Tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2021 12:15

Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalma eşler tarafından merak ediliyor. Kadın ve erkekten de kaynaklanabilen çeşitli sorunların tüp bebek tedavisi yoluyla olumlu sonuçlara ulaşması, tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir araştırmalarına yoğunluk kazandırıyor. Aşılama şeklinde meydana gelen tüp bebek nasıl olur, bu süreç ne şekilde seyreder merak edenlere, işte tüp bebek aşamaları ve tedavisi hakkında her şey...

Haberin Devamı

Tük bebek, cinsel ilişkide korunmadıkları halde belli bir süre bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok başvurduğu yöntemdir. Tüp bebek uzmanları tarafından çeşitli testler ve tanı sonucunda ortaya çıkan tedavi yöntemiyle tüp bebek aşamaları başlatılır. Peki, tüp bebek nasıl olur, kimlere yapılır? İşte tüp bebek aşamaları ve tedavisi...

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. tüp bebek ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Tüp bebek kimlere yapılır?

Tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız ilişki sonrasında gebelik elde edememiş çiftlerin incelenmesi ve testler neticesinde muayene, hormon analizleri ve sperm testi gibi aksayan yönün tespiti ve buna yönelik tedavi planları çiftlerle paylaşılarak uygulanır.

Tüp bebek nasıl olur?

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce fiziki muayene infertilite araştırmalarının en önemli basamaklarından biridir. Kadın eşin jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik incelemesinin yapılması, rahim ağzından örnek alınarak patolojik inceleme yapılması ve mikrobiyolojik araştırmalar için örnek alınması ve hormon testlerinin (adetin 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH testlerine bakılmalıdır) alınması gerekir.

Erkek eşin ise spermiyogram testi yapılmalı, ciddi sperm düşüklüğü var ise veya hiç sperm yoksa hormonal testisleri ve genetik incelemesi yapılmalı, muayene edilerek gerektiğinde ultrasonografik inceleme yapılır. Bunun dışında gerekli durumlarda rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi gibi ileri teshis yöntemleri de kullanılabilir.

Süreç çiftlerin birlikte değerlendirilmeleri gereken test ve girişimlerin devam edilecek tedavi şekline göre belirlenerek yapılması ile başlar. Tüp bebekte yumurta geliştirme süreci yumurtaların anestezi altında toplanması laboratuvar çalışmalarının yapılarak embriyoların geliştirilmesi ve transferi ile sonuçlanır. Yaklaşık 20 günlük bir sürede ana tedavi tamamlanır.

Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi; yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi ve döllenmiş yumurtaların nakil edilmesi (embriyo transferi) aşamalarından oluşur.

Haberin Devamı

Yumurtaların geliştirilmesi; yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılır ve fazla sayıda yumurtanın olgunlaşması sağlanır.

Yumurtaların toplanması; ultrasonografi eşliğinde ve lokal anestezi ile yumurtalar toplanır.

Yumurtaların laboratuvarda döllenmesi; elde edilen yumurtalar ile erkek eşten elde edilen sperm laboratuvar koşullarında özel besiyerleri içinde bir araya getirilir.

Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi; oluşan embriyolar ince bir katater aracılığı ile anne adayının rahmine transfer edilir.

Embriyo transferi yapılan gün ve ertesi günü istirahatle geçirmek tavsiye edilir. Sürekli yatak istirahati yapmak sırt ve bel ağrılarına kabızlık problemlerinin artmasına ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Kabızlık sorunu bizim kesinlikle istemediğimiz bir durumdur. Çünkü transfer sonrası hastanın fazla ıkınmaması gerekmektedir. Kabızlık olduğu durumlarda ilaç tedavisi uygulanır.

 

BAKMADAN GEÇME!