GeriAşk Sperm Allerjisine Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sperm Allerjisine Dikkat!

"Toplumun yüzde 3-4'ünde sperm allerjisinin görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar sperm allerjisi sonucunda bazı allerjik reaksiyonların yanısıra çiftlerde kısırlık sorunu ortaya çıkabileceğini bildiriyor."

Acıbadem Hastanesi Üreme Sağlığı Merkezi Klinik Sorumlusu Operatör Dr. Ayşe Aytoz, yaptığı
açıklamada, spermin oluşturduğu immünolojik (bağışıklık sistemine özgü) sorunların bir bölümünün sperm alerjisi olarak anıldığını bildirdi. Aytoz, "İçerdiği protein yapısındaki maddeler (antijenler) nedeniyle gerek sperm hücresi, gerekse içinde bulunduğu meni (seminal plazma) kadında alerjik reaksiyonlara yol açabilir" dedi. Bu tür immünolojik olayların sadece kadında değil, erkekte de gerçekleşebileceğini dile getiren Aytoz, erkeklerin kendi sperm hücresine karşı immünolojik yanıt oluşturabildiklerini vurguladı. Aytoz, şu bilgileri verdi:

"Bu tür bağışıklık sistemine ilişkin sorunların sonucunda kadında vajinal tahriş çok seyrek de olsa alerjik reaksiyonlar, ya da çiftte kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. İmmünolojik sorunlar hayatın herhangi bir döneminde cinsel olarak aktif kadın ve erkekte görülebilir. İmmünolojik sorunlar düşük oranda da olsa kısırlığa yol açabilir.

Özellikle erkekte, kendi sperm antijenlerine karşı oluşan antikorların yüksek oranda pozitif olması sperm hareketlerini olumsuz yönde etkileyerek, kadın üreme sistemine geçmesini engel olabilir. Ayrıca çok yüksek oranlarda antikor varlığı, spermin yumurtayı dölleyememesine neden olabilir."

Sperme karşı antikor varlığının toplumun yüzde 3-4'ünde görüldüğünü dile getirerek, kısırlık sorunu olan çiftlerin yaklaşık yüzde 5-10'unda ise erkek sperm hücrelerine bağlanmış antikorların antisperm antikorla yüksek olması nedeniyle yardımla üreme teknikleri immünolojik problemlerin çözümünde ön plana çıkmıştır. Prezarvatif kullanımı kadında oluşabilecek alerjik reaksiyonları önleyebilir, ancak kısırlığa yol açabilen immünolojik problemleri çözmekte yetersiz kalır. Dolayısı
ile immünolojik kısırlık tedavisinde terkedilmiş bir yöntemdir."

False