Mahmure

Doktorlar

Berrin Yiğit

Laktoz intoleransi

Laktoz intoleransi

Laktaz eksikliği çölyak ve gastroenterit gibi intestinal hastalıkları beraberinde getirebiliyor.

Laktaz eksikliği, süt intoleransı, disakkarit eksikliği, süt ürünleri intoleransı gibi farklı isimlerle de literatür de yer alan Laktoz İntoleransı istenmeyen rahatsız edici semptomların kaynağı olarak biliniyor.

Yetişkinlerin %70' inde değişik derecede laktoz intoleransı mevcuttur. Bu semptomlar süt proteinlerine karşı alerji yada laktoz intoleransından kaynaklanabilirken bebeklerde her ikisi de aynı anda ortaya çıkabilmektedir.

Sebepleri

Laktoz intoleransı ince barsakta yeterli seviyelerde laktaz enzimi üretilemediğinde ya da laktaz üretiminde doğuştan gelen bir bozukluk olduğunda ortaya çıkmaktadır. Laktaz enzimi anne sütü de dahil olmak üzere sütün sindirilmesi için gereklidir. Bu sorunun görüldüğü toplumların genelinde ise laktaz eksikliği doğal olarak zamanla gelişen bir durumdur. Çünkü ortalama 2 yaşından sonra vücut laktazı daha az üretmeye başlar. Örneğin beyaz ırkta ortalama 5 yaşından sonra laktoz intoleransı gözlenmeye başlanmaktayken, siyah ırkta 2 yaşından itibaren ortaya çıkabilmektedir.

Laktaz eksikliği çölyak ve gastroenterit gibi intestinal hastalıklara da eşlik edebilmekte ya da gastro duodenol operasyonlar sonrasında da gelişebilmektedir. Ayrıca viral veya bakteriyel enteritlere bağlı geçici laktaz eksikliği de görülebilir.

Semptomları

Süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle genelde kişilerde karın bölgesindeki şişlik, gaz, mide bulantısı, ishal veya kramplar gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirgin semptomlar dışında kilo kaybı, malnutrisyon, barsaklarda şişlik ve gaz da gözlenebilmektedir. Laktaz enzim eksikliği olan her insanda semptom görülmeyebilir. Genelde farklı derecelerde semptomlar yaşanmaktadır. Laktoz içeren besinler tüketildikten ortalama yarım ile 2 saat sonrasında belirtiler gözlenmeye başlar.

Nasıl beslenmeliyiz?

Süt ve süt ürünlerini diyetten çıkarılması, porsiyon ayarlamaları yapılması faydalı olmaktayken, diyete kalsiyumdan zengin başka kaynakların eklenmesi gerekmektedir. İntoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı insandan insana semptom çeşitliliğine neden olur.

Düşük bağırsak laktaz aktivitesine sahip bir çok insan, bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden tolere edebilir. Sert peynir (laktozu düşüktür) ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tolere edebilir.

Fermente süt ürünleri arasında sayılan yoğurt, kefir, keçi peyniri ve bazı diğer peynir türleri azar azar diyete eklenerek semptomlar test edilmeli, sorun yoksa tolere edilir dozlarda beslenme programına eklenmelidir.

Laktoz içermeyen veya laktaz içeren süt ürünlerinin tüketilmesi, laktaz tabletleri ya da kapsüllerinin alınması da yardımcı olabilmektedir.

Besin etiketlerinin dikkatlice okunması, süt ürünleri dışında da laktoz içerebilen ürünler tespit edilmelidir. Ekmek ve diğer fırın ürünleri, salata sosları, hazır çorba ve kahvaltılık tahıllar, bisküvi, gofret gibi hamur işlerine özellikle dikkat edilmelidir.

Etiket bilgilerinde, muhteviyatında peynir altı suyu, süt yan ürünleri, ve yağsız süt tozları içeren ürünler unutulmamalıdır ki laktoz içeriyor demektir.

Diyetisyen Berrin Yiğit
Akkavak Sok. Halil Bey Aptmanı
No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı
(0212) 291 75 15 – 16
« tüm yazıları
Soru Sor
2488
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.