Mahmure

Doktorlar

Nevzat Aksoy

Bütün mikroplar zararlı mıdır? (Sorularınızın yanıtları)

Bütün mikroplar zararlı mıdır? (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Ben 4. sınıfa gidiyorum öğretmen araştırma yaptırırken bir soru çıktı bütün mikroplar zararlı mıdır?

Dördüncü sınıfa gittiğine göre (noktalama işaretleri başta olmak üzere) yazım kurallarını bilmen gerekir. Soru cümlelerinde mi eki ayrı yazılır ve sonuna da soru işareti konur. Benim çocuğum olsaydın sana çok kızardım. Çok çalış, iyi öğren. Mikroplar da insanlar gibidir, hepsi zararlı değildir. Örneğin yoğurdun oluşmasına neden olanlar yararlıdırlar. Sorunun yanıtını ders kitaplarında ayrıntılı olarak bulabilirsin. Kolay gelsin.

Kardeşim 10 gündür kusuyor

İyi günler doktor bey. Kardeşim 10 gündür kusuyor. Gittiğimizde doktor sadece Protonex ve emedur verdi. Geçmeyince endoskopide özofajit (Los Angeles A) Pangastrit teşhisi konuldu. Biyopsi alındı, sonuç henüz gelmedi. Doktor da aynı ilaçlara devam etmesini söyledi. Şu anda hala kusmaya devam ediyor. Bize 3 ayda iyileşir denildi. İlaçlar ileride etkisini gösterir mi yoksa yanlış mı acaba teşekkür ederim.

Endoskopi sonucunda belirtilen özofajit ve gastrit kusmaya neden olmaz. Mideye ait yakınmalarda kullandığınız ilaçlarla birkaç gün içinde belirtilerin geçmesi beklenir. Alınan parçadan gelecek sonuç (ne olursa olsun) kusma hakkında bilgi vermeyecektir. Yakınmalar geçmiyorsa kusmanın nedenleri bulunduğunuz yerdeki bir Gastroenteroloji Uzmanınca araştırılmalıdır. Geçmiş olsun.

Hepatit B

İyi günler, Haziran 2008'den beri hepatit B hastasiyim. AST 89 ALT 230 du 3ay sonraki genis tahlillerde,HBsAg positiv, anti hbe positiv idi. Virus 10,4 yüksekmis. Bugün kan tahlili yaptirdim karaciger degerlerini .AST 66 ALT 150 cikti. 6 ay gecmis oldu hala enzimlerim yüksek kronik hbv hastasi miyim? Enzimler bu durumdayken, virusun vücuttan kaybolmasi olabilir mi? Yoksa enzimlerin normal olmasi sart mi? Enzimler yüksek oldugundan genis hbv testi yapmaya su anda gerek duymuyorum. Teşekkürler hocam.

Kronik B hastasısınız ve tedavi başlanması gerekli. Bu işin uzmanları Gastroenterologlardır. Doğru tedavi i için bulunduğunuz yerde mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Tetkiklerin yapılıp yapılmamasına gerek duyup duymamak sizin değil Gastroenteroloji Uzmanının bileceği bir iştir. Geçmiş olsun.

Alkol ve karaciğer sirozu

Merhaba hocam öncelikle böyle değerli bir sitede bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Babam 6 yıldan beri alkole baglı karaciğer sirozu. 1 hafta önce karnından sıvı boşaltıldı. Taburcu oldu ama 2 gün sonra testislerinin olduğu bölüm bir portakal kadar şişti. Bevliyeci doktor sorunun merak edilecek bir şey olmadığını karnındaki sıvının testislerine doğru geldiğini söyledi. Bu durum normal mi, neden kaynaklandıgını, ne yapmamız gerektiğini anlatırsanız sevinirim. saygılarımla.

