Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Dışkıda gizli kan (Sorularınızın yanıtları)

Dışkıda gizli kan (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Doktorumuz 19 aylık bebeğimden dışkı testi istedi ve dışkıda gizli kan teşhisi konuldu. bize 15 gün süt ve süt ürünlerini kesin sonra bu testi yineleyin dedi acaba yapmamız gereken başka bir şey var mı ve bu neden dolayı olur iyi çalışmalar..

Kansızlığı olan ve yapılan tetkiklerde bu duruma yol açabilecek herhangi bir neden bulunmayan kişilerde mide veya bağırsaklardan kaynaklanabilen (az miktarda) kanamanın saptanabilmesi amacı ile dışkıda gizli kan aranabilir. Peş peşe üç dışkıdan ikişer örnek alınarak değerlendirme yapılır. Dışkıda gizli kan bulunması halinde endoskopik araştırmalara geçilebilir. Ancak gereksiz işlemlerden kaçınabilmek için yapılacak diyetle bu testin duyarlılığı artırılabilir. Yalancı pozitif sonuçların en aza indirilebilmesi için testten önceki 3 gün süre ile kırmızı et, (peroksidazdan zengin) sebze ve meyveler (karnabahar, kırmızıturp, şalgam, brokoli yenmemeli ve bazı ilaçlar (aspirin, C vitamini, antiromatizmaller) kullanılmamalıdır. Normal bir bağırsağın boşalma süresini düşünecek olursak 15 gün oldukça uzun bir süre. Yani herhangi bir besin maddesi ile ilgili olarak 3-4 günden sonra zaten tüm bağırsak boşalacağından daha uzun süreli bir diyet önermek anlamsız olacaktır. Çocuğunuzda süt ve süt ürünlerinin niye kesildiğini ve niçin 15 gün süre belirtildiği anlaşılmıyor. Bu konuyu hekiminize sormalısınız. Geçmiş olsun.

Hepatit B

Merhaba Nevzat bey kan tahlili yaptırdım bana hepatit B taşıyıcısı olduğumu söylediler HBsAg (+), ALT 29, AST 25. kan değerlerim bunlar bu değerlerde ben hep tasiyici mi olarak kalacağım yoksa bunun bir tedavisi var mı bu mikroptan kurtulmam için ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim hoşçakalın.. Teşekkürler.

Hepatit B virüsü taşıyıcısısınız. Bu durumunda karaciğerde bir sorun bulunmaz, normal yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Bebeklik döneminden sonra virüsü alan ve taşıyıcı olan kişilerin %90'ı yaşam boyu bu durumda kalırlar. Geri kalan %5 kişide de bağışıklık gelişir. Diğer %5'lik bölüme giren hastalarda ise karaciğer bozulmaya başlar ve tedavi gerekir. Taşıyıcı durumunda olan kişilerin 6-12 aylık aralarla takip gerekçesi de budur. Bu nedenle büyük ihtimalle bir sorun yaratmayacak bu durumda sıkıntıya girmeden düzenli olarak tetkiklerinizi yaptırmalısınız. Taşıyıcılık durumunda özel bir perhiz bulunmaz, aşırı kilo alma, alkol ve sigara dışında da bir kısıtlamanız yoktur. Evli iseniz eş ve çocuklarınıza da Hepatit markırları açısından bakılmalı ve gerekirse aşılanmalıdırlar. Gereksiz tedavi ve uygulamalardan sakınmak için takipleriniz Gastroenterohepatololoji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Geçmiş olsun.

Hepatit B

Merhabalar sayın Nevzat bey hocam: geçen ay hepatit B testi yaptırdım: HBsAg pozitif çıktı. 1 ay içinde Dubai'ye işim çıktı fakat Dubai yasalarına göre hepatit B pozitif olanlara oturma izni verilmiyor. Öğrenmek istediğim bu hastalığı nasıl yenerim sizin önerilerinizle bir yol izlemem lazım tedavi olup bu hastalıktan kurtulmak istiyorum. Ne olursunuz bana yardımcı olun hocam. Bu şekilde gidersem beni sınır dışı ederler: teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Yazdıklarınıza bakarak hepatit B ile ilgili olarak taşıyıcı mısınız yoksa hasta mısınız belli olmuyor. Bu durumun açıklığa kavuşabilmesi için muayenenin ve diğer tetkikleriniz gerekli. Tedavi gerekip gerekmediği ise sonra değerlendirilecek bir durum; ancak HBsAg'nin sizde uzun yıllar pozitif kalacağını biliniz. Geçmiş olsun.

Helikobakter pilori

Merhabalar, sorunum midemde. Kalp çarpıntısı gibi midem şişiyor, ağrı ve çok gaz yapıyor. 3 kez endoskopi oldum. Helikobakter pylori çıktı. Almanya'da yasıyorum ve laktoz alerjim olduğunu söylediler. Normalde her gün kilolarca süt içerdim. ne yazık ki alerjim varmış. İlaç tedavisiyle bakteri gitmedi. İki kombinasyon denedim olmadı. Sonra kronik helikobakteri dediler. Bir doktora gittim. mide asit pompası verdi.ama bunları aldığım halde geçmiyor. çok korkuyorum. hep böyle mi olacak hic geçmeyecek mi? Ağrıdan ağlamaktan bıktım. Bu stresten sigarayı da bırakamadım. Midemde hic yara yokmuş anlamadım ne yapmalıyım lütfen yol gösterin. teşekkürler.

