen ilacın mide üzerine etkisi yoktur. Bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız.

Kanda mikrop

İyi günler doktor bey halsizlik dizlerimde ağrı baş dönmesi gibi nedenlerle hastaneye gittiğimde kan tahlili yaptırmam istendi. Sonuç olarak da kansızlık ve kanımda yüksek derecede mikroba rastlandı kötü bir hastalık mıdır ki öyle sanıyorum sonuçları ne olur? Şimdiden teşekkür ederim.

Kanda yüksek derecede mikroba rastlanmaz. Olsa olsa mikroba karşı koyan savunma hücreleri olan lökositler fazla bulunmuştur. Yakınmalarınızı ve diğer tetkiklerinizi bilmeden başka bir fikir ileri sürmek mümkün değildir. Sorularınızı ayrıntılı sormalısınız. Geçmiş olsun.

Anti HCV pozitif

Sık sık kan testi yaptırırım. 2 gün önce yaptırdığım testin sonucunda Anti HCV 4,00 çıktı. ALT 25, AST ise 21 çıktı.. Daha 1 ay önce test yaptırmıştım bir şey çıkmamıştı. Nasıl böyle bir şey olur anlayamıyorum. Bu virüsü kapacak bir olay da yaşamadım. Sizce ne olabilir?

Bir ay önce yapılan tetkikinizin normal olduğunu ancak 1 ay sonra yapılan tetkikte Anti HCV'nin pozitif olduğunu belirtiyorsunuz. Öncelikle bir ay ara ile niçin antiHCV'nize baktırıldı belirtmemişsiniz. (Rutin bir kontrol yaptırıyorsanız bunun 6 ya da 12 ay ara ile olması yeterlidir). Bir laboratuar hatasının olup olmadığının anlaşılabilmesi için AntiHCV'nize yeniden bakılmalıdır. Kolay gelsin.

Karaciğerim bozuk mu?

Uzun süreden beri dermatologlara gözüktüm hepsi farklı farklı kremler verdiler. Lazere bile girdim, ama netice alamadım yüz bölgesinde belirgin kızarıklar oluştu. Egzama olduğunu söylediler. Acaba bu rahatsızlığın karaciğer ile bir ilişkisi olur mu?

Yakınmalarınızın karaciğerle bir ilgisi yoktur. Karaciğer hastalıklarında yüzde egzama veya benzeri belirtiler olmaz. Sağlıklı olun mutlu kalın.

Bende mide sarkması ve genişlemesi var ne yapmam gerekiyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Yakınmalarınızı ve hangi tetkik sonucu midede genişleme olduğunun söylendiğini yazmamışsınız. Sorularınızı ayrıntılı olarak sormalısınız.

Reflü

Merhaba hocam ben 17 yaşındayım 2-3 yıldır devam eden mide şikayetlerim var birçok kez dr a gittim bundan 3 ay önce endoskopi oldum tanı pangastrit. Doktorum bunun önemli olmadığını söyledi. Psikolojik olabilir diye depresyon ve bulantı hapı verdi. Faydasını görmedim. 2 aydır ağzıma su gelmeye başladı. Yemekten sonra karnımda özellikle mide bölümünde çok şişlik oluyor zor nefes alıyorum yemekler ağzıma geri geliyor. İştahsızlık da var. Bazen gece uyanıyorum ve zor nefes alıyorum. Dr'um reflü olduğunu söyledi 2 aydır protonex kullanıyorum ilaç bittikten sonra yine şikayetlerim başlıyor. Sürekli boğazımda bir şey varmış gibi oluyor sonra göğsümde takılıyor sırtımda ağrı oluyor sizce bunlar reflüden mi kaynaklanıyor? İyi çalışmalar..

On yedi yaşındaki birine depresyon tanısını bir psikiyatristin koyması gereklidir diye düşünüyorum. Bunun dışında ağza su gelmesi, yutma sırasında takılma ve ağrı reflü ile ilgili olabilir. Bunun dışında borusunun diğer hastalıklarında da bu yakınmalar görülebilir. Reflü için kullandığınız ilaçlarla yakınmalarınız geçiyor ve bırakınca tekrarlıyorsa bu grup ilaçları sürekli kullanmalısınız. Burada önemli olan ilaçlarınızı hangi dozda ve sıklıkta kullanmanız gerektiğidir. Tanınızın doğrulanması ve ilerdeki tedavinizin düzenlenmesi için güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
3600
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.