Hamilelik döneminde cilt değişiklikleri

Güncelleme Tarihi:

Hamilelik döneminde cilt değişiklikleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 09:38

Gebelikte meydana gelen ve fizyolojik olarak kabul edilen deri değişimleri hangileri?

Haberin Devamı

Gebelik sürecinde deri değişikliklerine sebep olabilecek pek çok metabolik, hormonal ve bağışıklık sistemi farklılıkları olur. Meydana gelen değişikliklerin bir kısmı normal yani fizyolojik olarak kabul edilir ve gebelerin büyük çoğunluğunda izlenir.

Gebelikte meydana gelen bazı değişiklikler ise gebelik sürecinden sonra da devam ederek kişiyi etkileyecek ciddi görsel problemlere yol açar. Dermatoloji Uzmanı Dr. Evren Gökeşme, gebelik döneminde meydana gelen deri değişikliklerini anlattı.

Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak derinin çevresel uyaranlara verdiği yanıtlar da değişir. Buna bağlı olarak sadece gebelik dönemine has deri hastalıkları bulunur. Bu hastalıklar gebelik sürecinin sona ermesi ile büyük oranda geriler. Ayrıca bu dönemde kişide zaten mevcut olan bazı deri hastalıklarının da seyri değişebilir. Bu değişim yatışma veya alevlenme şeklinde olabilir.

Hamilelik döneminde cilt değişiklikleri

Gebelikte meydana gelen ve fizyolojik olarak kabul edilen deri değişiklikleri şunlardır:

Pigment/renk değişiklikleri: Yüz bölgesinde melasma (gebelik maskesi), koltukaltı, genital bölge, meme başları ve göbek orta hat çizgisinde koyulaşma.

Saç ve kıl değişiklikleri: Gebelik sürecinde saçlarda gürleşme ve canlı görünüm, gebelik sonrasında ise saç dökülmesi, vücut kıllarında artış.

Tırnak değişiklikleri: Renk değişikleri, uzama hızında artış, kolay kırılma, tırnak yatağından ayrılma, tırnak yatağında kalınlaşma.

Yumuşak doku değişiklikleri: Göbek çevresi, kalça, kol, bacak ve göğüslerde çatlak oluşumu. 

Hamilelik döneminde cilt değişiklikleri

Ter salgısında değişiklikler

Damarsal değişiklikler: Damar çatlaklarında artış, varis-hemoroid oluşumuna yatkınlık.

Mukozalarda meydana gelen değişiklikler.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Evren Gökeşme   

HAFTA HAFTA GEBELİK

BAKMADAN GEÇME!