İnce kırışıkları gidermenin yolları nelerdir?

Yaşlandıkça cildimiz doğal olarak daha az elastik ve daha kırılgan hale gelir. Doğal yağların üretiminin azalması cildin kurumasına ve daha kırışık görünmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Yaşlandıkça cildimizin derin katmanlarındaki yağlar azalır. Bu gevşek, sarkmış cildin, ince çizgilerin ve çatlakların daha belirgin görünmesine neden olabilir.

Kırışıklıkların ortaya çıkışı birçok faktörün birleşiminin sonucudur.

UV ışınlarına maruz kalmak doğal yaşlanma sürecini hızlandırır. UV ışınlarına maruz kalmak cildin bağ dokusuna, dermisteki kollajen ve elastin liflerine zarar verir.

Bağ dokusunu desteklemeyen cilt dayanıklılığını ve esnekliğini kaybeder. Bunun sonucunda cilt erkenden sarkmaya ve kırışmaya başlar. Bu nedenle UV radyasyonunun erken kırışıklıkların ana nedeni olduğu düşünülmektedir.

İnsanların ciltlerinde kırışıklık oluşumunu en aza indirmek için alabilecekleri birçok önleyici tedbir vardır. Bu nedenle öncelikle cildinizi güneşten koruyun. Özellikle gün ortasında güneşte geçirilen süre sınırlandırılmalıdır. Ayrıca yıl boyunca açık hava etkinlikleri sırasında güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Kullanılan güneş koruyucunun koruma faktörünün en az 15 olması önemlidir. Bu faktörün 30 veya daha büyük olması tavsiye edilir. Hem UVA hem de UVB ışınlarını bloke eden geniş spektrumlu güneş kremleri tercih edilmelidir. Güneş koruyucu cömertçe uygulanmalı ve her iki saatte bir değiştirilmelidir. Yüzüyorsanız veya terliyorsanız güneş koruyucuyu daha sık yeniden uygulayabilirsiniz.

Kuru cilt, çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilir

Cildi nemlendirmek, nemi doğal olarak cilde hapsederek ince çizgileri ve kırışıklıkları gizlemeye yardımcı olur. Nemlendiricinin cilt üzerinde ne kadar iyi çalıştığını ve herhangi bir iyileşme olup olmadığını belirlemek için nemlendiriciler birkaç hafta kullanılmalıdır. Sigara içmeyin ve eğer içiyorsanız sigarayı bırakmak kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olacaktır. Uzun yıllar veya çok fazla sigara içen kişilerde bile sigarayı bıraktıktan sonra cilt renginin ve dokusunun düzeldiği, kırışıklıkların azaldığı gözlemlenmiştir.

İnsanların diyetlerinde yaygın olarak bulunan multivitaminlerin cildin korunmasına yardımcı olabileceğine dair bazı bilimsel kanıtlar vardır. Beslenmenin kırışıklıklardaki rolü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen daha fazla meyve ve sebze yemek her zaman sağlıklı bir seçimdir.

Haberin Devamı

Sıklıkla tercih edilen uygulamalar

Fraksiyonel lazerlerin kullanıldığı yeni yöntemlerin iyileşme süreleri daha kısadır. Lazerle cilt yenilemenin riskleri arasında yara izi ve daha açık veya daha koyu cilt tonu bulunur.

Kimyasal peeling sırasında doktor, cildin üst katmanını çıkarmak için cilde kimyasal bir solüsyon uygular. Kimyasal peeling sonrası yenilenen cilt daha pürüzsüz hale gelir. Peelingin derinliğine bağlı olarak cildinizde değişiklikler görmeden önce birkaç tedavi gerekebilir. Tedaviden sonra ciltteki kızarıklık birkaç hafta sürebilir.

Bu yazı, yalnızca bir danışmanın bilgilendirmesi niteliğindedir, hekim tavsiyesi veya tanısı yerine geçmemektedir.

Yazarın Tüm Yazıları