Mahmure

Doktorlar

Berrin Yiğit

2007 beslenme ve diyet trendleri

2007 beslenme ve diyet trendleri

Yemek yemek yaşam için elzem bir alışkanlıktır ancak doğru yemek yemeyi bilmek bilim ve sanatın bileşimidir.

Doğru temellerle inşa edilmiş bir beslenme tarzı yaşam boyu kilo problemi yaşamadan, pek çok kronik rahatsızlıktan korunarak, sağlıklı, zinde ve enerjik bir yaşamın kapılarını açabilir. Bunun için güncel bilgilerle donanmak, yeniliklerin takipçisi olmak gerekir. Buna göre diyetisyen Berrin Yiğit'in 2007 Beslenme ve diyet trendleri projeksiyonlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Fonksiyonel gida pazarı büyüyecek

Günümüzde artış gösteren modern çağın hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıkların batılı toplumlarda daha sık görülmesinin de temel sebebi olarak yanlış kaynaklardan beslenme ve vücudun gereksinimlerini karşılayamaması gösterilmektedir. Hızlı tempoda yaşayan metropol insanının ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına, içeriğinde aktif bileşenleri bulunan fonksiyonel özellikli sağlığı geliştirici, hastalıkları geciktirici besinleri beslenmede artırmak gerekmektedir. Buna göre besin sanayinin hayatımızı kolaylaştırıcı gelişmeler göstermesi çok önemlidir.

Bu gelişmelerden en yenisi son zamanlarda kolesterol düşürücü olarak pazarlanan bitkisel stenol ve stanollerden zengin yoğurtlardır . FDA tarafından sağlık faydası onaylanmış bu fonksiyonel bileşenler yurt dışında sürülebilir margarinler, salata sosları, atıştırmalık gofretler, yoğurt ve süt ürünleri gibi geniş bir yelpaze iken ülkemizde şimdilik kısıtlı ulaşabileceğimiz çeşittedir ancak hızlı büyüyen fonksiyonel gıdalar pazarı çok yakında raflarda fazla sayıda ürün göreceğimizin sinyalini veriyor.

Antioksidan içerikli meyvelerin tüketimi artacak

Anti-aging hızla yükselen bir trenddir bunun için antioksidanların kullanımı yaygın olarak gözlenmekte olup 2006 yılında nar satışlarında patlama yapmıştır. Ancak yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktirici, hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmelere, yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalara yardımcı olan böğürtlengillere hak ettikleri değer verilmemiştir.

İçeriğindeki fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği, tansiyonu dengelediği de gözlenmiş, iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir. Bunun için gerek taze gerek de dondurulmuş olan böğürtlen, ahududu, yaban mersini, frenk üzümüne beslenmenizde daha sık yer vermelisiniz.

Obezite ile savaş

Küresel, salgın bir hastalık olarak kabul edilen Obezite'nin tedavisi için her geçen gün tedavi yaklaşımları üzerinde çalışılsa da hiçbir komplikasyonu olmayan ve yaşam boyu temel çözüm sağlayan çözüm olarak beslenme davranış değişikliğinin önemi kabul edilmiştir. Bunun için kilo verme desteğinde önce kişilerin beslenme alışkanlıkları değerlendirilip, yanlışların doğrularla yer değiştirmesi, istenen davranışın sık tekrarlanıp alışkanlık haline gelebilmesi adına çalışılması çok önemlidir. Çevrenin beslenmemiz üzerine etkisini pozitif yönde çevirmek adına beslenme tuzaklarını azaltacak yönde steril bir atmosfer yaratmak gerekir. Bunun için öneriler:

Hiçbir zaman aklımızdan 'doymak için yiyorum tat alma duyularımı telkin etmek için değil' zihniyetini çıkarmamalısınız. Fizyolojik açlığınızı iyi ayırt edebilmeli, zevk için yemeyi alışkanlık haline getirmemelisiniz.

Görsel bolluğun önüne geçin, çok büyük ebatlarda alışveriş yapmayın. Gıdayı sadece görmek bile iştahı kabartır. Besine ulaşılabilirliğin artmasıyla doğru orantılı olarak gıda tüketimi de artmaktadır. Sizi fazla yeme tuzağına düşürecek besinleri gözden uzak tutun, içi görünmeyen saklama kaplarında, kapalı mutfak dolaplarında depolayın.

Çeşitlilik, renkli beslenme günümüzde önemi artan beslenme değerleridir. Yapılan çalışmalarda fazla türde besin servis edilen bireylerin daha fazla yedikleri gözlenmiştir, işte açık büfelerde neden fazla kaçırıyoruz bir sebebi de bu.

Çatal hırsızı olmayın. Sadece kendi yemeğinize odaklanın, yavaş yavaş her lokmanın keyfini çıkararak yiyin.

Çocuk beslenmesine ağırlık verilecek

Çocukluk obezitesinin son 20 yılda Amerika'da 2, İngiltere'de 3 kat artması ülkelerin farklı beslenme politikaları çizmelerine neden olmaktadır.Erken yaşlarda doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması adına Amerika ve Avrupa'da pek çok okulda beslenme programları başlatılmakta, eğitici televizyon/bilgisayar programları hazırlanmakta, çocukların sık ziyaret ettiği mekanlarda sağlıklı yiyecek altrnatifleri bulundurulması için çalışmalara başlanmaktadır.

Ayrıca artık gıda sanayi üreticileri, yargılama yeteneği tam gelişmemiş 2-11 yaş grubunu oluşturan hedef kitleye yönelik daha eğitici reklamlar ve besleyici değeri daha yüksek ürünler üzerinde çalışacaklardır. İlgi çekici adımlardan biri de Disneyland eğlence parkında bundan sonra fast food ürünlerin satılmama kararı alınmasıdır. Başarılı olacağı şüphesiz başka bir adımda yaratılacak çizgi film karakterlerin de fit, sağlıklı olma özellikleri taşımasıdır.

Çocuk beslenmesinde başta aşırı kalori alımınına öte yandan kalsiyum atılmasına, karın bölgesinde yağlanmalara sebep olan kola ve benzeri bol renkli ve şekerli sular ABD'de alınan son kararla artık okul kafeteryalarında yer alamayacak. Son istatistiklere göre Amerikan diyetinde alınan her 5 kalorinin 1 kalorisinin içeceklerden geldiğini düşünürsek çok yerinde bir davranış olduğunu vurgulamamak hata olur.

Diyetisyen Berrin Yiğit
Akkavak Sok. Halil Bey Aptmanı
No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı
(0212) 291 75 15 – 16
« tüm yazıları
Soru Sor
1030
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.