GeriAşk Cinsel konfor kaybına estetik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel konfor kaybına estetik

"Doğum, aşırı kilo, menopoz, vajinada deformasyona yol açabiliyor. Bu da idrar-dışkı tutamama ve sekste haz kaybı gibi sorunlar doğuruyor. Kadınlar çoğu zaman deformasyonunu kader görüp, doktora başvurmuyor, oysa 'Vaginal Rejuvenation' işlemi de artık bir fanteziden çok, sağlık nedenleriyle yapılan estetik operasyonlar arasında yer alıyor."

Kaynak: Arzu Erdoğan, Tempo Dergisi

Estetik müdahale; kırışıklık, göğüs, burun, kalça gibi güzelliği destekleyen operasyonlarla sınırlı olmaktan çıktı. Artık sağlık için gerekli olduğunda da kullanılması olağan hale geldi. Örnek mi istiyorsunuz? Kemerli burunlar soluk almayı zorlaştırdığında ya da büyük göğüsler bel ve sırt omurlarında tahribata neden olduğunda, yani tamamen sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladığında, estetik operasyonlar kaçınılmaz oluyor. İşte Vaginal Rejuvenation ya da daha bilinen adıyla 'Cinsel Konfor Kaybının Giderilmesi' işlemi de, bir fanteziden çok, sağlık nedenleriyle yapılan estetik operasyonlar arasında yer alıyor.

Yaklaşık iki yıldır çalışmalarını Kalamış Medikal'de sürdüren Doktor Ersin Oğuz, aslında bir jinekolog. Ama kendisine uzmanlık alanı olarak jinekolojik estetiği seçmiş. Uzun süredir bu alanda çalışmalarını sürdüren Doktor Ersin Oğuz, cinsel konfor kaybının oluşma nedenlerini şöyle açıklıyor: "Bu rahatsızlığı yalnızca cinsel konfor veya bir fantezi olarak tek başına düşünmek doğru değil. Bollaşan ve yapısı bozulan vajinanın, cinsel yaşantımız dışında da fonksiyonları var. Kadın vücudunda iç organların bir bölümünü içinde toplayan pelvis (leğen kemiği) bulunuyor.

Doğum önemli neden

Bu kemik yapının arasında bağ dokular var. Bağ dokuların arası da kaslarla örülmüş. İç organların tüm basıncını, yanlara vererek tutan pelvis, organların aşağı sarkmasını engelliyor. Ancak doğum, menopoz, aşırı kilo gibi durumlarda vajina deformasyona uğrayarak bollaşıyor. Bu, hem cinsel konfor kaybına, hem de iç organların sarkmasına neden oluyor. Dolayısıyla başka rahatsızlıklar da meydana geliyor."

Vajinanın bollaşmasında doğumun önemli bir fonksiyonu var. Ancak bu, zaman zaman yetkisiz ve bilgisiz kişilerin ya da henüz eğitimini tamamlamamış hekimlerin de neden olduğu bir problem. Doktor Oğuz'un anlattığına göre, doğum sırasında vajinal açıklık 10 cm'ye kadar ulaşıyor. Bebeğin daha rahat çıkabilmesi için, vajinaya hekim tarafından bir kesi yapılıyor. Bu kesi daha sonra dikiliyor. Ancak kesilen yer, düzgün bir şekilde karşı karşıya getirilmezse, o bölgede aynı nasır gibi bir doku meydana geliyor ve vajinanın elastikiyetinin kaybına sebep oluyor. Bazen de çok sıkı yapılan dikiş atıyor ve yeni dikiş yapılamadığı için de, yara kendi kendine iyileşmeye bırakılıyor. İstisnalar kaideyi bozmuyor, ama doğum yapmış bir vajinanın kolay kolay eski haline dönmediği de bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Rahim de mesane de sarkıyor

Peki bu durumu yalnızca doğum mu oluşturuyor? Doktor Ersin Oğuz "hayır" diyor: "Bu, yalnızca doğum yapmış kadınların sorunları değil. Aynı zamanda menopoza giren kadınlarda ve aşırı kilolu kadınlarda da vajina esnekliğini kaybederek, zamanla bollaşıyor. Bu da beraberinde pek çok sorunu getiriyor. Sorunlar ise kısaca şöyle sıralanıyor: Cinsel ilişkiden haz alamama -ki bu, çok önemli bir sorun-, ileri yaşlarda bollaşan vajinanın iç organları tutamaması nedeniyle mesanede ve rahimde sarkma. Buna bağlı olarak da idrarı, zaman zaman doğum esnasında anüse kadar oluşan yırtıklar nedeniyle dışkıyı tutamama gibi problemler ortaya çıkıyor. Takdir edersiniz ki bunlar da önemli sorunlar."

İşin ilginç yanı, cinsel yönden haz almayan ve konfor kaybına uğrayan kadınlar, rahatsızlıklarının farkına varmıyor. "Doğum yapan kadınlar böyle olur" diyerek durumu kabulleniyor. Doktor Ersin Oğuz, durumunun farkında ve cesur davranan kadınların sayısının az olduğunu belirterek, "Gelen hastalarımızın yüzde 80'i, 'Akıntım var, karnım ağrıyor, kendimi yorgun hissediyorum' diyerek geliyor. Bu şikâyetler kadınlarda zaman zaman zaten oluyor. Ama asıl nedenin rutin rahatsızlıklardan kaynaklanmadığını anlıyoruz. Çünkü söyleyemiyor. İşin daha ilginç yanı, bunu eşler de birbirlerine söyleyemiyor. Bu tip sorunlarla bize başvuranlara ayrıntılı bir muayene yapıyoruz. Muayene sırasında kadının yaşı ne olursa olsun, 'İleride idrar kesesi sarkar mı, dışkı ve gaz kaçırma problemleri olabilir mi?' sorularının yanıtlarını arıyoruz. Kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum; beş kadından ikisi bu problemi yaşıyor. Ama doktora başvuranların sayısı çok az" diyor.

Bu alanda yaşanan bir başka sıkıntı da Vaginal Rejuvenation'ın hayat kadınları tarafından veya fantezi için yapıldığının düşünülmesi. Ama Ersin Oğuz kesin konuşuyor: "Bizim bu tip bir hasta grubumuz yok. Ayrıca bu işlemi fantezi için yaptırmak isteyenleri de -gerçekten ihtiyacı yoksa- kesin bir dille reddediyoruz. Çünkü bizim amacımız deformasyona uğramış vajinayı eski haline getirmek, yeni bir form kazandırmak değil."

False