GeriAşk İyi Bir İlişki İçin Ağız Bakımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İyi Bir İlişki İçin Ağız Bakımı

"Yapılan araştırmalar, ağız kokusunun insan ilişkilerini çok olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğunu ve araştırmaya katılanların yüzde 96'sının ağzı kokan biriyle evlenmeyeceğini ortaya koydu. Kliniğe başvuran 400 hasta üzerinde yapılan araştırmada, kişilerin yüzde 57'si ''ağız kokusunun insan ilişkilerini olumsuz etkilediği''ni ifade ederken, yüzde 34'ü ''ağzı kokan kişilerle ilişki kurulamaz'' görüşünü belirtti."

Araştırmaya katılanların yüzde 96'sı ''ağzı kokan biriyle evlenmeyeceği''ni, yüzde 59'u ''ağız kokusunun aile yaşamının devamını engelleyecek kadar kötü'' olduğunu kaydetti.

Araştırmaya katılanların yüzde 51'i ''karşınızdaki insanın ağzı kokuyorsa ne yaparsınız'' sorusuna ''uzak dururum'', yüzde 19'u ''başımı çeviririm'', yüzde 4'ü ''hareketlerimle belli ederim'', yüzde9'u da ''ona söylerim'' şeklinde yanıt verdi.

Uzmanlar, burundaki sinir uçlarının kokuya çok çabuk adapte olduğunu ve kişinin nefes alıp verirken ve konuşurken kendi ağız kokusunu fark edemediğini söyledi. Ağız kokusunun anlaşılmasının bazı yöntemleri bulunduğuna işaret eden uzmanlar, şöyle konuştu:

''Kişi kokuyu yoğunlaştırarak kendi ağzında koku olup olmadığını anlayabilir. Kişi kendi ağzında koku olup olmadığını, dili mümkün olduğunca dışarı çıkarıp bileğini yalayıp sonra o bölgeyi koklayarak, diş ipi ile dişlerinin arasını temizleyip ipin temizlik yapılan bölgesini koklayarak ya da avuçları ile burun ve ağzını kapatıp önce nefes verip sonra nefesini koklayarak saptayabilir.''

Kader değil!
Halk arasında ağız kokusu konusunda yanlış inanç ve davranışlar bulunduğuna da dikkati çeken uzmanlar, bazı kişilerin kendi ağızlarının koku yaptığına inandıklarını, hatta bunu ''kader'' diye açıklayanların bile bulunduğunu belirtiyorlar.

Ağız kokusunun en büyük nedeninin yüzde 97 oranında dişlerin üzerindeki mikroplar olduğunu kaydeden uzmanlar, yüzde 3'lük bölümü ise tedavi edilmemiş şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, solunum yolu iltihapları, solunum yolu kanserleri ve yemek borusu hastalıklarının oluşturduğunu söyledi.

Ağız kokusunun gargaralarla giderilemeyeceğini de belirten uzmanlar, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak dişler üzerindeki mikrobial plak tabakasının temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Ağız kokusu gençleri toplumdan uzaklaştırıyor!
Uzmanlara göre ağız kokusu, gençleri toplumdan uzaklaştırıyor. Çünkü, ağız kokusu sadece kişinin kendisini ilgilendirmiyor, çevresini de rahatsız ediyor. Gençler, ağız kokusundan yaşlarının gereği daha çok rahatsızlık duyuyorlar. Özellikle karşı cinsle olan ilişkilerde bu rahatsızlığı daha çok hissediyorlar. Bu durum, psikolojik olarak genci rahatsız ediyor. Bu nedenle ağız kokusu gençleri toplumdan uzaklaştırıyor. Bunalıma itiyor. Hatta intihar edenlere bile rastlanıyor. Uzmanlar, ''Ağız sağlığı bilinci, aile ve ilkokuldan başlayan bir eğitim sürecinde verilmesi gerekmektedir. Ülkemizde maalesef insanlarımızın birçoğu diş ve ağız sağlığı bozulduğu zaman doktora başvuruyor'' diye konuştu.

False