GeriAşk Fetişizm herkesin içinde...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fetişizm herkesin içinde...

"Birçok kadında ve erkekte az çok bir "fetiş'e karşı ilgi bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun normal cinsel yaşamı etkilememesi durumunda sorun olmadığını bildiriyor."

Uzmanlar, "fetişizmde çocukluk yıllarında kendini diğer insanlardan aşağı görme kompleksi önemli rol oynar" uyarısında bulunuyor.

Pek çok insanda az çok fetiş duygular bulunduğu ancak, bir fetişe karşı duyulan ilginin normal cinsel yaşamı etkilemediği sürece sorun olmadığı bildirildi.

İnsan doğasının ve değer yargılarının kabul ettiği cinsel uyarım ve cinsel objeler dışında da uyarılabilen insanlar bulunuyor. Bu durum tıp literatüründe "fetişizm" olarak nitelendiriliyor. "Fetiche" sözcüğü "büyüleyici" anlamına gelen "fitico"dan geliyor. Fetiş, aşk objesi sembolü olarak kabul ediliyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği, fetişizmi; "cinsel yönden uyarıcı fantezilerin dürtülerini ya da davranışların yineleyici bir biçimde ortaya çıkması" şeklinde tanımlıyor. Bu fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranışlar, klinik açıdan belirli bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanları da bozulmaya neden oluyor. Fetiş nesneleri ise aykırı-giyimde kullanılan kadın giysileri (Transvestilik fetişizimde olduğu gibi) ya da taklit genital uyarı sağlamak amacıyla tasarlanmış araçlarla (vibratör gibi) sınırlı kalmıyor.

Psikiyatrist Uzman Dr. Nihat Kaya, yaptığı açıklamada, fetişizmi "bazı insanların bir cinsel obje seçimindeki sapkınlığı" olarak nitelendirdi. Cinsel objenin (sevilenin) çoğunlukla cansız, bazen değersiz bir madde olduğuna dikkat çeken Kaya, "fetiş kişinin cinsel objesi; bir kadın iç çamaşırı, ayakkabısı, parfümü olabildiği gibi bir erkeğin de çorabı külotu, eldiveni olabilir. Her ne kadar fetişizim şimdilerde cansız cinsel objelerle sınırlandırılmışsa da bir insanın vücudunun bir kısmı da, örneğin meme, ayak, saç, ense, göbeği de fetişisti için cinsel uyarı ve tatmin aracı olabilmektedir" dedi. Birok kadın ve erkekte az çok bir "fetiş"e karşı ilgi bulunduğuna dikkat çeken Kaya, bunun normal cinsel yaşamı etkilememesi durumunda sorun olmadığını kaydetti.

Fetişistlerin çoğunun erkekler arasından çıktığını dile getiren Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Fetişizmde cinsel ilişki sevdalaşma, oynaşma için bir kişi söz konusu değildir. O kişiye ait bir obje önemli ve gereklidir. Bazen obje çalınır ve çalınırken de büyük bir şehvet duyulur. Bazen gazete haberlerinde kadın külotu çalan erkek haberlerine rastlarız. Bunların çoğu fetişist insanlardır. Fetişist kişiliği bakımından zayıf, pasif, bağımlı ve sıkılgandır. İçe dönük ve fantastik bir dünyası vardır.

Zaman zaman da öfke ve saldırganlık nöbetleri geçirirler. Öz saygısı, güveni düşük olduğundan, çevrenin kendisi hakkındaki düşüncelerini önemserler. Çok hassas ve kuşkucu olurlar. Bu insanlar kadınlara karşı naziktirler, onlar tarafından sevilir ve takdir edilirler, evlenme teklifleri alırlar ama evlilikte normal bir cinsel yaşam başarısını göstermezler. Gülünç olma, kendisiyle alay edilme şüphesini taşırlar, kaygılı ve ürkektirler. Bundan dolayı kendilerini güçsüz hissederler kadınlara karşı utangaç, çekingen olurlar. Oysa fiziksel açıdan hiçbir zayıflıkları yoktur. Temelde çocukluk yıllarında kendini diğer insanlardan aşağı görme kompleksi önemli rol oynar."

False