Mahmure

Doktorlar

Berrin Yiğit

Tuz yerine bu baharatları kullanabilirsiniz!

Tuz yerine bu baharatları kullanabilirsiniz!

Ödem şikayeti olanlar nasıl beslenmeli? Diyetisyen Berrin Yiğit konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Güncellenme tarihi: 28.04.2014
Mevsim geçişi yaşadığımız bugünlerde değişmesi gereken beslenme düzeniniz kadar sıvı alımınızda farklılaşmalıdır. Bu dönemde hayat kaynağımız suya daha da önem verilmelidir. Su hayatımızda oksijenden sonra gelen en önemli besin öğesidir. Aslında enerji vermemesine rağmen hayati önem taşıdığı için besin öğesi gibi değerlendirilmektedir. Çünkü su vücudumuzda her dokuda yer alan bir ajan gibi dolaşarak faaliyetleri kontrol eder ve düzene sokar eksikliği durumunda ise sağlık sorunları için belirti verir uzayan durumlarda bunlar bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bir şair pek çok kişi aşksız yaşamış ama susuz yaşayamaz der haklıda. Susuz kalan vücut öncelikli olarak yaşamsal faaliyeti olan organları beslemek için harcanır bu nedenle merkezden uzak el ve ayaklarda dolaşım azaldığı için şişkinlikler yaşanabilir. Beyin için glukoz yani şeker kadar su da önemlidir eksikliğinde hafif derecede depresyon, mutsuzluk konsantrasyon kaybı görülebilir. Devam eden susuzluklarda ise metabolizmada yavaşlama, çeşitli bölgelerde ağrı (ki başta baş ağrısı) yaşanabilir bunun için günde 2 litre su içmelisiniz özellikle de vücuttan su attıran kola, kahve, çay ve alkol almamalısınız. Ödem şikayeti olanların öncelikle günlük tuz alımlarını azaltmaları gerekir. Tuz ve su oranı böbrekler tarafından dengelenir yani sağlık sorununuz yoksa fazla tuz her zaman atılır ancak bazı sağlık sorunlarında bu fonksiyonlarda bozulma gözlemlenebilir. İşte bu gibi durumlarda el ayak şişkinlikleri de artar. Bu nedenle yemeklere ekstra tuz eklememeli, pişirirken de daha çok tuz yerine geçen baharatlardan faydalanmalısınız. Özellikle sürekli dışarıda ve hazır beslenenler dikkatli olmalıdırlar. Tuz yerine geçen baharat önerileri: İtalyan karışımı; taze veya kurutulmuş kekik, fesleğen, İtalyan maydanozu, sarımsak ve biberiyeyi karıştırın. Limon suyu ile karıştırıp kullanın. Turunçgil karışımı; rendelenmiş limon, portakal ya da misket limonu kabuğu ile dövülmüş olarak sarımsak ve karabiberi karıştırın.
« tüm yazıları
Soru Sor
12973
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.