Karaciğer sirozunun ileri döneminde karında (zaman zaman da yumurtalıklarda) sıvı birikebilir. Bu sıvı birikmesi hem karındaki damar içi kan basıncının artmasından hem de karaciğerin albümin denen proteini az yapmasından kaynaklanır. Babanız Üroloji ve Gastroenteroloji Uzmanlarınca muayene olmuş ise söylediklerine ekleyecek fazla bir şey yoktur. Geçmiş olsun.

Dışkıda kan ve besinler

Merhabalar benim sorum sık olmamakla beraber arasıra dışkımda kan olması, besinden kaynaklanabileceğini yazmışsınız ama ben yine de sebebini sormak istedim cevap için şimdiden teşekkürler.

Bazı besinler "dışkıda gizli kan testinin yalancı olarak pozitif olmasına" neden olabilir. Dışkıdaki kanamanın besinlere bağlı olabileceğini hekimlik hayatım boyunca söylemedim. Bunu nerden çıkardığınız anlaşılmıyor. Kanama için bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Dalak ameliyatı

Nevzat Bey, annemin karnında fıtık oluştu ve bunun sonucu 1 ay önce ameliyat oldu. Fıtığın sebebi olarak dalağının aşırı derecede büyüdüğü gösterildi (20 x 10 cm). Kanda trombosit ve lökositlerin miktarında azalma var. Hemotolog doktorun koyduğu teşhis damarda tromboza bağlı olarak dalağın büyüdüğü ve bunun sonucu olarak kan hücrelerini gerektiğinden fazla öldürdüğüydü. Doktor dalağın çıkarılmasını gerektiğini söyledi. Dalağın çıkarılması gerekli mi veya bunun bir tedavisi yok mu? Kandaki pıhtılaşmanın daha geç olduğunu düşünürsek dalağın çıkarılmasının tehlikesi var mı? Yazdığım bilgilere dayanarak sizce dalağın büyümesinin sebebini nedir? Ve iki ameliyat 2-3 ay arayla geçirilebilir mi? Teşekkürler

Hematoloji Uzmanı size tüm açıklamayı yapmış ki zaten siz bunları uzun uzun yazmışsınız. Uzman meslektaşımın söylediklerine eklenecek ve verilecek fazladan bir bilgi bulunmamaktadır. Sanırım ameliyat dışında başka tedavinin olup olmadığı gibi soruları da hekiminize sormuşsunuzdur. Size yukarda yazdığınız ayrıntılı bilgiyi veren hekiminiz ameliyatın neden gerektiğini de anlatmıştır. Kandaki pıhtılaşma daha geç değil, aksine pıhtılaşma artmış ki damar tıkanmış. Tıp gibi son derece karmaşık bir konuyu bilmediğinize göre eksik bilgi ile bazı varsayımlar üretmeniz mantıklı değil. Sorularınızı hekiminize sormalısınız. Geçmiş olsun.

Kalınbağırsak kanseri

Sayın Nevzat Bey, benim babam 2001 yılında rektum kanseri tanısıyla ameliyat oldu ve kolostomi bağlandı. Her sonuçları bu güne kadar çok iyiydi ancak 11.2008 tarihinde yaptırmış olduğu Ca 9 19 tahlilleri bu güne kadar 30-35 civarında seyrederken bu ay 97.8 olarak çıktı. Doktorumuz bir ay sonra tahlilimizi yeniden yapmamız gerektiğini söyledi. Size sormak istediğim bu yükselme çok mu tehlikelidir? Teşekkürler.

Babanızın takibi sık aralıklarla yapılmalıdır. Bundan da önemlisi babanızın birinci dereceden yakınları olan çocukları yani sizler de kolon kanseri açısından risk altındasınız. Yakınmanız olsun olmasın size ve kardeşlerinize mutlaka (bir Gastroenteroloji Uzmanınca) kolonoskopi yapılması gereklidir. Geçmiş olsun.

