GeriCinsellik Geçiş yok!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Geçiş yok!

"Çiftlerin kimi dönemleri cinsel olarak yasaklı dönemlerdir. Bunlar gebelik, düşük, doğum ve kürtaj gibi özel dönemlerin yanı sıra cinsel organlardaki kimi rahatsızlıkların yaşandığı dönemleri kapsar."

Düşükten, kürtajdan ve doğumdan sonra ve gebelik sırasında cinsel ilişkiye nasıl başlanır?

Düşük yapıldığında

Düşük yapmış olan bir kadın, düşürdüğü gebeliğin boyu ve yaşı, yitirdiği kanın miktarına, bu olaydan ne kadar yıprandığına göre bir süre dinlenmeli, toparlanınca cinsel işlevine başlamalıdır. Bu sürenin bilinmesi gerekirse, kabaca denebilir ki yakınmaların bitip ve yeni bir adet düzeni kuruluncaya dek beklemek doğru olur. Yalnız genelde 16 haftadan küçük gebeliklerin düşmesinden sonra uzun süre kanamalar dinmez, bu da içerde artıkların varlığım düşündürür. Öyleyse bu tür olgularda kürtaj yaptırmak zorunludur.

Düşürmeye gelince; kadın bu ağır durumdan kurtulmuşsa, titremesi, ateşi yoksa, karın ağrıları geçmişse, kanamaları dinmişse, pis kokulu akıntıları yoksa, bir de olağan adetleri düzene girmişse, sorun yok demektir, ama bunların ne zaman olacağı bilinmez.

Kürtaj sonrası

Kürtajın neden olabileceği sağlıksız bir olgu beklenmiyorsa, kürtajdan sonra 3-5 günlük cinsel perhiz yeterlidir. Bu durumda ilişkiyi kadının duygu, istek ve tutumuna bırakmak yerinde olur.

Cinsellik toplumumuzda hala tabular arasında olup üzerinde rahatça konuşamadığımız konulardandır. Bu iletişimsizlik içinde çiftler gebelik sırasında cinsel ilişkinin zararlı olduğunu düşünerek birbirlerinden uzak durmaktadırlar. Bunun sebebi hamile kadının cinsel ilişki sonrasında düşük yapacağının sanılmasıdır. Ancak ilk üç ayda gerçekleşme riski olan düşük tehlikesi cinsel ilişkiye değil, genetik bozukluklara bağlıdır.

Gebelik söz konusuysa

Gebelik süresince kadında fiziksel ve fizyolojik birçok değişiklik olur. Gebe bir kadın progesteron hormonunu gebe olmayan bir kadına oranla on kez daha fazla üretir. Gebelik süresince üretilen toplam östrojen miktarı gebe olmayan bir kadında ancak 150 yılda üretilebilmektedir. Gebenin kanında dolaşan yüksek seviyedeki progesteron ve östrojen hormonları gebenin kendini iyi hissetmesine neden olduğu gibi memelerdeki ve cinsel organlardaki değişikliklerle, gebeler cinsel ilişkiye daha hassas ve duyarlı hale gelir. Gebelikte seksin daha heyecan verici, daha doyurucu olduğu, hatta aynı seansta birden fazla orgazm olabildikleri gözlemlenmiştir. Hatta gebelerin çoğu gebelikten önceki dönemde almadıkları kadar cinsel ilişkiden keyif alma eğilimindedirler. Orgazm kasılmaları ise doğum için rahim kasının hazırlanmasına yardım eder ve pelvis kaslarının yeteri derecede güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar.

Topluma gebelerin cinsel istek artışına rağmen cinsel ilişkinin rahim ağzının açılmasını kolaylaştıracağı ve erken doğuma neden olacağı konusunda yanlış bilgiler yerleşmiştir.
Orgazm oksitosin salgılanmasına neden olup
rahim kasılmalarına yol açsa da. bunlar doğumu başlatmaz, erken doğuma neden olmaz. Erkek cinsel organı da cinsel ilişki sırasında asla bebek ile temas etmez. Bebek rahim kasları, içinde bulunduğu gebelik kesesi ve kese içindeki sıvı ile darbelere karşı koruma altındadır.

Cinselliğe engel oluşturacak tıbbi problemler olmadıkça gebelik süresince hatta son güne kadar cinsel ilişki yasak değildir. Ancak tüm bunlara rağmen gebelerin düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları tavsiye edilir. Sağlıklı bir hamilelik dönemi için doktorun tavsiyelerinden çıkmamak bebek açısından da faydalı olacaktır.

Doğum sonrası

Doğum ister normal ve müdahalesiz olsun, ister doğum uzmanının yardımı ya da müdahalesiyle yani riskli doğumlarda olduğu gibi; dölyolu genişletilerek, vakum ekstraktör, ya da forseps kullanarak gerçekleştirilsin, dölyolunda sıyrıklar, yırtıklar ve kesikler kaçınılmazdır. Bunlar onarılır, dikilir ve tedavi edilir. Tabii ki uzun bir süreç içinde. Bu bölge tam iyileşmeden cinsel birleşme olası değildir. İyileşme, olgusuna göre 1-2 ay olabildiği gibi, 3-4 ay da sürebilir. Ayrıca kimi gebeliklerin ilk üç ayında düşük tehdidi, son aylarda da erken doğum tehdidi korkusuyla aylarca cinsel birleşmeden sakınmak gerekir.

False