Mahmure

Doktorlar

Berrin Yiğit

Hafıza güçlendirici besinler

Hafıza güçlendirici besinler

Şu anahtarları nereye koyduğumu bir hatırlasam. Dün akşam yemeğinde ne yemiştim? Bu bayanın adı neydi? gibi yakınmalar sıklıkla yaşanıyorsa beyninizi doğru beslemenin vakti çoktan gelmiş.

Pek çok rahatsızlığın ön habercileri olabileceği gibi bazı vitamin ve mineral kayıpları bazlı da olabilecek sorunlar için mutlaka öncelikle bir doktora danışmalı, sağlıklı beslenmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bu besinleri hayatınıza sokarak ilk adımı atabilirsiniz.

1. Böğürtlen familyası

Böğürtlen familyasındaki minyon, şirin bir o kadar da yararlı meyveler ülkemizde sıklıkla reçel olarak tüketilmektedir. Oysa bu meyvelerin taze meyve olarak ara öğünlerde tüketilmesi yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktiricidir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmeler, yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmıştır. Ayrıca bu fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği, tansiyonu dengelediği de gözlenmiştir. Son olarak iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir.

2. Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Bu sebzeler damarlara toksik etki yaparak Alzheimer ve kalp hastalıklarına yatkınlığı artıran homosistein denen kimyasalların parçalanmasında görevli folat, ve B6 vitaminlerinden zengindir. Ispanak, semizotu, marul, fesleğen gibi yeşilleri sofralarınızdan eksik etmeyin. Neuroscience Labarotuvarının yaptığı en son çalışmaya göre ıspanakda göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadır. Temel Reis'in güç kaynağı meşhur sebze artık harika bir antioksidan olarak bilinmektedir.

3. Somon, ringa, sardalye balıkları

Vücudumuzun üretemediği ama belli dengede ihtiyaç duyduğu omega 3 yağlarından zengin, açık sularda yetişmiş bu balıkları haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz. Balık tüketemiyorsanız hem hayvansal hem de bitkisel omega 3 karışımlarından doktorunuza danışarak tüketmeye başlamalısınız. Omega 3'ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve keten tohumu da sayılmaktadır.

4. Kırmızı şarap ve üzüm suyu

İçeriğindeki alkolün beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilemesinden dolayı üzüm suyuna karşı 1–0 yenik duran kırmızı şarap en son çalışmalarda galibiyeti kaptırdı. James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan bir araştırmada üzüm suyunun belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirdiği gözlenmiş. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan Joseph, Konkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiğini saptamış.

5. Tam tahıllar ve kepekli pirinç

Sağlıklı beslenme adına yapılabilecek en kolay ve yararlı yollardan biri de kepekli pirince geçmek olabilir. Kognitif sağlık açısından çok önemli olan vitaminler ve Magnezyumdan zengin bu besin, aynı zamanda B6 vitamini ile de homosistein seviyelerini düşürebilmektedir.

6. Sıcak kakao

Sıcak çikolata sevenlere güzel bir haber. Cornell Üniversitesi Profesörü Chang Young Lee, 2 kaşığı saf kakao içeriğindeki antioksidanların, kırmızı şaraptan 2 kat, yeşil çaydan 2-3 kat, siyah çaydan ise 4-5 kat daha fazla olduğunu gözlemlemiştir. Kakao içeriğindeki bu maddelerin beyin hücrelerini koruduğunu ve Alzheimer gibi hastalıkları önlemede yardımcı olduğunu bildirmiştir.

7. Ceviz, fındık, badem

Daha önce de bahsedildiği gibi bitkisel omega 3 için en iyi kaynaklardan biridir. Her gün değişmeli olarak 10 fındık veya 8 badem veya 4 ceviz içi tüketebilirsiniz. Ayrıca E vitamininin de en iyi kaynaklarından olan yağlı tohumlar, normal hücre faaliyetleri sonrasında oluşan ancak hücrenin önemli komponentlerine zarar verme riski olan serbest radikalleri kontrol edebilir. Mısır gevreği, salata ya da ara öğünler için lezzetli seçimlerdir.

8. Zeytinyağı

Akdeniz mutfağının altın sıvısı zeytinyağı içeriğindeki yararlı bileşiklerle sağlık sigortamız gibidir. Önemli olan içeriğinde yararlı öğeleri bulunduran ilk sıkımlardan, aşırı kaçmadan tüketmektir.

9. Sarımsak

Kötü kokusuyla rahatsız edici bulunan ancak yemeklere kattığı eşsiz lezzetliyle de gurmelerin baş listelerinde bulunan sarımsak sağlık için de olmazsa olmazlardandır. Antioksidan özellikleri dışında, antiviral ve antibakteriyel fonksiyonları da fevkalade önemlidir. Çiğ, dövülmüş halde tüketmek en iyisidir.

10. Gingko Biloba

Pek çok ilacın formülünü oluşturan bitkiler, doğal formlarında çay veya bitki özü olarak tüketildiğinde de fayda getirebilirler. Beyin fonksiyonlarını iyileştirici özelliği ile pek çok çalışmaya tabi tutulmuş Gingko'nun önerilen miktarlarda kullanımı da yararlı olabilir.

Sağlıklı ve zinde günler dilerim.

Diyetisyen Berrin Yiğit
Akkavak Sok. Halil Bey Aptmanı
No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı
(0212) 291 75 15 – 16
« tüm yazıları
Soru Sor
2672
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.