Lavanta kürü

İyi günler benim annemin hepatit B taşıyıcısı olduğu ortaya çıktı. 2 - 3 yıl evvel kardeşimin birinde antikor oluşmuş diğerinde tedavi ve perhiz yoluyla düştü. Geçenlerde ben, eşim ve çocuklarımla tahlil yaptırdım. Taşıyıcı olduğum söylendi çocuklar ve eşimde antikor oluşmuş bana ne tavsiye edersiniz? Bende de antikor oluşur mu? Lavanta kürü diye bir şey varmış yararlı olur mu? Ne yemeli ne yememeliyim 1.62 boyum 98 kilodayım ilginize teşekkür ediyor kolay gelsin diyorum.

Perhiz ile Hepatit B düzelmez. Ayrıca bugüne dek Lavanta ile hepatiti düzelen bir tek hastaya da rastlamadım. Düzenli aralıklarla bir Gastroenteroloji Uzmanınca takip edilmelisiniz. Antikor oluşma olasılığı tüm taşıyıcılarda olduğu gibi sizde de düşük olarak vardır. Hepatit B için özel bir perhiz yoktur. Alkol ve sigara yasaktır. Aşırı kilolusunuz, zayıflayacaksınız. Sağlıklı günler diliyorum.

Boşalamama hissi

Merhaba, ben büyük tuvaletimi yaparken çok zorlanıyorum ve tam rahatlayamıyorum. Yani %100 boşaltım olmuyor bir miktar çıkardıktan sonra gerisi kalıyor sanki tıkanıyor. Endişelenmeli miyim ve bu neden olur? Teşekkürler.

Bedenimizde olan her anormal durum için endişelenmesek bile kontrol ettirmeliyiz. Boşalamama hissi için de bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Akciğerde leke

Merhaba nişanlımın akciğerinde leke olduğunu öğrendik bu konu hakkında bilgi almak istiyorum. Ne derece önemli bir rahatsızlıktır. Kendisi şu an askerde ve orada bir tedavi uygulanmamış. Kendisi sigarada kullanıyor. Bu konuda bize yardımcı olursanız sevinirim.

Sigara içerek başta akciğerlerini bozan birine yapabileceğim en büyük yardım sigarayı bırakmasını önermektir. Bu öneriyi yerine getirdikten sonra sorularınızı sorabilirsiniz.

Hollanda'da yaşıyorum

İyi günler doktor bey ben 21 yaşındayım ve Hollanda'da yaşıyorum. Kısa bir süre önce Turkiye'de karaciğer sorunu çıktı. ALT 96 ve AST 53. Burada yine tahlil yaptırdım doktor bana hic iyi olmadığını söyledi. Peki ben bu durumda korkmam mı lazım ne yapmam lazım. Çok korkuyorum inşallah kısa bir sürede cevabımı verirsiniz iyi günler doktor bey.

Yalnızca 2 tetkik sonucunu yazmışsınız ve tehlikeli olup olmadığını merak ediyorsunuz. İki sonuca bakarak bir fikir yürütmek mümkün olsaydı işlerimiz de çok kolay olurdu. Sorularınızı ayrıntılı olarak sormalısınız. Geçmiş olsun.

Aralıklı ateşlenme

Hocam merhaba benim sorum annemin rahatsızlığı ile ilgili. Annemin yaklaşık 20 yıldan bu yana devam eden bi sıtmalanması var ve çözümü bulunmuyor. Sıtmalandığı sırada ateşi 39 a kadar çıkıyor bi 5 dk titriyor sonra ter ile geçiyor bu önceden senede 1 kez olan bir durumdu şimdi ise ayda 1 oluyor. Kan ve idrar tahlil hepsi normal çıkıyor. Bu durumda sadece ilaç verip yolluyorlar. Nereye götürmemiz lazım ya da bu durum neden kaynaklanıyor olabilir? Kardiyolojiye de gittik ama orda da bulunmadı bir şey. Yardımcı olursanız sevinirim.

Annenizin ateşlenmesi için bir de FMF açısından bakılması yararlı olabilir. Bunun için bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
« tüm yazıları
Soru Sor
4635
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.