GeriCinsellik Konuş onunla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Konuş onunla

"Dünyada sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin sayısı önümüzdeki 20 yılda yüzde 50 artıp 322 milyona ulaşacak. Sorunlu 10 erkekten sadece 2'si doktora başvururken hem doktorla hem de eşiyle sorunu konuşma zorluğu hissediyor. Bayer ve GlaxoSmithKline, sertleşme güçlüğü yaşayanların sorunlarını aktarabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla 'Haydi Konuşmayı Sen Başlat' adlı küresel bir kampanya başlattı."

Sertleşme sorununa karşı Levitra ilacını üreten Bayer ve ilacı pazarlayan GlaxoSmithKline, 'Haydi Konuşmayı Sen Başlat' kampanyasını Londra'daki Avrupa Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Birliği Kongresi'nde duyurdu.

Kongrede konuşan Uluslararası Erkek Sağlığı Birliği (ISMH) Başkanı Prof. Dr. Siegfried Meryn, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 37'sinin 'çok utandırıcı', yüzde 21'inin ise tıbbi sorun görmediği gerekçesiyle doktora başvurmadığını, doktora başvuranların da gereken psikolojik desteği alamadığını söyledi.

Eşten utanıyor

Kanadalı psikolog Prof. Dr. William Fisher ise çiftlerin birbirleriyle bu konuyu konuşmakta yaşadığı güçlüklere dikkat çekti. Erkeklerin yüzde 73'ünün sorunu seyrek yaşaması, yüzde 72'sinin önce doktoru tercih etmesi, yüzde 66'sının nereden ve nasıl başlayacağını bilmemesi, yüzde 58'inin utanması nedeniyle eşiyle konuşmadığını söyledi. Kadınların eşlerini kırma kaygısıyla konuyu açmaktan kaçındığını vurguladı.

Kongre kapsamında Bayer ve GlaxoSmithKline'ın düzenlediği basın toplantısında sertleşme sorunu yaşayan ve tedavi olan bir çift deneyimlerini aktardı. 46 yaşındaki İngiliz Keith Henderson, 37 yaşındaki 6 yıllık ikinci eşi Florence'le katıldığı toplantıda üç yıl önce diyabet nedeniyle bu sorunla karşılaştıklarını anlattı. Keith Henderson 'Konuyu eşime açmakla sorunun yüzde 99'u çözülmüştü. Hayata tekrar döndüğümü hissettim. Meğer eşim de konuyu benim açmamı bekliyormuş' dedi.

Bayer ve GlaxoSmithKline 'Haydi, Konuşmayı Sen Başlat' kampanyası kapsamında Türkiye dahil çok sayıda ülkede erkeklerin, eşleri ve doktorlarla konuşmasını kolaylaştıracak iletişim yöntemleri geliştirecek. Muayenehanelere asılacak posterlerle hastaların doktora konuyu açmaları kolaylaştırılacak.

Test edin

Son altı aylık cinsel yaşamınıza göre, cevap seçeneklerinden kendinize en uygununu işaretleyin, tamamlayınca yanlarındaki puanları toplayın.

1. Sertliği korumak için kendinize güveninizi nasıl değerlendirirsiniz?

1 (çok düşük), 2 (düşük), 3 (orta), 4 (yüksek), 5 (çok yüksek).

2. Cinsel uyarı ile birlikte şertleşme geliştiğinde hangi sıklıkla sertlik, partnerinizin vajinasına penisinizi sokmak için yardımcı olmuştur?

1 (hemen hemen hiçbir zaman), 2 (birkaç kez), 3 bazen, 4 (çoğunlukla), 5 (hemen hemen her zaman ya da her zaman).

3. Cinsel ilişki sırasında, penisinizi vajinaya soktuktan sonra hangi sıklıkla sertliği koruyabildiniz?

1 (hemen hemen hiç), 2 (ilişkilerin yarısından azında), 3 (ilişkilerin yarısına yakınında), 4 (ilişkilerin yarısından çoğunda), 5 (hemen hemen her zaman)

4. Cinsel ilişki sırasında, ilişkiyi tamamlamak için sertliği korumak sizce ne kadar zordu?

1 (aşırı düzeyde), 2 (çok zor), 3 (zor), 4 (biraz), 5 (zor değil)

5. Cinsel ilişkilerin ne kadarı sizi tatmin ediyor?

1 (hemen hemen hiç), 2 (ilişkilerin yarısından azı), 3 (yarısına yakını), 4 (çoğu), 5 (hemen hemen hepsi)

Değerlendirme: 22-25 sorun yok, 17-21 sorun hafif, 12-16 hafif-orta şiddette, 8-11 orta şiddette, 5-7 şiddetli sertleşme sorunu yaşıyor.

False