Helikobakter midede ağrıya neden olmaz. Aynı yakınmalar için 3 kez endoskopi yapılması da anlamlı değil. Bu mikrobu sürekli olarak yok etmeye çalışmak gereksiz olmuş. Mide ilaçları kullanmanıza karşın yakınmanız geçmiyorsa sorun mide dışında başka organlarda olabilir. Sağlığınız için endişe edip çareler ararken sağlığınıza zararlı olan sigara içmeye devam etmeniz de anlaşılır gibi değil. Süt içtiğinizde bir yakınmanız oluyorsa içmeyin; ancak fazla bir yakınmanız yoksa içebilirsiniz. Sanırım iyi bir Gastroenteroloji Uzmanı sorununuzu çözecektir. Geçmiş olsun.

Hi pylori

Annemin midesinde yapılan endoskopi sonucunda H.pylori virüsü çıktı. 3lü ilaç kullandı fakat hala midesinde şişkinlik gaz ve ağrı var.Ve karaciğerinin olduğu yerde de şişlik var ve çok agrısı oluyor gün boyu.Gün boyu sağ böğründe de ağrı oluyo yardım ederseniz sevinirim.

H. pylori virüs değil bakteridir. Bu mikroorganizmanın şişkinlikle ve ağrı ile bir ilgisi yoktur. Üçlü ilacın iyi gelmemesi de zaten beklenen bir durum. Bulunduğunuz yerde güvenilir bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız.

Alkol içmek istiyorum

Hocam merhaba.öncelikle böyle bir site hazırladığınız için teşekkür ederim.Benim sorum alkol kullanımı ile ilgili olacak.Haftada ortalama olarak ne kadar alkol kullanmak karaciğer sağlığı açısından güvenlidir ve alkol kullanırken şarabın tercih edilmesi gerektiği doğru mudur? Hem alkol alıp hem B kompleks vitaminleri ve enginar tabletleri kullanan biri alkolün karaciğere verdiği zararı yüzde kaç oranında önler (burası çok önemli, değişik söylentiler var çünkü). Teşekkürler.

Alkol sağlığınıza zararlıdır. Bir hekim olarak alkol için yanında da vitamin alın gibi bir öneride bulunmamı beklemiyorsunuzdur sanırım. Alkolün zararından çekiniyorsanız zararını azaltacak yollar arayacağınıza içmemeniz önerilir.

Karında sıvı

Merhabalar.Annem 43 yaşında, 3 ay önce karnında sislik problemleri ile doktora gitti. Her hafta 2 kiloya yakin kilo almaya başlamıştı, Ankara'ya gitti,tomografi çekildi Annemin sağ yumurtalığında kitle oluşmuş,laparoskopi ile aldılar.Tahlil sonuçları temiz çıktı, ameliyatta yalnızca yumurtalığının birini aldılar. Karin şişliğinin nedeni olarak Tüberküloz olabilirsin demişler. Balgam örneği ve tbc testi temiz çıktı, Anneme söylenen ciğerlerinde biraz su olduğu ve bunu vücudunun zamanla kaybedebileceği. Hastaneden ciktintan sonra herhangi ilaç tedavisine gerek duyulmadı. Yeni ultrasonda dalağında su toplaması görünüyor, Bu su toplamalarının nedeni nedir? Anneme Ankara'dan her 3 ayda bir kontrole gelmesini söylemişler. Ben hemşireyim ama anneme yardim edemiyorum, çünkü gerçekten bunun sebebini bilmiyorum.Teşekkür ederim.

Annenizin karnında sıvı toplandığı anlaşılıyor. Bu sıvı toplanması bir çok hastalıkta görülür. Bunlar arasında karaciğer, kalp, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları ile tüberküloz ile kanser gibi durumlar vardır. Annenizin karnındaki su toplanması için Gastroenteroloji Ünitelerinden yardım almalısınız. Geçmiş olsun.

Kanada'da yaşıyorum

Sorum su çok şiddetli derece kabızım ve ben Kanada'da oturuyorum burada doktorlar bir şey bilmiyor Türkiye'de bana ulseratif kolit dediler burdaki doktor hiç bir seyin yok dedi ama ben çok rahatsızım lütfen bana yardim edin teşekkür ederim.

Yazdıklarınıza bakarsak kabızlığınız var, Türkiye'de ülseratif kolit, Kanada'da ise bir şey yok denmiş. Ayrıca oradaki hekimler pek bilgili değilmiş. Peki, benden öğrenmek istediğiniz nedir? Anlaşılmıyor. Sorularınızı anlaşılır biçimde ve ayrıntılı olarak sormalısınız. Geçmiş olsun.

Midede fazla asit

Hocam 4 yıldır mide şikayetim var. 2 kez Gazi hastanesinde endoskopi oldum 1 kez de İbn-i Sina hastanesinde oldum. çeşitli tedaviler sonunda doktorlar miden fazla asit üretiyor diyorlar. Son olarak lansor 30 verdiler. 10 aydır kullanıyorum her sabah bir tane alırsam rahatım ancak 2 gün almazsam ekşime ve yanma başlıyor. bu ilacın bir zararı var mı? İlaç kullanmamda bir sakınca var mı?

Proton pompa inhibitörlerinin uzun süre kullanımı sırasında bazı yan etkiler görülebilirse de bunlar hayati önemi olan yan etkiler değildir. Hekiminizin kontrolünde ilaçlarınızı kullanabilirsiniz. Gerekirse hekiminize danışarak bu ilacı her gün yarı dozda da alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
10286
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.