GeriCinsellik Korunuyor musunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Korunuyor musunuz?

"Yazın seyahatlerin artması ve yeni tanışılan kişilerle korunmadan cinsel ilişkiye girilmesi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların da artmasına zemin hazırlıyor."

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, üroloji kliniğine başvuran hastaların yüzde 5-6'sının cinsel yolla bulaşan hastalık şikayetiyle geldiğini söylüyor. Bu hastalıklardan korunmanın yolu prezervatifsiz cinsel ilişkiye girmemek.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri farklı. Gonore (bel soğukluğu) ve chlamydia (klamidya) mikroplarının yol açtığı hastalıklar sık görülenlerden. Bu hastalık kendini akıntıyla gösteriyor. İdrar ağrılı oluyor ve sık idrara yol açıyor. Prof. Dr. İlker, "Tanısı zor değil ve hasta kendini doktora gitmek zorunda hisseder. Çünkü rahatsızdır" diyor. Cinsel ilişkiden sonra, üç gün ile 20 gün arasında değişen sürede şikayetler başlıyor.

Tanı koymak için akıntıdan örnek alıp analiz yapmak yetiyor. Hastaya bu zor gelirse, daha basit yöntemler de uygulamak mümkün. Bunlardan biri de hastanın ilk idrarından örnek alıp mikropların DNA analiziyle tayin edilmesi yöntemi. Bu yöntemin ardından tedavide antibiyotiklere geçiliyor.

HPV bütün dünyada patlama yaptı
Aşıyla son zamanlarda sık sık gündeme gelen Human Papilloma Virus yani HPV de sık görülenlerden. Prof. Dr. İlker, "HPV, önceki yıllarda nadir bir hastalık grubuyken son yıllarda bütün dünyada patlama yaptı" diyor. Hastalık kadın ve erkekte cinsel organ üzerinde siğil gibi, ufak karnabahara benzeyen oluşumlara yol açıyor. HPV, özellikle kadınlarda kansere yol açma riski nedeniyle önem taşıyor. Bu oluşumlar yakma yöntemi ya da ameliyatla çıkarılıyor. Küçük olanları da ilaçla tedavi edilebiliyor.

Herpes, yani uçuk da sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında. Cinsel organ üzerinde görülebilen ağrılı lezyonlarla ortaya çıkıyor. Özel ilaçlı kremler ve ilaçlarla tedavi ediliyor.

AIDS, Hepatit B ve C
Bunların yanı sıra cinsel yolla bulaşmakla beraber tanısı ancak kan testi ile konulabilen hastalıklar da bulunuyor. En sık rastlanılanları ise hepatit B, hepatit C ve AIDS. Bu üç hastalığın bir ortak özelliği de, bugünden yarına bir bulgu vermemesi. AIDS'te kan testinin pozitifleşmesi için en az altı hafta geçmesi gerekiyor. Altı aya kadar pozitifleşme riski taşıyor. Yani şüpheli cinsel ilişkiden sonra bir kez kan testi yaptırmak çözüm değil. Testi tekrarlamak gerekiyor. Aynı durumun Hepatit B ve C için de geçerli. Dr. İlker, "Hepatitler sarılık ile kendilerini gösterebilir. Ama AIDS'te semptom çıkması için uzun yıllar beklemek gerekiyor. Semptomlar çıktıktan sonra tedavisi daha da zor. Erken tanısı çok önemli. İlaç tedavileri sayesinde AIDS eskisi gibi ölümcül bir hastalık olmaktan çıktı" diyor.

Bilinen en eski hastalıklardan frengi de hálá listede. Penisilinin bulunmasından önce ciddi ölüm nedenleri arasında sayılan ve beyinde hasara neden olan hastalık, testlerinin evlilik öncesi rutin testler arasında olması ve tedavisinin antibiyotiklerle kolaylaşması sayesinde nadir görülür hale geldi. İlişkiden sonra cinsel organ üzerinde bir yara gelişir. Bu yaranın tanınmasıyla tanı konur ve tedavi planlanır.

Hürriyet - Mesude Erşan

False